SCHIEDAM - Vergelijkingswebsite Slimster.nl zocht uit in welke Zuid-Hollandse gemeenten de WOZ-waarde de afgelopen drie jaar het snelst gestegen is. "Schiedam gaat er met de twijfelachtige eer vandoor", zo meldt Slimster.nl. De stijging in Wassenaar was relatief gezien het kleinst.
In Schiedam steeg de gemiddelde WOZ-waarde tussen 2020 en 2022 met gemiddeld 27,2 procent. Ook in de gemeenten Gouda, Rotterdam, Ridderkerk, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Vlaardingen nam de gemiddelde WOZ-waarde de afgelopen drie jaar met meer dan 20 procent toe. Wassenaar is met een toename van ‘slechts’ 10,3 procent daarentegen de gemeente waar de WOZ-waarde het minst toenam. Ook in Katwijk en Hardinxveld-Giessendam viel de WOZ-stijging relatief gezien mee, al zijn de gemeentelijke verschillen in veel andere provincies groter.
Stijging WOZ-waarde door verduurzaming
Met name in het noorden van het land steeg de WOZ-waarde hard. Volgens Marvin Grouw van Slimster.nl is dat niet verwonderlijk. “Dit zijn de gemeenten waar vaak nog vrij veel grotere, oudere woningen staan met bijvoorbeeld beperkte isolatie. Juist in deze gemeenten investeerden inwoners de voorbije jaren in verduurzaming, zoals betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dat leidt ertoe dat woningen in die regio’s voor hogere bedragen verkocht worden, wat weer effect heeft op de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen”, aldus Grouw.
Verschil WOZ- en marktwaarde het grootst in Gorinchem
In hoeverre de gemiddelde marktwaarde een voorspellende waarde heeft met betrekking tot de WOZ-waarde verschilt sterk per gemeente. Gorinchem is in dit opzicht Zuid-Hollands koploper: hier werden de afgelopen drie jaar huizen verkocht voor bedragen die liefst 47,1 procent boven de WOZ-waarde lagen. Ook in Westvoorne, Delft, Rotterdam en Den Haag gaat het om meer dan 40 procent. Met name in Zoeterwoude zijn de verschillen kleiner. Daar gaat het om 11,2 procent.
De oorzaak hiervoor is volgens Slimster.nl lastig vast te stellen en per geval verschillend. Wat volgens de vergelijkingssite wel opvallend is, is dat vooral in het uiterste noorden en zuiden van het land de verschillen tussen de WOZ-waarde en gemiddelde verkoopprijzen groot zijn. Dat kan erop duiden dat de locatie van een woning in bijvoorbeeld de Randstad zwaarder meeweegt voor zowel potentiële kopers als voor de WOZ-waarde. In ‘de provincie’ lijken de specifieke eigenschappen van de woning, zoals energiebesparende maatregelen, een nieuwe keuken of badkamer, een grotere rol te spelen. Die zijn voor de potentiële koper zichtbaar, maar voor de WOZ-ambtenaar niet altijd, wat het verschil tussen verkoopprijzen en WOZ-waarde in deze regio’s deels zou kunnen verklaren.
Huizenprijs sterkst toegenomen in Midden-Delfland
Vorige maand becijferde Slimster.nl al dat de gemiddelde huizenprijs in Zuid-Holland vorig jaar nergens zo hard steeg als in Midden-Delfland. Huizen in deze gemeente brachten liefst 26,7 procent meer op dan in 2021. Daarmee staat deze gemeente landelijk gezien op plek zes. Eén Zuid-Hollandse gemeente kende daarentegen juist een daling van de huizenprijzen. In Zoeterwoude werden huizen vorig jaar voor gemiddeld 10,4 procent minder verkocht dan in 2021.
Hier lees je over het onderzoek door de vergelijkingswebsite op de website van het bedrijf.
Foto: Sveaparken in Schiedam (archieffoto De Schiedammer Online, foto door Louise Melchers)