Verhaal van Schiedam: Geuzenverzet van Pieter Pons

Ze stelen drie autobussen om terug te komen in Schiedam

Ze stelen drie autobussen om terug te komen in Schiedam

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam (HVS) houdt op zaterdag 5 november een 'Verhaal van Schiedam'. Historicus Han van der Horst gaat in gesprek met Cornelis Pons over het Geuzenverzet van zijn in 2006 overleden oom, Pieter Pons. De lezing begint om 15.00 uur in de bibliotheek in de Korenbeurs. Toegang is gratis. 

Pieter Pons werd op 14 februari 1941 samen met o.a. zijn broer Arie door de Sicherheitspolizei in Maassluis gearresteerd op verdenking van deelname aan het Geuzenverzet. Hij was één van de 157 Geuzen die vanuit het Oranjehotel in Scheveningen op 8 april 1941 vertrokken naar KZ Buchenwald. Een aantal weken na de bevrijding van KZ Buchenwald zijn ze het wachten beu en stelen hij en zijn broer samen met vijf Vlaardingse Geuzen in Weimar drie autobussen. Hiermee rijden ze een aantal keer op en neer naar Nederland om alle Nederlandse Buchenwalders thuis te brengen.

Dit verhaal van de inmiddels overleden Pieter Pons wordt verteld door zijn neef, Cornelis Pons, liedjesschrijver, journalist en oud-Schiedammer. HVS-voorzitter en historicus Han van der Horst zal het Verhaal van Schiedam in goede banen leiden.   

Historische Vereniging Schiedam
De organisatie van het Verhaal van Schiedam is in handen van de Historische Vereniging Schiedam (HVS).  Deze vereniging is op 28 oktober 1975 opgericht. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de belangstelling voor de geschiedenis van de stad en het waken over de in Schiedam aanwezige historische monumenten.

Foto: het verzetsmonument in het Julianapark van Sjef Henderickx (foto door Louise Melchers)

 

27-10-2022