'Hoe regel je het leerlingenvervoer?'

DEN HAAG/SCHIEDAM - Scholen in het voortgezet onderwijs dragen bij de hervatting van het onderwijs een bepaalde verantwoordelijkheid voor het vervoer van hun buiten de stad wonende leerlingen. De Schiedamse docent Zülfikar Güler sprak op twitter over deze door de overheid opgelegde verantwoordelijkheid zijn bezorgdheid uit. Wij vroegen hem om die bezorgdheid nader toe te lichten. Dat doet hij op persoonlijke titel door middel...

'Laat zien: gemeente maakte vergissing'

SCHIEDAM - Schiedammer Reinard Maarleveld is op persoonlijke titel een actie gestart om geld bijeen te brengen om de vier corona-boetes en de gebakjes te betalen voor Lou van Rossum en Taco Nijmans en hun (schoon)ouders. Historicus Reinard Maarleveld is onder meer bekend als hoofdredacteur van het tijdschrift Scyedam en als oud-voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam. Je leest meer over de actie in deze door Reinard Maarleveld...

Herdenk de corona-overledenen

SCHIEDAM - Mari Dingenouts vraagt om herdenking van de slachtoffers van het coronavirus en om aandacht voor de nabestaanden. Hij vindt dat in Schiedam op zijn minst de gemeenteraad voorafgaand aan de eerstvolgende raadsvergadering aandacht kan schenken aan de overledenen en het leed van de nabestaanden. Hieronder lees je zijn ingezonden brief in zijn geheel.

Een flink pak sneeuw in mei?

SCHIEDAM - Toen ik vanochtend vroeg in Schiedam Groenoord naar buiten ging, zag ik tot mijn stomme verbazing een flink pak sneeuw liggen. En ik had gisteravond maar één wijntje bij het eten gedronken dus dat kon het niet zijn. Want laten we eerlijk zijn, dit verwacht je toch niet in mei. Eenmaal dichterbij gekomen zag ik dat het de pluizen van de populier waren.

Mooie libelles kunnen bijten en steken

SCHIEDAM - In de Schiedamse natuur zijn bijzondere diertjes te vinden. Natuurvorser Ad Bakker besprak op onze website reeds de springspinnen, de giftige pseudoschorpioenen en het nijvere volk van de bijen en de schorpioenvliegen met hun vervaarlijke rode angel. Ad Bakker trok er ditmaal in onze stad op uit om de libellen in beeld te brengen.

Hier schat, een lekker visje

SCHIEDAM - Een rondje door Schiedam laat zien dat de vogelouders het druk hebben met het voeden van hun kroost. Dit geldt ook voor het gezinnetje Fuut dat wij vandaag tegenkwamen. 

De rode angel van de schorpioenvlieg

SCHIEDAM - In de Schiedamse natuur zijn bijzondere diertjes te vinden. Natuurvorser Ad Bakker besprak op onze website reeds de springspinnen, de pseudoschorpioenen en het nijvere volk van de bijen. Het is mei en dan zijn de schorpioenvliegen weer te vinden in Schiedam. Ad Bakker trok eropuit met zijn camera om dit beestje in beeld te brengen.

De roodborstjes groeien als kool

Al een tijdje volg ik de gebeurtenissen rond het roodborstennest op mijn tuintafel. De jongen zijn de laatste dagen flink gegroeid. Het wachten is nu op het uitvliegen.

Nijlganzen broeden op grote hoogte

SCHIEDAM - Vanochtend hoor ik een vreemd soort gekwaak. Dat is opmerkelijk omdat ik in Groenoord op de zesde verdieping woon. Vanaf mijn achterbalkon dient zich de verklaring aan. Ik zie ik een nijlgans hevig gakkend en kijkend naar een boom. In die boom zit mevrouw nijlgans te broeden in waarschijnlijk een oud nest van een reiger. Het kan ook andersom zijn, want het vrouwtje en mannetje broeden om de beurt op de...

Bij de bijen is het altijd Koninginnedag

SCHIEDAM - De honingbijen zijn weer actief. Nu de temperatuur weer boven de 10 graden is gekomen en er alweer bloemen zijn, worden de dames weer actief voor het verzamelen van stuifmeel en nectar. Is het kouder dan 10 graden dan blijven ze gewoon in de bijenkorf of bijenkast van de imkers.

Beschuit met wormpjes

Sinds enige tijd zit er in een pot op onze tafel voor het keukenraam een nest met roodborstjes. Ik volg met spanning wat er gebeurt. En ja hoor, de eitjes zijn deze week uitgekomen. In het nest zitten een paar wollige bolletjes die hun snaveltjes wijd openen zodra ze denken dat er voer aankomt.

Theme picker