SCHIEDAM - Het beheerplan Prinses Beatrixpark is af. Marjet van Arkel, landschapsontwerper van gemeente Schiedam en ontwerper van onder meer het fietspad dat vanaf de Parkweg door het park gaat, overhandigde het plan vandaag aan Leon Collignon van Stichting Vrienden van het Beatrixpark.
door Louise Melchers (tekst en foto's)
70 jaar geleden begon men met de aanleg van het Prinses Beatrixpark. Tussen 2012 en 2018 kreeg het park een grondige opknapbeurt en de laatste jaren is er gewerkt aan een nieuw beheerplan. Zo’n beheerplan kijkt naar het grondbeheer, het groenbeheer en het sociaal beheer van het park. Er is twee jaar aan het plan gewerkt en het hele plan is vanaf volgende week op de site van Gemeente Schiedam in te kijken.
Tijdens een excursie door het Prinses Beatrixpark met een bezoekje aan de bijenstal, de kruidentuin en een rondje park vertelde Leon (zie foto helemaal onder) over wat er al gerealiseerd is en wat er onder meer in het plan staat.
Leon: “Het park heeft goede en minder goede tijden gekend en uit het verleden is geleerd dat het belangrijk is om goede zichtlijnen te hebben en ervoor te zorgen dat de paden herkenbaar zijn. De zichtlijnen zijn in het nieuwe beheerplan hersteld en op de paden staan tegenwoordig afbeeldingen van onder meer allerlei dieren. Zo kan men snel aangeven waar men zich bevindt als iemand in nood is. Helaas is het niet zo dat alle dieren ook in het park te vinden zijn. Zo is er nog nooit een eekhoorn gesignaleerd.”
Tussen het fietspad en de vijver, voorbij het bbq-veld, is een van de plaatsen in het park waar de gemeente slib kon lozen. Slib is een heel voedzame grondsoort die goed water vasthoudt en waarop veel dezelfde soorten planten groeien. Die wil je natuurlijk niet in het hele park zien, dus er wordt niet overal slib neergelegd. “Net over de brug naar de speeltuin ligt momenteel ook slib, maar het is nog onbekend wie dit hier geloosd heeft,” aldus Leon. “Dit gebied moet er natuurlijk niet zo uitzien als nu, dus daar gaan we iets aan doen.”
Een stukje verder is het calisthenicsveld. Een sportveld dat nieuwe gebruikers naar het park trok. Er wordt veel gebruik van gemaakt en dit is goed voor de sociale controle in het park. Daarnaast is Leon trots op Speeltuin Fort Drakensteijn, een speeltuin die meer dan 3 ton heeft gekost en die alleen door samenwerking met de gemeente Schiedam gerealiseerd kon worden. Ook vanmiddag wordt er weer druk gespeeld.
Er komt een nieuwe fietsenstalling. Deze komt links van de ingang van de kinderboerderij. Er staan nu een aantal fietsbeugels, maar binnenkort wordt dat stukje park aangepakt.
Bij de kruidentuin zijn vrijwilligers hard aan het werk. De voormalige kruidentuin in de heemtuin is in verval geraakt. Deze komt nu op de plek waar ooit de pluktuin was. Hij wordt groter dan de voormalige pluktuin en er komen allerlei kruiden in die ooit van nut zijn geweest of dat nog steeds zijn. Zo komen er kruiden in te staan die gebruikt worden om kleurstoffen mee te maken, kruiden waarvan medicijnen gemaakt worden en kruiden die in de keuken gebruikt worden. Deze kruiden zijn niet meer bedoeld om te komen plukken, maar om voorlichting te geven over het gebruik van de planten door de jaren heen. Er komen ook boskruiden en oeverkruiden. De inspiratie voor zo’n tuin werd door Leon opgedaan door zo’n 80 tuinen te bezoeken en daar ideeën op te doen. Bij het onderhoud van de tuin zijn vrijwilligers betrokken. Ze denken mee over de indeling van de tuin en kunnen ook hun eigen kennis van kruiden vergroten.
Een rondleiding door het Prinses Beatrixpark kan op aanvraag bij de Stichting Vrienden van het Beatrixpark. Je kunt je hier ook aanmelden als vrijwilliger voor de kruidentuin. De site zal binnenkort een actualisering krijgen, met een kaart van het park.
Lees ook onze eerdere artikelen:
Fietspad Parkweg in het park is klaar
Het nieuwe fietspad in Beatrixpark is bijna klaar
Beatrixpark op de schop, juist nu, maar we krijgen er iets voor terug