SCHIEDAM - Ondanks de kou zijn de voorbereidingen voor Winterlicht, natuurlijk! in het Julianapark in Schiedam momenteel in volle gang. Kunstenaars lopen af en aan om hun installaties op te bouwen en uit te testen.
door Louise Melchers
Het thema van dit jaar is natuur. Het kunstenaarsduo Donie Dubbeldam (links op de foto onder) en Jolande Vermeulen (rechts) was al eerder in het Julianapark tijdens een Winterlicht-editie te zien. Donie en Jolande maken installaties en objecten van onder meer plastic afval. Hun kunstwerken heten 'PS', een verwijzing naar de plastic soup in de oceanen. Het kunstwerk dat zij dit jaar tonen is ook gemaakt van afvalmateriaal. De metalen roosters zijn afkomstig uit plafonds van bijvoorbeeld kantoren, waar ze gebruikt werden om lampen af te schermen. De roosters reflecteren de omgeving, in dit geval de natuur in het Julianapark. Ze worden in beweging gebracht door de wind, waardoor het werk steeds verandert. Ook veranderen de roosters steeds van kleur (foto boven).
De Schiedamse kunstenaar Aldo Hoeben laat met zijn lichtwerk de sprong van konijnen zien. Hij vertelt dat konijnen ook in Schiedam zeldzaam aan het worden zijn. Dat is erg omdat ook blijkt dat konijnen betere grazers zijn dan bijvoorbeeld de runderen die nu in allerlei natuurgebieden gebruikt worden om het gras kort te houden. Als zijn werk morgen brandt, kun je de sprongen van de konijnen als het ware zien oplichten. Ook zie je op diverse plekken konijnenogen die je in het donker aankijken.
Bart Ensing is ook een oude bekende van Winterlicht. Met draden maakt hij een lijnenspel tussen de takken en de wortels van de boom. De draden gebruikt hij elke keer opnieuw en ze hebben pas nog dienst gedaan in Scheveningen, waar ze door zo'n 5000 wandelaars bekeken konden worden. Sinds vanmorgen 10 uur is hij bezig met ze op te hangen aan een boom in het Julianapark. Hoeveel draad hij precies gebruikt, weet hij niet meer, maar het gaat om kilometers. Vanaf morgenavond zullen de draden belicht worden en zie je ze als water- of energiestromen tussen de takken en de wortels van de boom.
Ook Leonard Passchier was vanmorgen al vroeg in touw. Hij plaatste niet alleen een UV - lichtbaken in het Julianapark, maar ook één bij de Grote of Sint Janskerk in Schiedam Centrum. Daar moest hij de grond eerst met warm water ontdooien om een gat te kunnen graven. In het Julianapark ging dat iets makkelijker. Passchier: "Zo'n lichtbaken is in de scheepvaart bedoeld om de weg te wijzen. Het staat dan ook niet voor niets bij één van de ingangen van het Julianapark." Ook hij is bezig om de kabels nog in te graven, zodat er niemand over valt.
Een stukje verder is Sachia Pereira Stolle bezig 'zijn' ratteneiland in te richten. Daar zullen morgen op diverse panelen dansende ratten te zien zijn. Hij is bezig (foto onder) om via een zelfgefabriceerde brug zijn spullen naar de overkant te brengen. Om er zeker van te zijn dat alles morgen tiptop in orde is, blijft hij vannacht op het eiland overnachten. Koud? "Je moet er wat voor over hebben", is zijn laconieke reactie. We kwamen Sachia eerder dit jaar ook al tegen, bij KunstWerkt (zie: Drie jonge internationale kunstenaars veroveren KunstWerkt
Het experiment is begonnen; waar gaat dit naartoe?).
Bij de ingang van het park is de lichtkoepel al aangebracht. Wel moet het bord 'Winterlicht' nog gemonteerd worden. Donderdag 15 december om 17.00 uur is de opening van 'Winterlicht'. Vuurkunstenaar Marc Geraads zorgt dan voor een openingsshow. Verder zijn er diverse lichtperformances en muziekoptredens en kun je een hapje en een drankje aanschaffen.
'Winterlicht' is van 15 t/m 17 december dagelijks van 17.00 - 22.00 uur te bekijken in het Julianapark in Schiedam. Gratis toegang.