De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ben je van de pot af gepleurd?

Ben je van de pot af gepleurd?

Net vóór het weekeinde van 14 en 15 maart had Rutte nog bezworen dat de scholen open konden blijven. Toch werd op zondag 15 maart alsnog besloten dat de scholen zouden sluiten, al bleven minister Arie Slob en inmiddels oud-minister Bruno Bruins benadrukken dat men eigenlijk nog steeds achter de door het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) ingefluisterde strategie stond dat het openhouden van scholen geen kwaad zou kunnen. Ze waren als kinderopvangcentrum nodig voor degenen die werken in de vitale beroepen en voor schoolkinderen zou het met besmetting en de gevolgen ervan toch niet zo’n vaart lopen. Daarbij werden gemakshalve de risico’s voor het personeel van scholen blijkbaar veronachtzaamd.

Op maandagavond 16 maart herhaalde Mark Rutte het volk toesprekend de boodschap dat de experts van RIVM en OMT het toch allemaal het beste wisten. Naar later bleek, weten experts eigenlijk nog heel weinig. De gegevens die zij uit China hebben gekregen zijn mogelijk onbetrouwbaar en vanuit andere landen komt de gegevensstroom mondjesmaat op gang. Dan is het vervolgens heel verstandig om als Nederland eerst zelf onderzoek te gaan doen. Experts weten het ook niet allemaal, elke avond zijn er meerdere deskundigen in talkshows op televisie om dat te bevestigen.

Wat is bijvoorbeeld de rol van kinderen bij het overbrengen van het virus? Hoeveel patiënten overleven het bijvoorbeeld als zij op de intensive care worden opgenomen? Moeten we de vijftig procent geloven uit China? Of zijn de kansen op overleven nog kleiner? Waarom zijn er tweemaal zoveel mannen opgenomen in ziekenhuizen als vrouwen? Waarom komen er relatief veel mensen met overgewicht (obesitas) aan de beademing terecht?

Als er voorzichtig gesproken kan worden van een positieve ontwikkeling (bijvoorbeeld omdat het aantal extra patiënten, dat in een dag op de IC wordt opgenomen, afneemt), kunnen we de teugels dan over enkele weken weer laten vieren? Welke strategie kunnen we hierin dan het beste kiezen? Wordt dit de zogenoemde ‘knipperlicht’-strategie, waarbij om economische redenen de maatregelen versoepeld worden, vervolgens het aantal besmettingen weer oploopt, de maatregelen weer verscherpt worden, enzovoort, enzovoort? Een strategie waarbij je nog ongeveer aan een jaar moet denken met een op-en-neergaande crisis.

In de verschillende landen waar experts een complete ‘lock down’ hebben geadviseerd, kijkt men toch wel met verbazing naar de zogenoemde ‘intelligente lock down’ die zo typerend is te noemen voor Nederland waar het polderen is uitgevonden.

Na eerst het volk te hebben medegedeeld dat het onvermijdelijk was dat zo’n vijftig procent wel met het coronavirus ofwel COVID19 besmet zou raken en dat hieraan positief is, dat een zogenoemde groepsimmuniteit ontstaat (iets waar experts in andere landen vraagtekens bij zetten, of dit zo werkt en als het werkt hoeveel levens dit niet zal kosten), kwam de Rijksoverheid alsnog hortend en stotend tot het nemen van meer en scherpere maatregelen. Het gebeurde niet in één keer goed, maar werd steeds verder uitgebreid. Je zou dus kunnen zeggen dat onze overheid ‘dubbele boodschappen’ heeft gecommuniceerd en niet meteen de maatregelen heeft getroffen die nodig zijn. Niet iedereen voelt zich daarom misschien even sterk aangesproken door deze verscherpte maatregelen; helaas. 

Een vrouw op leeftijd - zeg maar iemand uit de risicogroep - verbaasde zich er pas nog over dat een grote groep jongere volwassenen zich rond een barbecue heeft geschaard. De vrouw spreekt de jongeren hierop aan. “Ach mevrouw, wij hebben echt geen corona hoor, weest u maar niet bang.” De vrouw antwoordt: “Maar jullie komen wel heel erg dichtbij en misschien heb ik het wel.” Zoveel onnozelheid onder de jongeren, ze kan er met haar pet niet bij, maar neemt afstand, als wijste die zij is. Zij heeft angst voor besmetting en is ook angstig nadat zij de jonge volwassenen op hun verantwoordelijkheid heeft aangesproken, want je weet maar nooit hoe ze reageren.

Toezichthouders van de gemeente en politieagenten hebben er hun handen vol aan. “Mooi weer, tijd genoeg en verveling.. Vandaag al menig waarschuwingsgesprek gehouden. Hoop niet dat de IC het aankomende week drukker gaat krijgen. Anders heb ik een vermoeden waardoor het kwam.. #pasop #corona #covid19 is nog steeds aanwezig in Nederland. Houdt afstand! 1,5 meter minimaal”, zo twitter wijkagent Mitchell Scheers afgelopen zondag. En later op de dag: “Ik heb vandaag al 40 à 50 waarschuwingsgesprekken gevoerd met grote groepen. Topper was ongeveer dertig man bij elkaar aan mensen. Reactie: Meneer zo serieus is het toch allemaal niet. Mijn Rotterdamse antwoord: Ben je van de pot af gepleurd? Blijfthuis! #volksgezondheid #boete #400euro.”

Zondag maakte de politie in Schiedam ook een einde aan een ‘schijt aan corona feestje’ (foto), zo twitterde wijktoezichthouder Leon Verzijden, onder toevoeging van de hashtag #handhaven. Walgelijk vind ik ze, mensen die dit soort feestjes opzetten. Helaas waren er meer van dat soort feestjes in ons - door de Rijksoverheid toch als zo 'intelligent' veronderstelde - Nederland.

Het komende paasweekeinde willen voorzitters van Veiligheidsregio’s groepen van wielrenners en groepen van motorrijders ontmoedigen op pad te gaan door de voor hen zo aantrekkelijke landelijke weggetjes af te sluiten. Minister Grapperhaus wil Duitse toeristen ontmoedigen naar ons land te komen, door – nadat zij de grens al gepasseerd zijn – controles te houden en de toeristen te bevragen in hoeverre hun redenen om naar ons land te komen dringend zijn en hun afhankelijk van het antwoord beleefd te verzoeken huiswaarts te keren. Het zijn weer enkele voorbeelden van halfzachte maatregelen. 

Halfzachte eieren met de Pasen? Dat moet iedereen zelf weten. Maar houd alsjeblieft op met dubbele boodschappen (en dan hebben we het niet over hamsteren) en halfzachte maatregelen.

Jan Schrijver

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker