Open weekend bij Yogastudio Yoia

Yogalessen in een Schiedams monument

Yogalessen in een Schiedams monument

SCHIEDAM – Op 10 en 11 september is er een open weekend bij Yogastudio Yoia in pand Paulus aan de Korte Haven in Schiedam. Je kunt gewoon het pand komen bekijken, waar de bekende Schiedamse dominee François Haverschmidt ooit predikte, maar je kunt er ook een yogaworkshop volgen, je hand laten lezen, snuffelen bij verschillende marktkraampjes of een kop thee drinken.

door Louise Melchers

Romanie Graumans (yogadocent, oprichter van Yogastudio Yoia en directeur van Samsara Yoga Docentenopleiding, rechts op de foto) en Vera Schelberg-Van der Vlerk (docent voedingsleer Samsara Yoga Docentenopleiding en betrokken bij Yoia, links op de foto) vertellen over yoga en over wat er in het open weekend te doen is. Romanie: “Yoga is voor iedereen. Yoga gaat ervanuit dat je goed bent zoals je bent. Iedereen is anders gebouwd en met behulp van yoga kun je ontspannen zijn wie je bent. Daarvoor hoef je geen dure yogapakjes te kopen, want gemakkelijk zittende kleding is ook goed. Kun je niet meer op een matje liggen, dan is er stoelyoga. Er is speciale yoga voor mensen die lekker pittig willen bewegen, maar ook voor mensen die het juist rustig aan willen doen.”

Yoia entree

“Wie denkt dat er niet gelachen mag worden tijdens een les, heeft het mis. Humor is juist één van de dingen die yoga leuk maken,” vertelt Vera. “Yoga is ook een sociale activiteit. Na de lessen drinken we vaak nog even een kopje thee en praten bij. Tijdens het open weekend kan iedereen die dat wil gratis een yogales komen bijwonen om te kijken welke vorm van yoga het meest aanspreekt. Het is handig als je makkelijk zittende kleding aantrekt, maar verder heb je voor deze lessen niets nodig, alles is in de studio aanwezig.”

Yoia grote zaalkl

Vera: “Gelukkig is deze prachtige locatie behouden gebleven en kunnen we deze voor onze lessen gebruiken. Tijdens het open monumentenweekend kunnen we nu twee vliegen in één klap slaan. Iedereen kan het pand bekijken en tegelijkertijd kennismaken met alle gebruikers van het pand. Behalve door Yogastudio Yoia en Yogadocentenopleiding Samsara wordt deze ruimte ook gebruikt door diverse therapeuten en coaches.”

Voor mensen met chronische klachten is er een speciale yogacursus ontwikkeld. Romanie: “Stoppen met bewegen is echt niet goed voor je. Tijdens de cursus kijken we wat je nog wél kunt en hoe je je spieren kunt versterken.” Vera: “Het programma is behalve door Romanie mede ontwikkeld door Michael Fennema, anesthesioloog, Monique van Holland, vitality coach, en Claudia Francke, anesthesiemedewerker en yogadocente. De lessen vinden plaats in kleine groepen en er vindt een uitgebreide intake plaats.”  “Het gaat niet om een therapie voor of behandeling van de klachten zelf,” vult Romanie aan. “Tijdens de lessen word je uitgenodigd om vanuit de eeuwenoude yogatraditie op andere manieren naar jouw chronische klachten te kijken. Tijdens het open weekend kun je ook terecht voor meer informatie over deze cursus.”

Pauluskl

Het open huis is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Schiedam om haar bewoners (weer) op een gezonde manier te laten bewegen en aan hun weerstand te laten werken in tijden van en na corona. Ook werkt Yogastudio Yoia mee aan Bewegen op recept via de huisartsen in Schiedam.

Tijdens het open weekend zijn er yogaworkshops, is er een informatiemarkt over yoga, leefstijl en coaching, zijn er introductiesessies, kun je je hand laten lezen of een massage ondergaan, zijn er kraampjes met yogakleding en cadeautjes en kun je er thee of gezonde hapjes verkrijgen.

Yogastudio Yoia is te vinden aan Korte Haven 125 in Schiedam. Meer informatie en tijden: www.yoia.nl

Foto's door Louise Melchers (c) De Schiedammer Online

26-08-2022