Ruim 130 deelnemers aan online proeverij Jenevermuseum

Jenever, walvados, bierbrand whisky, rum en (in Schiedam gemaakte) vermout

Jenever, walvados, bierbrand whisky, rum en (in Schiedam gemaakte) vermout

SCHIEDAM - Om vier uur vanmiddag is de tweede editie van Stokersproeverij@home 2021 met 132 partcipanten van start gegaan. Het Jenevermuseum heeft liefst 300 pakketten van de te proeven producten aan de deelnemers toegestuurd. Stoker Rutger Vismans (foto boven) van de branderij van het museum spreekt van een succesvolle opkomst.

door Jan Schrijver

Onder de 132 deelnemers ook de helft van het college van B&W van Schiedam (waaronder de nieuwe wethouder Antoinette Laan), oud-burgemeester Renier Scheeres, interim-directeur van het Jenevermuseum Peter Elderman, en Schiedamse distillateurs Alwine van Winsen (oud-directeur Jenevermuseum) en Rob van der Gaag.

Rutger Vismans, meesterstoker van De Gekroonde Brandersketel, presenteert de online proeverij. Een pakket bevat negen buisjes met te proeven gedistilleerd. We hebben voldoende borrelglaasjes op tafel, een karaf water en een stukje brood om de smaak in de mond steeds te kunnen neutraliseren, kladblok en pen in de aanslag, inloggen op Zoom en de proeverij kan beginnen.

We proeven eerst drie jenevers, producten op basis van moutwijn. Als eerste komt Jajem aan bod. Een jonge jenever, gericht op de nieuwe of zo je wilt relatief jonge jeneverdrinkers. De eigenaren van Jajem zijn tevens eigenaren van een kopstootbar op het Leidscheplein in Amsterdam. Het is een biologische jenever. Ingrediënten onder meer citroengras, bloemetjes hybiscus en vlierbloesem. Nummer 2 is Barak'51, dat pas sinds december op de markt is. Het is een jonge jenever gemixt met kruiden naar Moluks recept. Daarna is het de beurt aan Tok, een 3 maanden op hout gerijpte jenever. Het zijn stuk voor stuk kruidige jenevers. Tijd voor een korte pauze.

Na de pauze komen achtereenvolgens twee Calvados-achtige producten aan de beurt, die niet zo genoemd mogen worden, want is een beschermde herkomstnaam. Distillateur John Keuris uit Woerden heeft hier iets op gevonden: hij brengt de Walvados - met de W van Woerden dus - op de markt, met hierin niet alleen appels maar ook peren. Toch iets van herkomst in de naam zodoende. Distillateur The Holy Spiritus heeft ook een oplossing gevonden voor de naamgeving: 'Zeeuwse Calva'. In de Calva als fruit alleen de appel, al maakt de distillateur ook een drank op basis van peren. De Walvados lagert een jaar op Hongaars eikenhout, de Zeeuwse Calva minstens dertien manen (dit is geen tikfout) op Frans Baskisch eikenhout.

holyspiritus

Voordat we de tweede pauze ingaan, wordt er dan nog een Bierbrand Whisky geproefd van distillateur Anima. Van de bierrestjes wordt door de bierbrouwer De Hemel (gevestigd in een eeuwenoud voormalig klooster in het centrum van Nijmegen) een smakelijk gedistilleerd gemaakt. Het bedrijf bestaat dit jaar een kwart eeuw, net als het Jenevermuseum, zo concludeert Rutger Vismans, voordat hij het tweede blok afsluit en een korte pauze aankondigt. Ditmaal klinkt er een pauzemuziekje, het toepasselijke 'Tequila'. 

anima

We beginnen het derde blok met een vreemde eend in de bijt, Willems Wermoed. Het is de eerste vermout die in ons land wordt geproduceerd door de in Amsterdam gevestigde Paul Selier, met 24 verschillende kruiden erin en daarmee geïnspireerd op de Amsterdamse Hortus Botanicus. Overigens, de wijn die als grondstof dient is een twee jaar gelagerde rode wijn uit Valencia en het bedrijf dat de vermout op basis hiervan en de kruiden produceert is Herman Jansen in Schiedam. 

vermselier

Tot slot proeven we twee rums, beide in Amsterdam vervaardigd. Eerst de Union 55 Rum van Spirited Union. Als basis dient uit Panama geïmporteerde rum. Deze wordt vervolgens met botanicals afgemaakt in Amsterdam. Wij proeven de rum die een vleugje ananas in zich heeft. Tot slot is er de 'Overproof Rum' van Rummieclub. Dit bedrijf importeert melasse uit Paraguay en stookt hieruit zelf de rum. Met een alcoholpercentage van 58% een stevige rum. "Poh, een mokerslag zeg", zo reageert een van de deelnemers via de chatfunctie. "Beetje water erbij, en het is een klein hamertje", is het commentaar van Rutger Vismans. Niet voor niets was deze drank met veruit het hoogste alcoholpercentage het laatste buisje in de rij van de negen te proeven producten. Judith de Bie, eigenaresse en stoker van Rummieclub: "De smaken blijven, ook in de mix." 

De twee uur proeven, inclusief enkele uitlegvideos door de verschillende stokers van De Gekroonde Brandersketel, is omgevlogen. De negen monsterbuisjes waren ruim voldoende om te kunnen proeven, zijn zelfs nog niet leeg, zodat we de komende dagen kunnen herproeven. Tequila, zo klinkt deze wereldhit ook als eindtune van een gevarieerde proeverij. 

judithrummiecup

De gehele proeverij is vanaf 23 april aanstaande terug te zien via de website van het Jenevermuseum.

17-04-2021

 


20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-1

 

Logo Fonds SV

 

hvsbanner


sms12