De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Dan ruim ik het wel op

Dan ruim ik het wel op

SCHIEDAM - Martha Fontijn ergert zich groen en geel aan het zwerfafval in het Beatrixpark. Als je zo nodig etenswaren meeneemt naar het park, voer dan op z’n minst de restanten en verpakkingen goed af. Als er geen afvalbakken zijn of als ze vol zijn, dan is dat absoluut geen excuus om het afval op de grond te gooien. Neem dan je rotzooi mee en voer het thuis af. Er zijn ook goedwillende mensen die de troep van anderen opruimen. In deze ingezonden brief schrijft Martha Fontijn over haar ergernis, maar zet zij ook mensen in het zonnetje die de troep van anderen opruimen.

INGEZONDEN
door Martha Fontijn

Al 37 jaar woon ik aan de Poldervaart en noem daarom het Beatrixpark mijn achtertuin. Ik weet nog dat er in het park geen asfaltpaden liepen maar eenvoudige wandelpaadjes. Het is een mooi stukje groen in Schiedam en dat weten intussen vele Schiedammers. Ik laat er heel vaak mijn hond uit en kom dan veel andere honden en hun begeleiders tegen. Omdat ik dichtbij het eilandparkje woon ofwel de voormalige Heemtuin, tussen de kinderboerderij en de volkstuintjes, loop ik daar ook heel  graag en vaak.

De afgelopen weken kan het zwerfvuil in het park wegens de coronamaatregelen niet meer door de mensen met de oranje hesjes worden opgehaald. Zij hebben daarmee tijdens hun werkdagen een erg dankbare besteding van hun tijd. Nu is dat tijdelijk niet mogelijk. Wat ook jammer is: de afvalbakken zijn keer op keer slachtoffer van vandalisme. Er bleef weinig tot niets over van de afvalbakken. Daardoor heeft de gemeente besloten geen nieuwe bakken meer te plaatsen. Zelf vind ik dat heel begrijpelijk en niet meer dan logisch, maar wel heel erg jammer.

De laatste tijd komen er steeds meer groepjes jongeren en die zoeken in de volop begroeide omgeving van de voormalige Heemtuin een beschutte plek om er te chillen. Op de grote velden in het park springen zij, denk ik, te veel in het oog, nu samenkomsten niet zijn toegestaan.

Helaas is het zo dat er elke dag blikjes, plastic flesjes, allerlei verpakkingen van drankjes, etenswaren en snoepartikelen leeg achtergelaten worden. Om te voorkomen dat ik me er vreselijk aan ga ergeren, neem ik een lege boodschappentas mee en vul die met de troep die daar wordt achtergelaten. Dit herhaalt zich dus steeds. En waar ik ook ben, kom ik glas tegen. Dat neem ik ook altijd mee omdat ik me zorgen maak om gebroken glas en dat kinderen of dieren zich hier vreselijk aan kunnen verwonden.  

Zodoende kom ik met regelmaat met een volle boodschappentas (met afval) terug uit het park. Van mijn buren weet ik dat zij ook met regelmaat afval mee naar huis nemen. Ook zie ik met enige regelmaat twee mannen uit mijn buurt terugkomen op de fiets met volle afvaltassen meegenomen tijdens hun fietstochtjes. Het is heel fijn dat meer mensen zich om deze  - in deze tijd door anderen mogelijk als redelijk onbenullig beschouwde - narigheid bekommeren. Maar ik denk dat we, ook in deze tijd, met het milieu moeten bezig blijven. We moeten ons uiteraard om de coronacrisis bekommeren, maar hierbij zeker ook de langere termijn belangen niet uit het oog verliezen.

Ik maakte een praatje met de mannen uit mijn buurt. Eén vertelde mij dat ze de dag ervoor aan het einde van de Poldervaart het fietspad langs Het Windas hebben schoongemaakt. Overigens, dat is een karwei waarin je ruim voldoende afstand tot elkaar kunt bewaren; ik zeg het maar voordat iemand dit als tegenwerping gebruikt. Aan dit einde van de Poldervaart, daar ligt een enorme hoeveelheid plastic en ander afval in het water. Zij dachten, voordat het riet weer gaat groeien, gaan wij deze troep weghalen. Dus ze zijn het water ingegaan tussen al die viezigheid. Nu is het helemaal schoon. Reken maar dat het een smerig karwei is geweest. Ik heb bewondering voor hen en zou hen zo voor iedereen in het zonnetje willen zetten. Meer dan hen hier naamloos noemen kan ik echter niet, want ze willen hun goede werk in anonimiteit doen. Hulde voor hen.

Als we het toch eens voor elkaar zouden kunnen krijgen dat mensen drink- eet- en snoepwaren 'leeg' mee terug zouden kunnen nemen. Als je het vol meeneemt, kan het zeker ook leeg mee terug. Of simpeler gezegd: ruim je eigen afval op!

Maar als dat niet gebeurt… dan neem ik gewoon mijn verantwoordelijkheid en ruim ik het op. Zoals ik al zei, zijn er meer mensen die het doen en ik hoop dat er nog meer mensen die een wandeling maken een zak mee willen nemen om zwerfafval dat zij tegenkomen mee te nemen en thuis af te voeren. Een werkhandschoen en of een grijper kan hierbij handig zijn. Alvast dank, namens iedereen nu en in de toekomst.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van wat er leeft onder Schiedammers. Wil je ook een ingezonden brief insturen? Dat kan naar: ingezonden@deschiedammeronline.nl

 

 

3 commentaar(en) op artikel "Dan ruim ik het wel op"

Het is natuurlijk prachtig dat men de rommel van een ander gaat opruimen, maar het moest niet nodig zijn. Onder begeleiding van Irado gedurende 100 uur de boel opruimen of een flinke boete. Kunnen ze kiezen.

Door: Robert. Op:

Misschien zijn er mensen die zich willen verenigen om in groepsverband afval te ruimen. Ik ben voor!

Door: Wilma Op:

Volgens dochter Nouchka, die ik tijdens het uitlaten van mijn hond regelmatig tegenkom, hoor ik ook tot de ‘opruimsekte’ 😂. Ook ik houd de route die ik elke dag een aantal keer loop op orde omdat ik nou eenmaal in tegenstelling tot een paar leeghoofdige recidivisten het milieu belangrijk vind en het nou eenmaal fijn vind om in een schone omgeving te wonen. Ik geniet ervan nu ik zie dat het water van de Schie en de ‘s-Gravenlandseplas zo helder wordt dat je de planten op de bodem kan zien en vissen kan zien zwemmen. Ik moet wel zeggen dat ik regelmatig ontmoedigd raak als Irado te lang wacht met het legen van prullenbakken, als mensen hun huisvuil op straat dumpen en als ik na een rondje met de hond, het rondje erna weer opnieuw kan beginnen met een grote hoeveelheid zwerfvuil te ruimen. Gelukkig heb ik een hardnekkige motivatie om ermee door te gaan...

Door: Rob Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker