De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Loopuyt Virgin

Ach vaderlief, toe drink niet meer

Ach vaderlief, toe drink niet meer

SCHIEDAM - Loopuyt heeft een ‘alcoholvrije gin’ op de markt gebracht, de Virgin. Meesterstoker Jaco van der Leun onthult de geheimen achter deze nieuwe alcoholvrije drank.

door Jan Schrijver

Jaco van der Leun (49) is meesterstoker bij het Schiedamse gin-merk P. Loopuyt & Co. De dry gin van dit relatief jonge Schiedamse merk heeft in de afgelopen jaren nationale bekendheid verworven. Afgelopen zomer werd in samenwerking met de vandaag overleden dichter Jules Deelder de speciale ‘Deelder Hardgin’ op de markt gebracht. Het assortiment werd deze maand uitgebreid met een 'alcoholvrije gin', Loopuyt Virgin genaamd. Wat beweegt een distillateur om een alcoholvrije drank op de markt te brengen, hoe wordt het gemaakt en hoe smaakt het, zijn vragen die je kunt stellen.

Voor een consument zal de laatste vraag de hamvraag zijn. Aan de bar bij Loopuyt aan de Tuinlaan maakt de meesterstoker met zijn Virgin op een druilerige decemberochtend een gin-tonic. Op een flinke laag ijsblokken een flesje tonic van zijn eigen merk en een flinke scheut van de 'alcoholvrije gin', afgemaakt met een schijfje sinaasappel. Dat ziet er feestelijk uit en drinkt lekker weg, al is het op dit ochtenduur meer het tijdstip voor een stevige bak koffie. Om de 'alcoholvrije gin' echt goed te kunnen proeven wordt ook een borrelglas met puur Virgin geserveerd. Heel kruidig en smakelijk is het, vind ik, maar zo puur zul je als gin drinker de alcohol missen, althans zal het een geheel andere smaaksensatie geven.

Jaco van der Leun: “In de horeca is er steeds meer vraag naar alcoholvrije alternatieven. Op die vraag willen wij graag inspelen en met ‘dry january’ en de feestdagen voor de deur, leek december ons een goede maand om de Virgin te lanceren. De fles is net zo mooi als die van de Loopuyt Gin en de Deelder Hard en de gin-tonics kunnen door de bartenders net zo mooi worden geserveerd met of zonder alcohol. Het is ook niet meer zo dat je als een ‘watje’ wordt gezien als je alcoholvrij drinkt en dat willen we met zo’n mooi alcoholvrij product graag onderstrepen. Dat vind ik ook een mooie ontwikkeling. Vroeger werd mindering van alcoholgebruik van bovenaf opgelegd, denk maar aan bewegingen als de Blauwe Knoop. Of denk aan een liedje als ‘Ach vaderlief, toe drink niet meer’. Nu minderen de mensen uit zichzelf; dat is toch veel mooier.”

Het is niet zo dat de alcohol wordt verwijderd uit een gin. In de Virgin zit èn zat geen alcohol. In de Virgin zitten wel alle ‘botanicals’ (plantkundige ingrediënten) die ook in de gin gebruikt worden. De smaak komt in de drank op drie manieren: door middel van waterdistillaten, door tincturen en door aroma’s. Zo zijn kardemon, nootmuskaat en koriander via waterdistillaten in de smaak terug te vinden, kinabast via tinctuur en via aroma's onder meer jeneverbes, lavendel, framboos, sinaasappel, grapefruit, alsook zogenoemde ‘superfoods’ moerbei-, goji- en inca-bes. “Het was een hele puzzel om tot de Virgin te komen”, zegt Jaco van der Leun. “En het proces is nog ingewikkelder en kostbaarder dan het maken van een gewone gin. Zo moeten we voortdurend de productielijn stomen om deze bacterievrij te houden; we krijgen hierbij geen hulp van de alcohol.”

Een fles Virgin kost 26,95 euro. Een Loopuyt Gin staat in de winkel voor 39,95 euro. Het verschil in prijs zit met name in lagere belasting (geen accijns en lagere btw voor de Virgin), zo legt de meesterstoker uit. 

De Virgin wordt net als de gins van Loopuyt gedistilleerd bij Herman Jansen in Schiedam.

 

1 commentaar(en) op artikel "Ach vaderlief, toe drink niet meer"

gaarne geen advertentiesmeer op mijn email

Door: t van riel Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker