Er komen woningen op hoek van Nieuwe Haven en Schoolstraat

Wonen in New York in Schiedam

Wonen in New York in Schiedam

SCHIEDAM - Op de hoek van de Nieuwe Haven en Schoolstraat in Schiedam gaan monumentale panden gerenoveerd worden tot woningen. Er komen zo'n 130 appartementen in.

Op de foto boven zie je een vorkheftruck en vrachtwagen waarmee men bezig is het pand New York op Nieuwe Haven nummer 109 leeg te ruimen. Dit pand was in gebruik als bedrijfsruimte. De foto werd gemaakt op zaterdag 23 januari 2021. Links ernaast kun je nog net een kleiner pand zien op nummer 107. Ook het pand op 107 en de panden links ervan, waar voorheen enkele jaren meubelzaak Amatalux gevestigd was, worden naar het verluidt bij het woningontwikkelproject betrokken (foto onder, is gemaakt op 14 februari 2021). 

hoeknieuwehavenschoolstraat

Het pand op 109, New York, is het markantste gebouw. Het terrein erachter loopt door tot de Warande. Het gebouw is een Rijksmonument (nr. 525437). Het werd gebouwd in 1858. Hierin was een distilleerderij gevestigd. Rond de eeuwwisseling van 19e naar 20e eeuw krijgt het de functie van pakhuis voor de Indische Handelscompagnie. Je kunt meer over het gebouw lezen op deze webpagina:
https://rijksmonumenten.nl/monument/525437/new-york/schiedam/

Hier lees je ons eerdere artikel van deze week over het renoveren van een school tot woningen:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/er-komen-15-koopwoningen-in-voormalige-school

newyork2b

 

12-02-2021