De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Houtvezel voor het konijn

Houtvezel voor het konijn

Nederland telt naar schatting 2,5 miljoen katten, ruim 1,5 miljoen honden en meer dan 20 miljoen parkieten, papegaaien, aquariumvissen, konijnen, reptielen, fretten, cavia's, marmotten, tamme ratten, muizen en andere dieren die ons gezelschap houden. Driekwart van de Nederlandse huishoudens heeft er een of meer.

Verzorging
De uitgaven aan huisdieren stijgen al jaren. Voeding is de grootste uitgavenpost. Voor de juiste verzorging is een schone omgeving voor het dier essentieel. Houtvezels worden veel gebruikt als bodembedekker. Voor de cavia en konijn thuis, maar ook voor kippenschuren en varkensstallen. De gezeefde houtkrullen worden tot witte of gemengde producten verwerkt. Voordeel is dat houtvezel schoon is, hygiënisch en het is goed voor de dieren. 

Konijn
Het konijn staat op de derde plaats van gehouden huisdieren, na de hond en kat. Het vrouwtje wordt voedster genoemd, het mannetje ram of rammelaar. Konijnen worden gemiddeld 5 tot 7 jaar oud. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, van dwergkonijn tot Vlaamse reus. 

Verzorging
Van een buitenhok dient de bovenzijde waterdicht te zijn, een luifel kan bescherming bieden tegen regen en felle zon. Voor een optimale huisvesting van het konijn binnenshuis zijn uitstekende kooien verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken. De kooi kan het beste op een rustige en tochtvrije plek worden neergezet. Konijnen hebben een zeer gevoelig, uitgebalanceerd darmstelsel. Verkeerde voeding leidt tot een verstoorde darmflora, waardoor gezondheidsproblemen ontstaan. Water moet onbeperkt gegeven worden. Ververs regelmatig het verblijf met houtvezel en zaagsel 

Houtvezels zijn vezels die afkomstig zijn van naaldhout. Tijdens het productieproces van houtvezel worden houtsnippers fijner gemaakt waarna het gekookt wordt. Houtvezels worden volgens een nat of een droog procedé verwerkt. 

Foto: het konijn staat op de derde plaats van gehouden huisdieren (foto door Luis Miguel Bugallo Sánchez (Lmbuga Commons)(Lmbuga Galipedia)Publicada por/Publish by: Luis Miguel Bugallo Sánchez - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=353614)

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: