De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedammer zorgt voor 100.000 liter desinfecterende gel

Alcohol wordt omgezet in handgel

Alcohol wordt omgezet in handgel

ZOETERMEER - Het idee was eenvoudig, maar het ging om de uitvoering. Schiedammer Mark van Houdenhoven kreeg het idee en voerde het uit: met alcohol snel een goede desinfecterende handgel maken.

Hij vond in Avandis, producent van alcoholische en non-alcoholische dranken, een partner. Dat bedrijf, ook leverancier aan de Schiedamse jeneverindustrie, gaat in de fabriek in Zoetermeer handalcohol produceren voor ziekenhuizen, zo maakte het Financieel Dagblad bekend.

Van Houdenhoven leidt de St.-Maartensklininiek, met vijf vestigingen vooral in het oosten van het land. Het tekort aan desinfecterende middelen dat dreigt, was dus een probleem dat hem direct aanging. De bestaande productieketen kan vanwege de coronacrisis de wereldwijde vraag eigenlijk niet aan. De ziekenhuisapotheker kon het product maken, maar niet in de hoeveelheden waaraan behoefte is.

Avandis kan dat wel. Het bedrijf maakte gisteren bekend extra capaciteit te hebben gecreëerd; de reguliere productie van alcoholische dranken blijft in stand. Voeg aan alchohol water en glycerol toe en je hebt een goed product dat ontsmet en ook vriendelijk blijft voor de handen. De handalcohol wordt tegen kostprijs geleverd, aldus de aankondiging.

Het is de bedoeling om ergens in de komende week de productie te beginnen. Ambitie is om honderdduizend liter van de desinfecterende vloeistof te maken. Dat volume lijkt nu wat er nodig is, op grond van signalen uit de zorgsector. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport regelde een ontheffing op bestaande regelgeving, die de productie anders in de weg zou staan. Voor de distributie werkt Avandis samen met logistiek dienstverlener Nedcargo, die de handalcohol rechtstreeks aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen zal leveren.

Van Houdenhoven en Avandis hebben ook al een naam voor het product: Sarphati. Dat was de arts die in de 19de eeuw veel heeft betekend voor de gezondheidszorg, met name in Amsterdam.

Avandis is in 2001 opgericht door de Schiedamde drankenbedrijven Herman Jansen Beverages en De Kuyper Royal Distillers en door het Amsterdamse bedrijf  Lucas Bols.

Foto: Mark van Houdenhoven (bron foto LinkedIn)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het bedrijfsmatige en zorgnieuws gerelateerd aan Schiedam. Alvast dank.


 
 

1 commentaar(en) op artikel "Alcohol wordt omgezet in handgel"

Goedendag. Bij Albert Heijn staan flessen ontsmettingsmiddel met 80% alcohol. Zijn deze ook te koop voor particulieren en zo, ja wat is de prijs en houdbaarheidsdatum ?

Door: PETRA p/a : Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker