DELFLAND - Natuurlijk Delfland houdt op 2 maart van 20.00 tot circa 21.30 uur een online-lezing via Zoom over 'Wilgenknotten op een andere manier'.
Deze lezing wordt gegeven door Jan Gerbens uit Marknesse die een tip in het blad van Natuurmonumenten had laten plaatsen over het knotten van wilgen. Jan is plantenziektekundige en een fan van knotwilgen.
Belangstellenden die deze lezing willen bijwonen kunnen een Zoom-code aanvragen via medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com
Jan laat huidige verkeerd geknotte wilgen zien en heeft daar een verhaal bij hoe het komt dat de bomen dood gaan. Ook toont hij schilderijen uit de 18de en 19de eeuw waarop de geknotte wilgen anders zijn afgebeeld dan onze huidige geknotte wilgen. Hij vertelt zijn ervaringen met de andere manier van knotten.
Wilgen horen bij onze lage landen, die door hun rol voor de mensen en de natuur tot onze nationale identiteit horen. Zij verdienen het om goed geknot te worden.
Wat is en doet Natuurlijk Delfland?
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie) en de natuur beschermen via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.
Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Ook beheert Natuurlijk Delfland het Melarium, het centrum voor natuur, bijen en kunst. Meer informatie is te vinden op de website: https://delfland.knnv.nl/.
Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), een werkgroep van Duinbehoud en van de volgende landelijke soortenorganisaties de Zoogdiervereniging, Ravon, Floron en de Mycologische Vereniging.
Tekst: Natuurlijk Delfland (KNNV)
Foto: knotten, collectie Natuurlijk Delfland, foto Danny Taheij
(infotorial)