Jenneke van den Berg: 'Er moet iets gedaan worden aan de menstruatie-armoede'

Jenneke van den Berg: 'Er moet iets gedaan worden aan de menstruatie-armoede'

SCHIEDAM - Stichting 'Schiedam aan de Slag' wil het feit, dat er in Schiedam vrouwen zijn die uit geldgebrek tijdens hun menstruatie geen normale middelen als maandverband en tampons kunnen gebruiken, uit de taboesfeer halen. Ook wil de stichting deze middelen gratis gaan verstrekken aan die vrouwen die uit armoede deze hulpmiddelen niet kunnen gebruiken. Hieronder laten we de stichting aan het woord.

INGEZONDEN
door Jenneke van den Berg

"Stichting Schiedam aan de Slag is ontstaan vanuit een burgerinitiatief in de wijk Nieuwland. Willy Heikamp, een bewoonster uit Nieuwland, heeft samen met vrijwilligers als eerste de rattenplaag in Nieuwland benoemd en voor zover mogelijk succesvol bestreden. Door deze actie kwam zij de afgelopen 5 jaar veel in contact met mensen uit de wijk. Letterlijk zag en ziet zij wat voor problematiek er achter de voordeur speelt. Daar heeft Willy samen met medestanders en vrijwilligers een lange tijd zelfstandig in geacteerd en was haar woning een huiskamer voor vele casussen. De eerste golf van corona gaf een nieuw dynamiek. Hulpinstanties werken thuis, zijn helaas slecht bereikbaar voor de kwetsbare groep waar zij zich voor inzet. 

Er werd besloten een stichting op te zetten. Stichting Schiedam aan de Slag is in juni 2020 opgericht. Er zijn doelstellingen op papier gezet, ANBI status aangevraagd, contacten worden gelegd en samenwerkingen tussen de diverse netwerken en organisaties worden gelinkt. 

De opzet van de stichting is praktische en acute hulp bieden daar waar nodig is op een creatieve manier. Dit gebeurt o.a. door nood-voedselpakketten en -maaltijden aan te bieden. In de regel is dit kortstondige hulp. We gaan in gesprek en er wordt een intake gedaan, de problematiek van de mensen/gezinnen geanalyseerd en door middel van een uitgebreid dossier overgedragen aan de juiste instanties/loketten. 

Schiedam aan de Slag zet zich in voor de Schiedamse samenleving en biedt praktisch en acute hulp. Het baart ons zorgen dat er steeds meer stille armoede is. Gezinnen die al op het randje van de armoedegrens leven, vallen nu echt om door de coronacrisis. Veelal is het geldproblematiek, inkomens en bijbaantjes vallen weg, kinderen gaan zonder eten naar school en er zijn wachtlijsten bij instellingen en zorginstanties

Wij komen in de Schiedamse wijken steeds meer schrijnende gevallen tegen waar wij ons uiterste best voor doen.

Project Menstruatie Armoede
Wat ons helaas opvalt en wat we steeds vaker zien, is dat de armoede ook vrouwen die menstrueren raakt. De zogenaamde “menstruatie-armoede”. Zij moeten soms kiezen tussen voedsel of een pak maandverband of tampons. Deze menstruatie-artikelen zijn relatief dure producten bij de boodschappen en dus wordt in de meeste gevallen de keuze gemaakt voor voedsel. Dit heeft als gevolg dat vrouwen en meisjes gedwongen worden om gebruik te maken van andere middelen om de menstruatie periode door te komen. Dit kan zijn om toiletpapier te gebruiken in hun onderbroek en/of de hele periode binnen te blijven. Zeker voor jonge meiden die naar school moeten is dit een rampenplan. En het gebeurt, meer dan je denkt, gewoon hier in ons eigen Schiedam...

Wij als stichting Schiedam aan de Slag willen dit uit de taboesfeer halen en willen graag wat voor deze vrouwen betekenen. In navolging van ons project “verzorgingsproducten” willen we nu (maandelijks) maandverband en tampons uitgeven aan hen die het nodig hebben. Ook willen we de mogelijkheid bekijken om wasbaar maandverband en de menstruatie-cup te promoten en uit te geven. Wij geven inmiddels al een aantal weken nood-voedselpakketten uit en daar kan het bij worden gedaan. Ook gaan we een inventarisatie maken bij de gezinnen om hoeveel vrouwen/moeders/dochters het gaat, om zo op maat uit te reiken.

We denken er bijvoorbeeld aan om tegoedbonnen uit te reiken zodat de vrouwen maandelijks hun verzorgingsproducten op kunnen halen. Hierbij zoeken we de samenwerking met diverse partijen en stichtingen in Schiedam. Op deze manier blijven deze kwetsbare vrouwen en meisjes in beeld en kan een gesprek worden aangegaan voor eventuele andere hulp. 

We merken dat nu de decembermaand eraan komt, dat men vrijgeviger is met donaties maar wij willen juist ook het komende jaar deze vrouwen en meisjes blijven ondersteunen.

Daarbij hebben wij hulp nodig; zowel financiële hulp maar ook instanties en organisaties die mee willen helpen om dit onder de aandacht te brengen en met ons mee willen denken om dit project “Persoonlijke verzorging voor elke Vrouw”, een basisbehoefte waarin zelden wordt voorzien, vorm te gaan geven.

De eerste aanzet tot donaties om dit project te ondersteunen zijn gegeven door Rotaryclub Schiedam de Veste en de Lions Club Schiedam waar we deze clubs ontzettend dankbaar voor zijn.

Vanuit ons tijdelijke verblijf/crisiscentrum Kookstudio van de Kook aan de Westmolenstraat, wat kosteloos wordt aangeboden door de familie Van Velzen, willen we dit project verder uitbouwen. Goede ideeën en donaties zijn welkom. Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met ons op via info@schiedamaandeslag.nl t.a.v. Jenneke. 

We hopen dat we de komende periode veel vrouwen en meisjes uit diverse Schiedamse wijken kunnen ondersteunen. Dus ben, ken of weet je iemand die behoefte heeft aan deze vorm van hulp, neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Met hartelijke groet,

Jenneke van den Berg namens

Stichting Schiedam aan de Slag"

Foto: v.l.n.r. op de patio bij de kookstudie: Anette Kooij, Jenneke van den Berg, Ernst van Velzen en Willy Heikamp

 

28-11-2020