De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Jan De Belleman met eigen 'korte drank'

Jan De Belleman met eigen 'korte drank'

SCHIEDAM - Jan Dierckx is de stadsomroeper van Hasselt, de jeneverhoofdstad van België. Ze noemen het daar de belleman. De voormalig rusthuisdirecteur Dierckx gaat tegenwoordig vooral door het leven onder zijn pseudoniem Jan De Belleman. Hij zegt de enige stadsomroeper te zijn in West-Europa met een eigen jenever.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Hij was vorige week zaterdag in Schiedam ter gelegenheid van het Stokersfestival in het Jenevermuseum in Schiedam. Daar nam hij het eerste exemplaar in ontvangst van het Schiedamse product Duivelsgeluk. Vice versa liet hij de bezoekers kennismaken met zijn eigen jenever, wat hij noemt een 'korte drank'. Dierckx: "Ter gelegenheid van de dertigste editie van het jeneverfestival in Hasselt heb ik een jenever laten maken, met uitsluitend ingrediënten erin uit onze stad. Ons festival vindt jaarlijks plaats op het derde weekeinde van oktober. We zijn elk jaar blij met de vele gasten die we uit Schiedam mogen begroeten. Hasselt is overigens niet alleen bekend om zijn jenevers, maar ook om de speculaas die we maken. Ik ben Belleman dus ik word geacht om reclame voor de stad te maken, zult u begrijpen." 

Hij heeft zijn gelagerde jenever (dat wil zeggen op houten vat gerijpt) laten maken bij de in Hasselt gevestigde Stokerij Vanderlinden. De fles is overigens in Nederland gemaakt. Getracht is de fles op een bel te doen lijken. In zijn jenever is volgens Dierckx een lichte zwarte peper te proeven alsook anijs. De drank heeft een alcoholprecentage van ongeveer 35%. De Belgische jenevers liggen doorgaans op dat percentage. De Nederlandse jenevers hebben doorgaans een alcoholpercentage van circa 40%.  

De eerste genummerde oplage van honderdvijftig flessen 'E Bellemenneke' zijn als verzamelaarsobject gretig van de hand gegaan en vooral gekocht door zijn mede-inwoners van de Belgische jeneverhoofdstad. Nu wil Dierckx zijn 'E Bellemenneke' ook gewoon op de markt gaan brengen en is Nederland een van zijn doelmarkten. Een fles 'E Bellemenneke' zal voor 28 euro in de winkel komen. Jan De Belleman heeft ook al uitbreiding van zijn assortiment in gedachte. "Over enkele jaren wil ik ook 'E Bellevreuke' uit gaan brengen, een likeur."

Foto boven: Jan 'De Belleman' Dierckx met aan zijn zijde de Hasseltse Bellevrouw Evy Auwerx - in het dagelijks leven is zij verpleegkundige - in het Jenevermuseum in Schiedam (foto door Louise Melchers ©)
Foto onder: er kon geproefd worden van de flessen met de beeltenis van Jan De Belleman (foto door Louise Melchers ©)

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker