De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Vervaarlijk ogend beestje in Schiedam gespot; is zijn angel gevaarlijk?

De rode angel van de schorpioenvlieg

De rode angel van de schorpioenvlieg

SCHIEDAM - In de Schiedamse natuur zijn bijzondere diertjes te vinden. Natuurvorser Ad Bakker besprak op onze website reeds de springspinnen, de giftige pseudoschorpioenen en het nijvere volk van de bijen. Het is mei en dan zijn de schorpioenvliegen weer te vinden in Schiedam. Ad Bakker trok eropuit met zijn camera om dit beestje in beeld te brengen.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Het is weer mei dus worden de schorpioenvliegen ook weer actief. Deze zijn dan weer tot september te vinden langs bosranden, het liefst een beetje vochtig en bij voorkeur in de schaduw. Ze zijn meestal zo rond de 2,5 cm groot. Het mannetje is gemakkelijk te herkennen door de opvallende rode “angel” die op de angel van de schorpioen lijkt. Maar deze “angel” wordt alleen maar gebruikt tijdens de paring. Met de angel houdt hij het vrouwtje mee vast. Ook met de bek die op een pincet lijkt kan hij je niet steken. Ze zien er dan wel gevaarlijk uit maar we hebben niets te vrezen, want ze zijn totaal ongevaarlijk voor ons.

Voor de daadwerkelijke paring begint en hij met de “angel” het vrouwtje vasthoudt, brengt hij haar een huwelijksgeschenk. Dit kan een dood insect of iets anders organisch zijn. Hij laat ook een donkerbruine druppel vocht die hij uitspuugt op een blad vallen. Dit goedje smaakt zoet en daar is het vrouwtje, die overigens geen “angel” heeft, heel erg gek op.

In Nederland zijn er vijf soorten te ontdekken die maar moeilijk uit elkaar zijn te houden omdat de verschillen van hun tekening op hun vleugels in de meeste gevallen miniem zijn. Sowieso zijn de kleur en grootte van de schorpioenvlieg divers, dus is hij als soort moeilijk te determineren. 

Het vrouwtje (op foto 2 en 5) legt de eieren in een holletje in de grond. De larven die daar uitkruipen zijn bruin/zwarte rupsen, die net als hun ouders verse dode insecten en plantaardige
resten eet. Ook zijn bijvoorbeeld de bramen een lekkernij evenals meeldauw. Meeldauw wordt door luizen gefabriceerd en is ook een zoetstof. Mieren vinden dat ook heerlijk en “melken” de
luizen zoals dat heet. Want door het aanraken van de luizen produceren ze deze afscheiding ter bescherming, maar mieren en schorpioenvliegen vinden dat nou juist heel erg lekker en
doen de luizen geen kwaad. Sterker nog, de mieren beschermen ze daarom juist tegen andere insecten. 

Schorpioenvliegen hebben nog een trucje. Ze kunnen zonder dat de spin het merkt de prooi uit het web halen zonder dat ze er zelf verstrikt in raken. Op de een of andere manier merkt de spin de trilling in het web niet op. Trilling activeert de spin normaal om aan te vallen en het slachtoffer met spinrag te omwinden. De wetenschappers zijn er nog steeds niet achter hoe deze schorpioenvlieg dat voor elkaar krijgt. Zo zie je maar weer dat er nog heel veel dingen zijn die wij nog steeds niet weten.

Het zijn dus ook weer bijzondere dieren, ongevaarlijk en ze zijn nog mooi om te zien ook. En ze hebben bravoure. Ze kunnen namelijk met hun vleugels flink klapperen om indruk te maken, maar dat is dan weer aantrekkelijk voor de vogels die daar korte metten mee maken.

Er zijn er genoeg om ze te kunnen vinden. Ook al kennen de meeste mensen de schorpioenvlieg niet, hij is zeker niet zeldzaam en is vaak zoals hierboven gezegd bij vochtige beschaduwde bosranden te vinden en meestal laag bij de grond. Ook gewoon in de tuin is hij te vinden zeker bij bloemen die veel nectar produceren want daar zijn ze gek op. Het geeft hun de nodige energie.

Hier lees je mijn vorige column: bij de bijen is het altijd Koninginnedag

Hier lees je een eerdere column: springspinnen in je stad

Ook leuk: Nijlganzen broeden op grote hoogte

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker