Je leest het in oude kranten via website Delpher; Josephine Baker kwam op bezoek

Wist jij dat Schiedam een dierentuin had op de Warande?

Wist jij dat Schiedam een dierentuin had op de Warande?

SCHIEDAM - Delpher is een website waarop je veel oude krantenartikelen kunt terugvinden. De database met kranten en jaarboeken van het Gemeentearchief Schiedam is nu doorzoekbaar via Delpher.

De database met Schiedamse kranten is nu ook ontsloten via de website Delpher.nl

Onder het tabblad ‘Externe kranten’ zijn kranten als de Algemeen Schiedamsche Courant, de Nieuwe Schiedamsche Courant, de Schiedamsche Courant en periodieken als de Schiedamse Jaarboeken te vinden. 

Via deze website zijn miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen doorzoekbaar. Er zijn zelfs uitgetypte radiobulletins van 1937 tot 1984 opgenomen!

Deze website krijgt regelmatig aanvullingen op de ruim 1,8 miljoen kranten, 11 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken die nu te vinden zijn. Daar zijn nu ook de Schiedamse kranten bijgekomen. Treffers linken door naar de krantendatabase van het Gemeentearchief Schiedam. Vanwege een andere manier van indexeren zijn de Schiedamse artikelen niet te vinden bij de gewone kranten maar bij de ‘externe’.

Een voorbeeld van wat je zoal vinden kunt; Josephine Baker bezoekt een dierentuin in Schiedam
De revueartieste Josephine Baker bracht bijvoorbeeld in 1928 twee bezoeken aan Schiedam. Wie daar meer over wil weten en onderzoek doet in de Schiedamse krantendatabase komt interessante verslagen tegen. Op 16 augustus komt ze aan in Den Haag. Het Gemeentearchief Schiedam: "De berichtgeving hierover is niet neutraal, de schrijver heeft duidelijk niet veel op met 'deze Creoolsche naaktdanseres, die haar succes in het buitenland hoofdzakelijk te danken heeft aan een speculeeren op de lagere hartstochten van den mensch'. Op 17 augustus treedt ze op in Scheveningen. De krant windt zich op over haar gage, 'dat een net vader van een gezin in een heel jaar nauwelijks verdient'."

Woensdag 25 augustus geeft ze een gastvoorstelling in buurstad Rotterdam. Samen met g=haar manager komt Baker naar Schiedam de dierentuin te bezoeken: Jacques Blazer’s dierendepôt aan de Warande. Als herinnering aan haar bezoek mocht ze een aapje of een papegaai uitkiezen. Josephine koos het laatste, en wou graag een jong leeuwtje en een koe kopen. “Yes, yes, a cow!”

De volgende woensdag zou ze terugkomen om de papegaai op te halen, en die dag staat er al een menigte op haar te wachten. 

En daar blijft het bij voor wat betreft de Schiedamse berichtgeving. Maar wie via Delpher verder zoekt in andere kranten vindt dat er een conflict ontstaat tussen Baker en haar manager, en dat het bezoek aan de dierentuin daar een rol in speelt.

Begin september 1928 schrijft het Haarlems Dagblad dat er een conflict is met Rudolph Sluys, ‘of te wel Dolph Rusly’ die haar voor Nederlandse optredens had geëngageerd. Hij beschuldigt haar van contractbreuk, onder meer omdat ze zich “in den Dierentuin te Schiedam zich den volke had getoond, van welk feit de directie (…) gebruik had gemaakt” als reclame. Volgens Sluys zou dit een negatief effect hebben op de kaartverkoop van voorstellingen in het Concertgebouw. Hij ontslaat haar en de ruzie loopt hoog op. Volgens het Rotterdamsch Nieuwsblad ‘spuwde zij Zondagavond den heer Sluys in het gelaat’ ! Ondanks bemiddeling van de Amerikaanse consul moest Baker 600 dollar van haar gage van 3000 dollar inleveren.

delpher

Hier lees je meer over de dierenhandel/dierentuin in Schiedam:
http://scyedam.delinea.nl/kaleida/pagina.php?id=116

Foto: Josephine en tien van haar pleegkinderen op een Amsterdamse rondvaartboot (1964), door Hugo van Gelderen (ANEFO) - GaHetNa (Nationaal Archief NL) 916-9642, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37335490

Screenprint Delpher, bron Gemeentearchief Schiedam

 

 

 

 

 

11-02-2021