Drank en kolonialisme

'Bittere erfenis, een gedurfde tentoonstelling'

'Bittere erfenis, een gedurfde tentoonstelling'

SCHIEDAM – Op 30 november 2024 opende wethouder Anouschka Biekman in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de tentoonstelling 'Bittere erfenis, drank als ooggetuige van een wereldgeschiedenis'.

De tentoonstelling laat de relatie zien tussen kolonialisme en drank. Aan de handel in drank wordt meestal een positief beeld gekoppeld van economische voorspoed en avontuur. Maar dit is ook een eenzijdig beeld. Welke rol had drank op kolonialisme... en andersom? Dat wil deze tentoonstelling laten zien.

Een kolonie is divers, er leven verschillende bevolkingsgroepen, elk met een eigen taal, geloof, maar ook drankcultuur. Deze drankcultuur is ook mee naar Nederland genomen en daaruit ontstaan ook weer nieuwe initiatieven. Ook nu. Joella en Marciano Resoort van Post Schiedam lanceerden vandaag hun eigen drank Lobi (liefde), geïnspireerd op hun Surinaamse cultuur en achtergrond en presenteerden deze tijdens de bijeenkomst aan de gasten (zie foto boven).

Wethouder Biekman noemde de tentoonstelling in haar speech gedurfd. Drank zorgde voor mooie dingen maar ook voor een zwarte bladzijde in de geschiedenis, vertelde zij. Niet alleen de slaven werden met jenever onder de duim gehouden, maar ook de zogenaamde blanc officer, een Nederlander die dacht in Suriname een nieuwe toekomst te beginnen, maar uiteindelijk teleurgesteld werd en aan de drank raakte. De wethouder  benadrukte nog eens dat het goed is stil te staan bij het slavernijverleden en wat dat voor alle partijen betekende en nog steeds betekent.

JMS10pngklein

Daarna verrichtte zij samen met de nieuwe directeur van het museum, Arij Groenewegen (foto hierboven, links), de tentoonstelling door een koord weg te halen, waarna het publiek dat in groten getale was toegestroomd en deels ook van buiten de Schiedamse stadsgrenzen afkomstig was de tentoonstelling konden bekijken.

JMS4pngklein

Op de tentoonstelling kon men ook kennismaken met een aantal heren in KNIL-kostuum (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger), die verschillende tenues toonden. Ook in het soldatenleven speelde de drank een rol. Lange veldtochten en hevige oorlogen zorgden ervoor dat velen jeneverklanten werden.

Lees ook het artikel met een link naar een interview op NPO Radio 1 over deze expositie:
Interviews op NPO Radio 1 over KunstWerkt en Jenevermuseum

Voor meer informatie over de expositie lees ons eerdere artikel:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/bittere-erfenis

30-11-2024

 


20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-1

 

Logo Fonds SV

 

hvsbanner


sms12