Geparkeerde auto's worden gescand

SCHIEDAM - Er vindt deze weken een grootschalig 'parkeer-onderzoek' plaats in Schiedam. Medewerkers van het onderzoeksbureau Trajan scannen daartoe kentekens van auto's. Het gebeurt zowel overdag als 's nachts. Het roept vragen op bij bewoners als je overdag en vooral ook in de nacht een aantal mensen je geparkeerde auto aandachtig ziet bekijken en fotograferen.

Sinterklaasgevoel

SCHIEDAM - Het is heel koud, erg donker en veel te vroeg als ik op een nacht in november 1965 stilletjes uit mijn bedje sluip. Op de trap naar beneden sla ik de derde tree over, die kraakt altijd. Voorzichtig open ik de deur naar de woonkamer en loop op mijn tenen naar de schoorsteenmantel. Daar staan op een rijtje vijf linker schoenen. Ik zie het meteen, de verlangbrieven voor de Sint, de wortels voor het paard en het bakje water zijn...

Lacherig over debacle van metro-B

SCHIEDAM/VLAARDINGEN/EN VERDER - In een nogal hobbelige periode (ruim 2,5 jaar) van tijds- en budgetoverschrijdingen waarbij niet altijd de beste aannemers de meest verantwoordelijke taken kregen toebedeeld, is een wonder geschied: de metro rijdt en een berg Europees geld is in de Nieuwe Maas verdwenen. Misschien dat de Sint er over twee weken nog wat van kan opdreggen.

Het leukste muziek-festival van de regio

SCHIEDAM - Dit weekeinde - vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober - staat het leukste muziekfestival van de regio op het programma, vind ik. Dan is het aan de Buitenhavenweg in Schiedam MusicDistillery. Ik heb er weer heel erg veel zin in.  

'Schaken en wéér noedels eten'

SCHIEDAM/SIBERIË - Met dit bericht beëindig ik de dagelijkse informatie over mijn reis per Trans-Siberië Express richting Ulan Ude of meer precies richting dochter Nouchka. De rit is nog niet helemaal voltooid, maar wat overblijft, voelt als “je bent er bijna”. 

Ruud Fontijn: halverwege na 41 uur

SCHIEDAM/SIBERIË - 41 uur in de trein en nog 41 uur voor de boeg, zorgt ervoor dat je de trein als je huis gaat ervaren; of je dat nu wilt of niet. Er is geen alternatief.

Ruud Fontijn zit pas 20 uur in de trein

SCHIEDAM/SIBERIË - De eenvoudigste manier om achter Nouchka aan te gaan naar Ulan Ude in Siberië (waar zij voor de zesde keer aan het WK boksen deelneemt) zou zijn vanaf Moskou door te vliegen naar Ulan Ude. Omdat zo’n vliegtocht weinig vreugde oplevert en eenvoud niet het doel was, koos ik ervoor om 82 uur in een wereldberoemde trein te gaan zitten.  

De toekomst van wonen in onze stad

SCHIEDAM - Het kabinet wil zorgen dat er sneller meer betaalbare woningen voor starters en middeninkomens zijn. Dat doet het kabinet onder andere door € 1 miljard te investeren in een verlaging van de belasting voor woningcorporaties en door de inkomensgrenzen voor sociale-huurwoningen te verhogen, zodat gezinnen makkelijker in aanmerking komen voor een sociale-huurwoning. Maar wat betekent dit voor Schiedam?

Vader achtervolgt Nouchka in Siberië

SCHIEDAM/SIBERIË - Mijn naam is Ruud Fontijn. Wanneer men mij op straat ziet, dan word ik soms wel herkend. Vaak merk ik dan dat er zoiets gezegd wordt als “kijk daar gaat de vader van Nouchka”. En wanneer ik word aangesproken, dan volgt vaak al snel “Hoe is het met je dochter?”. Vaak antwoord ik dan met  “ik heb vier dochters, welke bedoel je?”. Maar na een tijdje wordt dat wat flauw en...

Schiedams arboretum in Frankrijk

SCHIEDAM/AYEN - Wij maakten een wandeling in een bijzonder park in Frankrijk, arboretum La Tuillière. We komen veel bomen tegen die door Schiedammers zijn geplant ter nagedachtenis aan een dierbare, ter viering van een geboorte of wat voor herinnering ook. Hoe komt dit arboretum op ruim 900 kilometer van onze stad aan zijn Schiedamse karakter?

'Armenschool zal worden gesloopt'

SCHIEDAM - In de Waterwegeditie van het Algemeen Dagblad verscheen op maandag 26 augustus 2019 onder de kop “Schiedamse armenschool een monument? In september valt de beslissing” een artikel dat de nodige aandacht van onze werkgroep trok. Ingezonden door Henk Lamphen, namens de Werkgroep Historische Bebouwing van de Historische Vereniging Schiedam.

'Schiedam vaart en zwaait'

SCHIEDAM - De Brandersfeesten moeten het dit jaar stellen zonder Gondelvaart. Er hebben zich slechts twee 'praalboten' aangemeld. Mari Dingenouts slaakt een hartenkreet en suggereert een alternatief. We laten hem hier aan het woord.