De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Belastingadviseur Jeroen de Vos waarschuwt:

De notaris krijgt het druk

De notaris krijgt het druk

SCHIEDAM - Voor belastingadviseurs is september altijd een feestmaand. Prinsjesdag, de Miljoenennota, het Belastingplan, de Algemene beschouwingen, Memories van toelichting, Kamervragen, amendementen. Heerlijk! Naast de belastingadviseur is er een beroepsgroep die zich nog eens extra heeft zitten verkneukelen de afgelopen weken: de notaris. Die gaat het door het nieuwe Belastingplan namelijk lekker druk krijgen.

door Jeroen de Vos

Dat komt door drie dingen:

1. Box 3 blijft box 3

Niet heel lang geleden beloofde de toenmalige staatsecretaris van Financiën Menno Snel ons een grote verandering in box 3. Daardoor zou bijna geen enkele spaarder meer in die vervelende box vallen. Tot 880.000 (!) zou spaargeld belastingvrij zijn. Wat denk je? Die wijziging gaat niet door... In plaats daarvan stijgt de belastingvrije som van € 30.846 naar € 50.000 per persoon. Fijn, maar verre van spectaculair.

Dat betekent dat mensen met een hoge spaarrekening nog steeds duizenden euro’s belasting kunnen besparen als zij een zogeheten spaar-BV oprichten en daar hun spaargeld in storten. Liefst voor 31 december. Wel snel bellen met de notaris: wie het eerst komt, eerst maalt!   

2. Ondernemers met BV betalen minder belasting

Als ondernemer kun je kiezen: je onderneemt in een eenmanszaak of je onderneemt via je eigen BV. Die keuze wordt voor een groot deel bepaald door de belastingheffing.

Voordeel van de eenmanszaak was lange tijd de zelfstandigenaftrek: een aftrekpost van € 7.000, gratis en voor niks. Maar die wordt rap afgebouwd. Het belastingvoordeel van de eenmanszaak slinkt zienderogen. Daar staat tegenover dat het belastingtarief in de BV daalt. In elk geval voor BV’s met een winst tot € 245.000.

Dat zorgt ervoor dat de belastingdruk voor een eenmanszaak ondernemer in 2021 ruim 43% bedraagt en voor een BV-ondernemer nog geen 39%! De BV lonkt! En wie een BV op wil richten moet zoals je zult weten eerst even langs de notaris.   

3. De overdrachtsbelasting gaat omlaag. En omhoog.

De regering wil starters op de woningmarkt helpen. Daarom gaat het tarief van de overdrachtsbelasting voor hen omlaag: van 2% naar 0%. Dat wordt gefinancierd door het tarief voor anderen dan starters per 1 januari 2021 te verhogen van 2% naar 8%. Dat scheelt 6% van de koopprijs! “Anderen” zijn bijvoorbeeld kopers van een vakantiewoning, ouders die voor hun kinderen een studentenwoning willen kopen of een woningbouwvereniging die woningen koopt. 

Al die anderen zullen dus hoogstwaarschijnlijk nog vóór 1 januari hun aankoop willen realiseren. En ik hoef je niet te vertellen met wie ze dan dus snel een afspraak moeten maken…  

Mijn advies, heb je plannen voor de komende maanden, waarbij je een notaris nodig hebt, wacht dan dus niet tot het laatste moment.


Foto: drs. Jeroen de Vos, belastingadviseur en partner van MRVO Accountants Belastingadviseurs

Hier kun je eerdere columns lezen van Jeroen de Vos:
De ondernemer, de dood en belastingen ()
De eigen woning en echtscheiding ()

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker