De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nestperikelen in de tuin (3)

Beschuit met wormpjes

Beschuit met wormpjes

Sinds enige tijd zit er in een pot op onze tafel voor het keukenraam een nest met roodborstjes. Ik volg met spanning wat er gebeurt. En ja hoor, de eitjes zijn deze week uitgekomen. In het nest zitten een paar wollige bolletjes die hun snaveltjes wijd openen zodra ze denken dat er voer aankomt.

door Louise Melchers

Als ik probeer heel voorzichtig en met voldoende afstand een foto van ze te maken, voel ik me een beetje bezwaard. Ik zeg hardop dat ik eraan kom, zodat de ouders zich in elk geval geen hoedje schrikken. Dat de foto minder scherp is, neem ik op de koop toe.

De laatste dagen is het contact met de ouders geïntensiveerd. Ze blijven rustig zitten als we naar buiten komen en kijken ons dan een beetje aan. Ze gaan niet het nest in als we staan te kijken, maar we zien ze nog wel steeds met snaveltjes vol larven, vliegen en meer van zulk spul aankomen.

Soms zitten er zulke grote insecten in die snaveltjes dat je je afvraagt of die hele kleine jonge vogeltjes die wel kunnen verorberen. Maar ze vliegen steeds met lege snavel weg, dus dat schijnt goed te lukken. Ze hebben het er maar druk mee en je hoopt maar dat ze het vol kunnen houden.

Gisteren kwam de kat van de buren thuis met een vogel. Hoewel ze met een belletje rondloopt is het haar dus toch gelukt er een te pakken te krijgen. In deze tijd is dat extra vervelend, omdat je echt niet weet of deze vogel een nest heeft en er nu misschien een aantal halfverweesde vogeltjes achterblijven. Maar ja, vind zo'n nest maar eens. Voor de andere ouder een zware taak om die jonkies alleen groot te brengen.

Ook mijn moedergevoelens spelen op. Als ik meer gepiep hoor dan normaal, ga ik toch even kijken of er niets aan de hand is. Gisteren liep er nog een grote kat voorbij, hij was duidelijk op jacht en dan moet ik toch even kijken waar hij naartoe gaat. Hij mag beslist niet op mijn tuinpad komen en hij moet ook van de oudervogeltjes die in de heg aan de overkant van de straat fourageren afblijven. De buurvrouw heeft al een keer eksters weggejaagd en zo blijft iedereen bezig om de vogeltjes zoveel mogelijk te beschermen.

De ouders hebben het zwaar en het lijkt dan ook of ze zelf elke dag een beetje magerder worden. Het eerste dat ik elke ochtend doe is uit het keukenraam kijken of ik alle twee de ouders nog zie. Als dat het geval is ben ik weer even gerust. We zijn weer een dagje verder. 

Klik hier voor de link naar Nestperikelen 1

Klik hier voor de link naar Nestperikelen 2

 

2 commentaar(en) op artikel "Beschuit met wormpjes"

Wat een lief en opbeurend verhaaltje,

je ziet het leven gaat gewoon door in de natuur.

Door: Franny v.leeuwen-weeda Op:

Gelukkig was het buurkat niet gelukt het koolmeesje te doden!

En vloog hij snel door het raam weg na dat hij-zij vd schrik bekomen was😊

Door: Els Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker