SCHIEDAM - De tentoonstelling ‘Pop-up Japan’ in de Oude Lutherse Kerk in Schiedam wordt op zondag 16 maart afgesloten met een mini-symposium. Op het programma staan lezingen over 20ste-eeuwse (volks)kunst uit Japan, het vrouwbeeld op reclamewaaiers en de warenhuiscultuur in Japan.
In de Oude Lutherse Kerk aan de Lange Nieuwstraat kan op 8, 9, 12 en 15 maart van 11.00 tot 17.00 uur de verkooptentoonstelling worden bezocht. Ook op de afsluitende dag, zondag 16 maart, zijn bezoekers vanaf 11.00 uur welkom. Van 14.00 tot 15.30 uur vindt dan het mini-symposium plaats, waarna deze bijzondere expositie wordt afgesloten met een borrel.
Tijdens het mini-symposium worden drie presentaties verzorgd. Uiteraard kunnen de deelnemers vragen stellen aan en in gesprek gaan met de drie sprekers.
Pop-up Japan: aandacht voor 20ste-eeuwse Japanse (volks)kunst
De tentoonstelling ‘Pop-up Japan’ laat 20ste-eeuwse voorwerpen zien waar in de kunstwereld ten onrechte nog niet altijd aandacht voor is. Suzanne Klüver vertelt over verschillende van deze objecten en deelt de bijzondere verhalen die erachter schuil gaan.
Reclamewaaiers en het vrouwbeeld
Nina Kwakman gaat in deze sessie dieper in op de bijzondere wereld van Japanse reclamewaaiers, ofwel uchiwa. Ook bespreekt zij een nieuw onderzoek naar het commerciële gebruik van het vrouwbeeld op deze waaiers aan de hand van een case study.
De klant is koning – de warenhuiscultuur in Japan
In deze presentatie wordt een link gelegd tussen objecten die in de tentoonstelling te zien zijn en de ontwikkeling van het warenhuis in Japan. Anna Beerens vertelt over de rol van het warenhuis, dat naast consumptiepaleis ook een plek voor cultureel experiment is.
Aanmelden
Voor deelname aan het mini-symposium wordt een bescheiden vergoeding gevraagd van 10 euro per persoon. Wie zich aanmeldt met een berichtje aan lijstenatelier@gmail.com, ontvangt een bevestiging van deelname en betaallink.
Fotografie
Uchiwa (waaiers)