Nog geen scholen uit Schiedam, Vlaardingen of Maassluis

Zuid-Holland doet mee aan statiegeld-spaaractie

Zuid-Holland doet mee aan statiegeld-spaaractie

ZUID-HOLLAND - 28 basisscholen in Zuid-Holland hebben zich aangemeld voor een spaaractie van Statiegeld Nederland. Deze scholen hebben een Statiegeld Spaarbakkie ontvangen om statiegeld in te verzamelen. Er hebben zich geen scholen aangemeld uit Schiedam, Vlaardingen of Maassluis, zo leert navraag.

Uit Rotterdam hebben zich twee scholen aangemeld, te weten het Middelland College (dit is overigens een school voor Voortgezet speciaal onderwijs) en de Bergse Veldschool (school voor speciaal onderwijs die zich richt op leerlingen van 7 tot en met 12 jaar).

Een woordvoerder voor deze actie geeft bij onze navraag aan dat scholen zich nog wél kunnen aanmelden voor dit initiatief. Voor informatie en aanmelding kun je contact opnemen met Roos van Putten: E: roos@gardeners.nl.
T: +31 (0)20 261 91 26

De actie
Om kinderen te enthousiasmeren krijgen de scholen stickers om op de inzamelcontainer te plakken, posters om op school op te hangen, een lesmodule over recycling en een motivatievideo van rapper Donnie. De scholen sparen flesjes en blikjes met statiegeld voor hun eigen gekozen spaardoel, zoals schoolreisjes, leesboeken of een donatie aan een goed doel. In totaal doen 113 basisscholen in Nederland mee aan de spaaractie.
 
Statiegeld Spaarbakkie op een basisschool
Populaire spaardoelen: schoolreisjes, goede doelen en schoolpleinen
De meeste scholen in Zuid-Holland sparen voor een schoolreisje of schoolkamp, bijvoorbeeld voor ouders die de bijdrage zelf niet kunnen betalen. Andere scholen sparen statiegeld voor goede doelen, zoals stichting ‘Het Vergeten Kind’, de Voedselbank of, in het geval van OBS de Vlierboom uit Den Haag, voor het lokale dierenasiel. Verder sparen een aantal scholen voor verbetering van hun schoolplein of nieuw buitenspeelgoed. Bij twee scholen mogen kinderen via de leerlingenraad beslissen welk doel ze met het ingezamelde statiegeld willen steunen. Dat is het geval bij de Cornelius Musiusschool uit Delft en Het Zwanenbos uit Zoetermeer.

Makkelijk inzamelen voor je eigen doel
Met de spaaractie en het kant-en-klare spaarpakket wil Statiegeld Nederland, onderdeel van Verpact, het voor scholen zo makkelijk mogelijk maken om statiegeld te sparen en kinderen te enthousiasmeren om flesjes en blikjes met statiegeld te verzamelen voor een eigen gekozen doel. De spaaractie op scholen is onderdeel van de bredere inzet van Statiegeld Nederland om het inleveren van statiegeldverpakkingen te stimuleren en meer innamepunten te creëren. Het doel is om meer statiegeldverpakkingen in te zamelen en te recyclen, zodat ze als grondstof voor nieuwe verpakkingen kunnen worden gebruikt en zwerfafval afneemt.

Scholen die de toolkit met spaarmaterialen ook willen ontvangen kunnen zich tot en met 20 december gratis aanmelden bij info@statiegeldnederland.nl

Over Statiegeld Nederland
In Nederland worden jaarlijks meer dan 700 miljoen grote plastic flessen, 1 miljard kleine plastic flessen en ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Statiegeld Nederland, onderdeel van Verpact, is verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem op plastic drankflessen en drankblikjes. Het doel is om 90% van alle statiegeldblikjes en plastic drankflessen (kleine én grote plastic flessen, met én zonder statiegeld) weer in te nemen en te kunnen recyclen als grondstof voor nieuwe verpakkingen en een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland.  

In Nederland zit er statiegeld op kleine en grote plastic flessen van frisdrank en water. En op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud tot en met 3 liter. Producenten van sap kunnen vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem. Elke dag worden er nieuwe statiegeldautomaten geplaatst in het land. Zo kunnen nog meer statiegeldproducten worden ingezameld en gerecycled.

Foto
Statiegeld Spaarbakkie op een basisschool

19-11-2024