2e editie van manifestatie 'Zie de Schie'

2e editie van manifestatie 'Zie de Schie'

SCHIEDAM - Het Cultureel Forum Schiedam richt zijn blik op de Schie, want zonder rivier De Schie was er geen stad Schiedam ontstaan.

Op 5 en 6 oktober 2024 vindt de manifestatie Zie de Schie plaats, met culturele activiteiten over het verleden, heden én de toekomst van de Schie. Het publiek kan kiezen uit een afwisselend programma van presentaties, boottochten, openstellingen, ontdekkingstours en meevaren op een heuse trekschuit.

De Schie heeft een rijke geschiedenis die cruciaal is voor de ontwikkeling van Schiedam en de regio. De Schiedelta laat, in een relatief klein gebied, voorbeelden zien van natuur, stedenbouw, recreatie en infrastructuur als bruggen, wegen en viaducten. Het landschap rondom de rivier Schie is volop in beweging. Nieuwbouw, restauratie en transformatie van bestaande gebouwen is volop aan de gang. Architectuur, stads- en landschapsontwikkeling verdienen een permanente plek op de culturele agenda. Onder de noemer Zie de Schie wordt een jaarlijks terugkerende manifestatie georganiseerd.

Programma
Beleef en ontdek
Tijdens het weekend van 5 & 6 oktober geven bewoners, kunstenaars en historici ontdekkingstochten op en rondom de rivier. Aan de hand van persoonlijke verhalen en toekomstperspectieven komt het erfgoed tot leven.

- Schiedamkenner Cilia Batenburg en haar schippersbroer Bas nemen je mee naar bijzondere zeilschepen van de bruine vloot in het centrum van Schiedam tijdens de tour Wonen op de Schie. Je hoort de geschiedenis van de historische schepen en ontmoet de schippers die vertellen over hun (woon)ervaringen op het water en hun relatie met de Schie.

- Architectuurhistoricus en publicist Marcel Teunissen neemt je tijdens de vaartocht mee op een tijdreis door Schiedam. Verleden en heden blijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, en bieden inspiratie voor een mooie toekomst van de Schie.

- Historicus en rasverteller Ferrie Weeda gaat met Fanta-Schie al varend op zoek naar de ziel van Schiedam.

- Stadsdichter KMR neemt je op de Verhalenboot mee naar verre oorden. Luister naar mythen, sprookjes en waargebeurde verhalen uit andere streken.

- Met gids Rob krijg je tijdens de tocht Gluren langs de Schie een inkijkje in oud en nieuw en bijzondere plekken in het nieuwe Distilleerdersdistrict.

- Schone Schie: activiteiten zoals van water uit de Schie tot drinkwater zuiveren, vuil uit de Schie suppen, poppentheater en meer spannende dingen voor kinderen.

Trekschuit
Met de originele historische trekschuit de Goude Leeuwin ga je terug in de tijd. Onderweg vertelt een gids over de beroemde plekken langs het water en de betekenis van de vaarroute voor de ontwikkeling van de regio en de stad Schiedam. Het eindpunt is Buitenplaats De Tempel. Daar neemt de boswachter van Natuurmonumenten je mee voor een korte rondleiding door de tuinen.

Molen de Kameel
Molen de Kameel aan het Doeleplein 6 is het kloppend hart van de manifestatie Zie de Schie. Hier vertrekken alle tours, kun je informatie krijgen en een drankje drinken. Het volledige programma van Zie de Schie is te vinden op: www.cultureelforumschiedam.nl

Tickets boeken kan via: www.sdam.nl/tours-tickets

Foto
Fred Ernst

17-09-2024