De gouden pollepel vindt verse noedelsoep het ommetje meer dan waard

De wereldkeuken van Yokohama Ramen met meel van De Vrijheid

De wereldkeuken van Yokohama Ramen met meel van De Vrijheid

SCHIEDAM - Iets minder dan vier jaar geleden ging het restaurant Yokohama Ramen Saito aan de Parkweg in Schiedam open. Vandaag bericht de culinaire recensierubriek van het AD, 'De gouden pollepel thuis', dat je hier de 'beste tonkotsu ramen van de regio eet'. Dat is een mooi compliment voor eigenaar Toshimi Saitou. 

gozjoep5

 

door Jan Schrijver

'Verse noedelsoep van Yokohama is het ommetje meer dan waard', is de kop van de recensie over het ramenrestaurant in Schiedam. Normaal gaan degenen die 'de gouden pollepel' rubriek verzorgen bij restaurants in de regio eten. Restaurants worden beoordeeld met een cijfer en aan het eind van een periode krijgt de winnaar de felbegeerde gouden pollepel uitgereikt. Nu in de coronatijd is de insteek van de rubriek noodzakelijk anders: maaltijden worden afgehaald en beoordeeld, maar er worden geen cijfers gegeven en de bezoeken leveren geen winnaar op.

drie

Het bijzondere van Yokohama Ramen Saito is dat zowel de bouillon als de noedels in eigen keuken worden bereid. Bij de door het AD geprezen tonkotsu-variant is de bouillon getrokken van varkensvlees (foto hierboven). Er is onder meer ook een pittige ramen op basis van kippenbouilon (foto hieronder).

ramen3

Op 8 mei 2017, toen Toshimi Saitou wél al het huurcontract had getekend voor het pand op de hoek van de Parkweg en Noordvestsingel, maar het restaurant nog moest worden ingericht, schreven wij: "Japanner Toshimi Saito gaat niet zomaar noedelsoep maken. De noedels gaat hij ook zelf ambachtelijk maken, met gebruik van regionale ingrediënten, waaronder in Schiedam door de molen gemalen bloem."  Op 28 juni 2017 opende hij zijn restaurant. Wij aten er inmiddels enkele keren en zijn enthousiast over de verschillende soorten ramen én ook over de gyoza (foto hieronder), dumplings die aan de ene kant van de dumpling zacht zijn als pasta en aan de andere kant krokant als een loempia. Een wereldreis in één hap, gemaakt van meel van de overbuurman Molen De Vrijheid. 

gozjoeps

Toshimi Saitou studeerde economie in Japan. Het werken met zijn handen beviel hem echter beter en hij verdiepte zich in Japan zowel bij lokale restaurants als bij een ambachtelijke noedelfabrikant in het maken van ramen, een gerecht dat zijn oorsprong kent in de Chinese keuken, maar dat inmiddels een nationaal gerecht is geworden in Japan. Nadat Toshimi Saitou enige tijd in Canada werkte, met onder meer als doel om aan zijn Engelse taal te werken, streek hij in Europa neer om ergens zijn eigen ramenrestaurant te beginnen. Dat werd Schiedam, waarover hij ons toevertrouwde dat het vooral die hoge molens waren die hem bekoorden. Je kunt wel zeggen dat hij inmiddels zijn plaats in Schiedam - en de regio - heeft gevonden, met regelmatig klanten die in een geordende rij voor zijn deur staan te wachten. 

Foto's boven: door Joep Schrijver
Foto onder: Toshimi Saitou gebruikt lokaal product voor zijn wereldkeuken (foto gemaakt op 8 mei 2017, foto door Jan Schrijver) 

(foto's (c) De Schiedammer Online) 

toshimi2)

21-04-2021

mrvo_logobutton

Banner Domburg Promopin Lasergraveren

thumbnail_Schiedammer - OS

atuover1000

thumbnail_Banner  (1)

AOH Banners Schiedammer online