VLAARDINGEN/SCHIEDAM/ROTTERDAM - Voor Nationale Molendag, zaterdag 8 mei 2021, organiseerde het bestuur van de Stichting Exploitatie Molen Aeolus (SEMA) in Vlaardingen een fietstocht van circa 25 kilometer langs 11 molens in Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Hoewel het regende en de temperatuur niet hoog was, namen er ruim 120 mensen deel aan deze tocht.
Een 81-jarige Vlaardingse dame die de tocht samen met haar zoon fietste, vertelde ons dat ze een prachtige tocht had gemaakt. “Ik ben in Schiedam op plekken geweest, waar ik nog nooit eerder was. Vooral de Babbersmolen met de Quakerreclame verraste mij zeer. Ik heb nooit geweten dat er op die plek een molen stond, terwijl ik toch regelmatig in Schiedam kom. Het was koud en ik ben nat tot op het bot, maar ik zou het zo weer doen. Een geweldige tocht. Ik heb wel een beetje gesmokkeld, want we zijn niet meer doorgefietst naar Rotterdam, dat vonden we voor vandaag te veel, want we moeten natuurlijk ook nog naar huis fietsen. Toch hebben we ruim 27 kilometer gereden. Dat laatste stukje fietsen we met beter weer nog wel een keertje.”
De fietstocht begint bij Molen Aeolus in Vlaardingen. Vervolgens fietst men langs de Babbersmolen, molens De Kameel, De Palmboom, De Vrijheid, De Drie Koornbloemen en De Walvisch in Schiedam en dan door naar Delfshaven, naar molen De Distilleerketel. De terugtocht gaat langs de restanten van molen Het Vertrouwen (Rotterdam) en langs De Nolet en dan weer terug naar De Aeolus. Behalve aan de molens schenkt de routebeschrijving ook aandacht aan andere bezienswaardigheden onderweg.
Molen Aeolus staat op de Korte Dijk in Vlaardingen. In 1407 stond er op de plek van deze molen al een houten molen, die in 1668 vervangen werd door een stenen molen. De eerste steen voor de huidige molen werd in 1790 gelegd.
Nadat in 1914 één van de wieken met een klap naar beneden was gekomen, werd de bovenbouw van de molen gesloopt en werd het gebouw gebruikt als reclamezuil. In de Tweede Wereldoorlog was de ‘peperbus’, zoals de molen toen in de volksmond genoemd werd, gebruikt als uitkijkpost van de Duitsers en stond er licht geschut op. In de jaren vijftig kocht de gemeente Vlaardingen de molen en sinds 1956 is de gerestaureerde molen weer in gebruik.
De molen is 27 meter hoog en daarmee een van de hoogste molens van Nederland. Met volle zeilen heeft hij zo’n 60 m2 zeiloppervlak. In de ruim 225 jaar dat de molen nu bestaat is hij ook zo’n 35 cm uit het lood gaan staan. Dit komt omdat de wind meestal uit Zuidwestelijke richting waait.
Molen Aeolus is als korenmolen nog dagelijks in gebruik. De molen is in principe elke laatste zaterdag van de maand tussen 11.00 en 16.00 uur voor publiek geopend. De vrijwilligers van de molen laten dan de molen zien en kunnen er van alles over vertellen. Vanwege corona mag de molen op dit moment niet open. De actuele openingstijden en meer informatie over de molen zijn te vinden op de website van de stichting: www.molenaeolus.nl
Ook deze fietsroute is binnenkort te downloaden van de website van de Vlaardingse molen.
Foto boven: de vrijwilligers van SEMA verwelkomen fietsers met molenchocolaatjes
Foto onder: Molen Aeolus in Vlaardingen
Foto's (c) De Schiedammer Online