De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

De Boshoek, loop of rol eens binnen

De Boshoek, loop of rol eens binnen

SCHIEDAM - Het natuurcentrum de Boshoek aan het Bospad 3 in Schiedam is zowel binnen als buiten rolstoelvriendelijk gemaakt. Voor liefhebbers van de natuur is er veel te genieten in het natuurcentrum en dat plezier is nu dus ook goed bereikbaar voor mensen die op een rolstoel zijn aangewezen. Dat is ook handig voor mensen die met een kinderwagen een bezoek willen brengen. Ik vertel hier graag wat meer over de Boshoek. De toegang is vrij, het is de moeite waard, dus loop of rol er gewoon eens binnen. 

door Ad Bakker 

Het natuurcentrum de Boshoek is in het trotse bezit van een grote en fraaie educatieve tuin. Hier kun je wandelen over de paden en zien wat er allemaal voor moois aan planten en bomen in Nederland groeit. Je kunt de kikkers horen en zien kwaken in de grote vijver. Ook de stinzentuin en de rotstuin met zijn mooie alpineplantjes zijn een bezoek meer dan waard. Door de opnieuw aangelegde bestrating is de Boshoek-tuin nu goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

De natuurpaden zijn na een ingrijpende renovatie van een beregeningsinstallatie voorzien. In november startte het karwei met het graven van 250 meter aan geul, 30 cm diep. Daarbij had men te maken met tal van obstakels, waaronder asfalt, tegels, worteldoek en boomwortels. Ook moesten 16 palen met sproeikoppen geplaatst worden. De geul kwam grotendeels onder bestaande bestrating, die verwijderd moest worden. Half april was het zover dat de pomp kon worden aangesloten en het was in één woord geweldig, toen de eerste waterstralen over de Boshoek-tuin sproeiden. Zo'n installatie is hard nodig omdat in ons land - meer dan dat vroeger het geval was - perioden van overvloedige regenval worden afgewisseld met perioden van langdurige droogte.

Binnen in het gebouw beschikt de Boshoek over een aantal zalen waar je een scala aan interessante zaken kunt aantreffen, waaronder diverse tentoonstellingen zoals de "Roofdieren in Nederland". Ook zijn er een aantal diorama’s en vitrines te bezichtigen met meer dan 200 opgezette dieren en vogels, die in hun natuurlijke omgeving geplaatst zijn. Alle diorama’s zijn voorzien van informatiepanelen. Tevens zijn er “touch-screens” aanwezig waarop je je kennis omtrent de natuur op een interactieve (elektronische) manier kunt testen. Het is het grootste diorama van Zuid-Holland.

Een van de artikelen die in de winkel van de Boshoek verkrijgbaar zijn, is natuurhoning uit de eigen bijenstal. 

Hier lees je de vorige column over de natuur door Ad Bakker: Zweefvliegen vol mysteries, Stadsreuzen leggen eieren in wespennest

Foto boven: de wortels van de Kaukasische Vleugelnootboom duwden de bestrating omhoog, hetgeen tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. Met beleid werden de stenen verwijderd en wortels gedeeltelijk verwijderd, zodat het er weer netjes uit kwam te zien
Overige foto's: enkele foto's van de tuin


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker