De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bedroevend ingewikkeld

De eigen woning en echtscheiding

De eigen woning en echtscheiding

SCHIEDAM - Als belastingadviseur probeer je altijd alert te zijn. Je klant te behoeden voor fiscale valkuilen. Echtscheiding is een gebeurtenis die vraagt om éxtra scherpte. Een van de belangrijkste zaken waar afspraken over moeten worden gemaakt is de woning. Wie vertrekt en wie blijft? Wie betaalt wat? En voor hoelang? En hoe zit het dan met de belasting?

door Jeroen de Vos

Het is mijn ambitie je - binnen de 400 woorden van deze column - de regels zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Dat is niet eenvoudig. Die regels zijn namelijk bedroevend ingewikkeld.

Een simpel voorbeeld. Een echtpaar is in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. De man is de vertrekkende partner en de vrouw blijft in de woning achter. De man blijft de volledige hypotheekrente betalen.

Voor de vrouw geldt:
De woning valt voor haar 50% van de eigendom in box 1, dus zij moet 50% eigenwoningforfait bijtellen. En het 50% aandeel in de woning van de man? Zij mag immers in het huis blijven wonen. Dat wordt gezien als alimentatie in natura (woongenot). Omdat de man ook haar 50% van de rente betaalt, is ook dit bedrag bij de vrouw belast als alimentatie. De vrouw mag dat deel daarna aftrekken als eigen woningrente. Per saldo betaalt de vrouw belasting over een bedrag ter hoogte van het gehele eigen woningforfait.

Voor de man geldt:
Hij stelt zijn 50% aandeel in de woning ter beschikking aan de vrouw. Dat is alimentatie (in natura), gewaardeerd op zijn deel van het eigenwoningforfait. Per saldo is het effect op zijn inkomen dus nihil (bijtellen 50% eigenwoningforfait en aftrek van ditzelfde bedrag als alimentatie).

Zijn aandeel in de rente is aftrekbaar als eigenwoningrente. Ondanks het feit dat hij niet meer in de woning woont. Dit komt door een speciale regel die alleen geldt bij echtscheiding: de woning valt voor de man voor zijn 50% nog gedurende maximaal 24 maanden in box 1.

Hij kan dus nog 2 jaar zijn 50% van de rente aftrekken. Omdat de man ook de rente betaalt van de vrouw, is de andere 50% van de rente bij hem aftrekbaar als alimentatie. Per saldo heeft de man dus een aftrekpost ter hoogte van het gehele rentebedrag.

Kun je het nog volgen? En dit is dus een simpel voorbeeld. In veel gevallen zal de situatie net weer anders zijn. De conclusie is, ga je scheiden? Win dan niet alleen juridisch, maar ook belastingadvies in. 

Foto: drs. Jeroen de Vos, belastingadviseur en partner van MRVO Accountants Belastingadviseurs

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker