De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bed & Breakfast & Bakery 'Elderflour' aan de Lange Haven

Libby bakt zuurdesembrood

Libby bakt zuurdesembrood

SCHIEDAM - Libby werd afgelopen zomer eigenaar van een bed & breakfast. Door de tweede coronagolf zijn bijna alle reserveringen van de komende weken geannuleerd. Toch blijft er brood op de plank. Libby bakt zuurdesembrood. Vandaag gaan er weer 25 broden over de toonbank aan de Lange Haven.

door Jan Schrijver

Jeneverlogies Ambacht en Brood aan de Lange Haven 78 is begin juli overgenomen door Libby van Dalen (28) en haar partner Robert Steendijk (30). Zij gaven er onlangs een nieuwe naam aan: Elderflour. Het pittoreske pandje naast het Jenevermuseum heeft twee units voor overnachting, een op de eerste en een op de tweede verdieping. "We hadden komende week met de herfstvakantie vol gezeten, helaas zijn zowat alle reserveringen geannuleerd en hebben we zoals het er nu uitziet ook de weken erna bijna geen gasten. Gelukkig heeft Robert zijn baan als leraar in het bijzonder onderwijs in Rotterdam nog aangehouden. Intussen kan ik nu alle tijd steken in mijn passie, het bakken van brood", zegt Libby.

Vooralsnog heeft ze alleen op zaterdag en woensdag verkoopdagen van haar zuurdesembrood. Ze laat er twee zien en ik mag proeven. Niet te versmaden zo'n stukje brood. Het is nog niet helemaal afgekoeld; de heerlijke geur van versgebakken brood komt uit het bakgedeelte van de benedenverdieping. Het brood heeft een knapperig korstje, een prettige textuur en goede smaak. Op Wikipedia lezen we: "Zuurdesem, zuurdeeg, natuurdesem of desem is een brooddeeg op basis van bloem en water zonder toevoeging van bakkersgist. Het deeg rijst daarentegen door fermentatie op basis van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten die er van nature in aanwezig zijn. Door dit proces heeft zuurdesembrood een licht zure smaak en een betere houdbaarheid."

In Nederland is de afgelopen jaren op steeds meer plekken zuurdesembrood te koop. Het televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde' heeft er onlangs een uitzending aan gewijd. Die kun je onder deze link terugzien. Sommige bakkers blijken in de fabriek gemaakte kant en klare mixen te kopen die het bakproces aanzienlijk versnellen. "Een leerzame uitzending, vind ik, die helpt om het kaf van het koren te scheiden. Wij bakken in ieder geval op de traditionele manier. Het is de oorspronkelijke manier om zonder toevoeging van gist brood te bakken, zoals dat eeuwen geleden al werd gedaan. Het rijzen van het brood duurt bij ons zo'n zestien uur", vertelt Libby.

Het bakken van broden aan de Lange Haven zal dus in kleine oplages gebeuren. "Ik kom nu nog niet verder dan twee keer 25 broden per week. Daarbij speelt ook mee dat we nog maar één van de ovens geleverd hebben gekregen." Libby laat ons het oventje zien. Er zitten twee compartimenten in het oventje, met stenen platen. De stenen platen worden in de elektrische oven verhit en de broden worden vervolgens op deze stenen platen in de uitgezette oven gebakken. Er zijn nog meer ovens in bestelling. Zodra die binnen zijn, wordt de capaciteit groter en komen er meer verkoopdagen. 

Hoe zijn Robert en Libby op de nieuwe naam gekomen? "We hebben er lang over gebrainstormd en kwamen aanvankelijk op de naam 'Elders', een woord dat zowel in het Engels als in het Nederland goed is uit te spreken en betekenis heeft. De naam bleek echter al bezet te zijn. Erop voortbordurend kwamen we via 'Elderflower' - Engels voor vlierbloesem - op 'Elderflour'. Dat doet zowel denken aan vlierbloesem, dat gebruikt wordt in de jeneverindustrie, als aan bloem en dus de connectie legt met onze activiteiten als bakker." 

In het winkelgedeelte op de begane grond werd voorheen het ontbijt geserveerd aan de gasten. Die krijgen het ontbijt voortaan op de kamer geserveerd. In het winkeltje zijn niet alleen broden te koop (4 euro per stuk kosten de zuurdesembroden), maar ook enkele andere producten, zoals honing van de vorige uitbaters van de B&B, Alwine van Winsen en Rob van der Gaag, handgemaakt keramiek van de Schiedamse Sasha Beck, wijn uit Noord-Brabant van wijngaard Dassemus en ambachtelijk gebakken chips. Het verkoopassortiment zal geleidelijk aan worden uitgebreid.

Lees ook:
Jeneverlogies wordt ook bakkerij ()
B&B Jeneverlogies is verkocht ()
Erfgoedlogies aan Hoogstraat ()
Schiedams B&B op tv bij Max ()
Branderszaal juweel aan de haven ()
Brandy gedistilleerd in ONS Gebouw ()
Schiedamse rum van Serious Bee en Ev@ ()
Zilveren medailles voor Serious Bee ()
Vergaderen met het mooiste uitzicht ()
POST Schiedam nu écht open ()

 

 

1 commentaar(en) op artikel "Libby bakt zuurdesembrood"

Ziet er allemaal goed uit.

Succes!

Door: Wim de Vries Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker