De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

EV@ is nieuwe distillateur in SDAM

100 jaar oud recept: Janse Oude Klare

100 jaar oud recept: Janse Oude Klare

SCHIEDAM - De afgelopen decennia is het aantal distillateurs in Schiedam gedaald. Sinds kort is er echter een jeneverstokerij bijgekomen genaamd EV@. In deze nieuwe stokerij in een pand aan de Westmolenstraat kunnen klanten een eigen recept voor een distillaat in kleinere oplages laten maken. De broers Rob (rechts) en Huub (links) Janse plakken de etiketten op hun oplage van Janse Oude Klare, naar een recept uit 1919. 

door Jan Schrijver

Geboren en getogen Schiedammer Ernst van Velzen volgde de opleiding distilleren in het Jenevermuseum. Na zijn diplomering richtte hij in een afzonderlijke ruimte van zijn pand aan de Westmolenstraat in Schiedam een distillateursbedrijf in met de benodigde installatie. Inmiddels heeft hij ook de administratieve vereisten voor elkaar (zo dient er voor de belastingen veraccijnsd te worden).

Ernst van Velzen komt uit de Schiedamse familie Janse, een familie van drankenhandelaren en -producenten. Eén van zijn eerste klanten - Janse Jenever - komt eveneens uit deze familie. Het zijn de broers Huub en Rob Janse die ‘oude klare’ hebben laten maken naar het recept van wijlen hun grootvader. Tot 1990 was de Drankenhandel Janse een begrip in Schiedam. De drankenhandel van hun vader was eerst gevestigd in de Nieuwstraat en later aan de Westerkade. Het was niet alleen een drankengroothandel. Het bedrijf had ook een eigen limonadefabriek en tot in de jaren tachtig een eigen jeneverproductie. Huub en Rob Janse volgden hun vader niet op. Wel bewaarden zij de recepten van hun grootvader en vader, die zo’n vijftien jaar geleden overleed. Het recept dat de gebroeders Rob en Huub Janse voor hun Oude Klare gebruiken, is precies honderd jaar oud. Rob Janse: "Het recept stamt uit 1919 en de Oude Klare is door onze overgrootvader A.J. Janse (Alexius Johannus, geboren in 1875) toen voor het eerst gedistilleerd", 

“Met die recepten, daar wilden wij wat mee doen", zo vervolgt Rob Janse. "We hadden het er al jaren over, maar als je een jenever wilt laten maken naar eigen recept, zit je toch al gauw aan een oplage van zo’n vijfhonderd flessen vast en bij de grote distillateurs aan een veelvoud ervan. Met het nieuwe bedrijf van Ernst is er een kleinschalige mogelijkheid bij gekomen. Om eens wat te proberen hebben we enkele tientallen flessen van de Janse Oude Klare laten maken door Ernst. We hebben tijdens een familiediner de drank laten proeven, tot genoegen van de aanwezige familieleden. Daarna is Ernst ermee naar een blinde proeverij in Jeneverie ’t Spul gegaan en kwamen we goed uit de test. Of wij er commercieel iets mee gaan doen, ach, dat weten we nog niet. We vinden het wel erg fijn dat onze eerste productie naar vaders recept in de smaak is gevallen.”

Onlangs serveerde de stoker zelf een proefglaasje ‘Janse Oude Klare’ in de ‘Kookstudio door Annabel’, die eveneens gevestigd is in het pand aan de Westmolenstraat. ‘Een helder drankje, zacht met verfijnde kruidige tonen’, zo luidde een van de proefnotities, en: ‘heerlijk bij het toastje met gerookte zalm’. Het serveren van het proefglaasje gebeurde overigens in het bijzijn van Rob Janse, de vader van Annabel van de kookstudio. "En wat het helemaal een 'family affair' maakt: de etiketten die mijn vader gebruikte (zie derde afbeelding onder), werden gedrukt op de Hoogstraat door de heer Baard. Ik ben getrouwd met Marcella Baard, zijn dochter. Toen die etiketten ooit gedrukt werden, kenden Marcella en ik elkaar nog niet, maar deden onze vaders zaken en maakten zij samen een mooi Schiedams product. Dat vind ik toch wel frappant dat het jaren later allemaal bijelkaar komt", zegt Rob Janse.

Ernst van Velzen heeft het door hem opgerichte distillateursbedrijf EV@ genoemd. Daarmee is hij de zesde distillateur in Schiedam. Andere distillateurs/stokerijen in Schiedam zijn Nolet, Onder de Boompjes, Herman Jansen en De Kuyper, alsook de stokerij van het Jenevermuseum De Gekroonde Brandersketel. Je zou Alwine van Winsen (oud-directeur Jenevermuseum) met het distilleren van haar mede (honingwijn) de zevende distillateur van Schiedam kunnen noemen, al werd zij geweigerd op het laatste Jeneverfestival omdat ze volgens de huidige directeur van het museum, Marjolein Beumer, geen jenever of gin maakt.

(dit is een update van ons eerdere artikel van 14 november 2019)

2 commentaar(en) op artikel "100 jaar oud recept: Janse Oude Klare"

Gaaf verhaal Rob Mooi om te lezen.

Door: Rob Fest Op:

Prachtig Rob (en Huub), Marcella en Annabel! Bijzonder verhaal!

Gaaf te lezen over hoe alles zo bij elkaar gekomen is en hoe zoiets waardevols in stand gehouden wordt!

Door: Wendy Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: