SCHIEDAM - Wie in Schiedam West woont, wordt het heel gemakkelijk gemaakt om kunst te bekijken. Kunstenares Inge Hoefnagel heeft in haar hoekwoning aan de Jan van Avennesstraat, hoek Dirk van Wassenaarstraat etalages ingericht met kunstwerken. De werken zijn zowel van haar eigen hand als gemaakt door andere kunstenaars. “Ik kan alles wel zelf aan de muur hangen of neerzetten, maar zo hebben andere mensen er ook nog iets aan,” aldus Inge.
door Louise Melchers
Bij haar huidige raamexpositie staat de mens centraal. Aanleiding was haar aankoop van een zelfportret van kunstenares Zhanhong Liao, net als Inge lid van de Stichting KunstWerkt in Schiedam. Verder is er in de etalages onder meer werk te zien van Hennie van Elderen, Dik Kreuk, Rob van der Ven, Andy Warhol, Annemarie van Ulden en Inge zelf. Daarnaast is er een schilderij te zien dat Inge meebracht van een reis naar Turkmenistan en een hoofdje uit de Nok-periode in West-Afrika dat ze op twintigjarige leeftijd meebracht uit Nigeria en dat waarschijnlijk zo’n 3500 jaar oud is. Wie goed kijkt kan zelfs een afbeelding van Inge zelf op een van de schilderijen terugvinden.
Opvallend in de expositie is de poezenmand die ertussen ligt. Inge: “Het is poes Piets favoriete plekje, dus hij ligt af en toe ook tussen de kunstwerken. Die mand haal ik natuurlijk niet weg.”
Inge wordt geïnspireerd door de natuur. Plant en dier staan vaak centraal in haar werk. Daarbij wil ze graag aandacht vragen voor het klimaat en de invloed van de mens daarop. Voor een expositie in de Kunsthal maakte ze de negen meest bedreigde vissoorten van Nederland: de gevlekte rog, de grote pieterman, de kwabaal, de stekelrog, de beekforel, de beenprik, de doornhaai, de geep en de vorskwab. Voorstudies van deze kunstwerken zijn te zien in de etalage aan de Dirk van Wassenaarstraat. Een aantal van de vissen zelf is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘In kleur gevangen’ bij Stichting KunstWerkt in Art Centre Schiedam aan de Lange Nieuwstraat 191.
In het kader van het samenwerkingsverband met Stichting Maassluise Kunstenaars en Stichting KunstWerkt is Inge momenteel bezig met het kleien van de 'fossiele resten' van een coelacanth, een vis die voorkomt in de Indische Oceaan, maar waarvan men lange tijd dacht dat hij niet meer bestond tot hij op de Chinese markt verkrijgbaar bleek te zijn. Ze is voor deze tentoonstelling gekoppeld aan de Maassluise kunstenaar Mick Otten, fotografisch vormgever, freelance fotograaf en beeldend kunstenaar. Hun werk zal van oktober tot december 2022 in Museum Maassluis te zien zijn.
In samenwerking met Otten maakte Inge voor de expositie ‘Ontmoetingen’ die in februari/maart van dit jaar bij Stichting KunstWerkt in Schiedam te zien was, al eerder een ongeveer drie meter lange mammoetbladvis, een soort coelacanth gemaakt van gedroogde bladeren van mammoetblad. Dit hele proces beschreven ze in het Zuid Hollands Dagblad van 7 februari 2022, een uitgave van Nieuwe Wending Producties onder hoofdredactie van Mick Otten & Inge Hoefnagel. Inge: “Het gaat mij bij zo’n proces vooral om het onderzoek dat eraan voorafgaat en om het gesprek erover.”
Behalve bij de raamexpositie bij Inge thuis is er ook werk van Inge te zien in de etalage van de Monopole op de Hoogstraat in Schiedam en bij de expositie 'In kleur gevangen' bij Stichting Kunstwerkt . Wat het thema van haar volgende raamexpositie wordt, weet Inge nog niet.
Foto boven: de raamexpositie (door Louise Melchers); foto in artikel: Inge fotografeert een van haar vissen (door Inge Hoefnagel)