Fiscale column

ZZP’er: ondernemer of werknemer?

ZZP’er: ondernemer of werknemer?

SCHIEDAM - Bent u werkzaam als ZZP’er? Dan mag u zich verheugen in de warme belangstelling van de belastingdienst, brancheorganisaties, de politiek en hoogst waarschijnlijk ook uw opdrachtgever(s). Wat is het probleem? Het begint allemaal met de vraag wat een ZZP’er eigenlijk is.

door Jeroen de Vos 

ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Een zelfstandige is iemand die niet in dienst is (zoals een werknemer), maar iemand die voor eigen rekening en risico werkt: een ondernemer. 

Vaak is een ondernemer makkelijk te herkennen. Als uw dakgoot lekt komt de loodgieter langs.  In zijn eigen bestelbus. Hij klimt op het dak, repareert de goot en gaat zijns weegs. Twee weken later ontvangt u zijn factuur. Het is voor iedereen duidelijk dat hier een ondernemer aan het werk is. U twijfelt geen moment of de loodgieter eigenlijk niet bij u in dienst is.

Soms is het een stuk lastiger. Uw pakketbezorger komt langs in een busje van Post.nl met een oranje bodywarmer van Post.nl. In het praatje aan de deur vertelt de bezorger dat hij fulltime voor Post.nl aan het werk is. Maar…”wél als ZZP’er hoor!” 

Hoe zit dat dan? Waarin verschilt zo iemand van een bezorger in loondienst? Is hier wel sprake van ondernemerschap? Of hebben we het hier over “schijnzelfstandigheid”?

Dat is de grote vraag! Voor “pakketbezorger” kunt u ook lezen: “maaltijdbezorger”, “taxichauffeur” (Uber) en de laatste jaren ook steeds vaker “onderwijzer” en “verpleegster”. 

Het aantal ZZP’ers in de zorg is in 2022 met 14% is gestegen tot bijna 180.000! Vaak werken die zorgmedewerkers gewoon in dezelfde instelling als waar zij daarvoor als werknemer op de loonlijst stonden. En staan ze zij aan zij met hun voormalige collega’s die nog wel in loondienst zijn. Maar dan wel tegen een hogere beloning en met meer inspraak over het werkrooster. Dat wringt. 

Ik denk dat iedereen het met mij eens is dat de hierboven beschreven loodgieter een heel ander soort ondernemer is dan een ZZP-pakketbezorger. In elk geval gevoelsmatig. Juridisch is dat onderscheid alleen een stuk moeilijker te maken. We proberen dat met zijn allen al meer dan 10 jaar. Een laatste stap is de Wet “verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden”. 

De tekst van dat wetsvoorstel is openbaar en iedereen mag daar zijn mening over geven. Er is veel kritiek. Vooral door die partijen die bang zijn hun huidige voordelen te verliezen: werkgevers die liever goedkope ZZP’ers hebben zonder ontslagbescherming of werknemers die als ZZP’er hetzelfde werk tegen een hogere netto beloning kunnen doen.

Ik wens onszelf een daadkrachtige wetgever met een duidelijke visie op de arbeidsmarkt. Die terechte inhoudelijke kritiek op het wetsvoorstel kan onderscheiden van ordinair lobbywerk. 

En u wens ik – of u nu werknemer of ondernemer bent - alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Wilt u meer informatie over uw bestaan als ZZP’er? Neemt u dan contact met mij op. 

Foto: drs. Jeroen de Vos RB, 
belastingadviseur en partner bij MRVO accountants belastingadviseurs

Lees ook eerdere fiscale columns:
Naar de zaak met de fiets van de zaak

De ondernemer, de dood en belastingen

Hoe kun je als ondernemer uit de schulden komen?

09-12-2023