De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nestperikelen in de tuin (4)

De roodborstjes groeien als kool

De roodborstjes groeien als kool

Al een tijdje volg ik de gebeurtenissen rond het roodborstennest op mijn tuintafel. De jongen zijn de laatste dagen flink gegroeid. Het wachten is nu op het uitvliegen.

door Louise Melchers

Het blijft spannend rond het roodborstnest. De laatste tijd vliegen de ouders aan met allerlei soorten hapjes (foto’s 1 en 2 onder) , zodat de jongen een gevarieerd voedselpakket krijgen. Soms is het zelfs zo druk bij het nest dat één ouder die het nest net in wil nog net een zijwaartse manoeuvre kan maken om niet geraakt te worden door de andere ouder die het nest net uitkomt.

Af en toe neemt een van de ouders ook iets mee terug uit het nest (foto boven). Wat het precies is, weet ik niet, maar het is altijd wit. Het zou een eierschilletje kunnen zijn, want die schijnen geur af te scheiden hoorde ik toevallig op de televisie. Dat zou de kans op nestrovers vergroten, dus een goed onderhouden nest is belangrijk. (Een van de lezers laat mij net weten dat het, net als bij spreeuwen, een soort poepluiertje is dat ze mee uit het nest nemen.) 

Voor ze in- en uitvliegen zitten de volwassen roodborsten meestal even te kijken vanaf een muurtje, vanachter een bloempot of vanaf het dak van een van de garages (foto 3 onder). Op Koningsdag bleek de vlaggenmast ook een heel mooi uitzichtpunt (foto 4 onder). Als de kust veilig lijkt, vliegen ze naar het nest en leveren hun hapjes af.

Sinds gisteren regent het en dan vraag je je natuurlijk af of dat wel goed gaat in het nest. De jonkies liggen lekker tegen elkaar aan en zien er nog droog uit, dus dat gaat waarschijnlijk wel goed . Ze zijn de laatste dagen gegroeid als kool en ze lijken inmiddels bijna net zo groot als hun ouders (foto 5 onder). De jongen blijven meestal tussen de 13-15 dagen op het nest. De dag dat ze het nest zullen verlaten komt dus steeds dichterbij en dat stemt mij tot weemoed.

De roodborst is het symbool voor de hoop. Het is mooi om zo’n nestje hoop op je keukentafel te hebben staan, maar wat zal ik de bedrijvigheid missen als ze zullen zijn uitgevlogen. Wel schijnen de ouders de jongen nog een week of 2-3 te verzorgen, maar of dat in en om het nest gebeurt, dat weet ik nog niet. De tijd zal het leren.

Lees hier deel 1 van nestperikelen. Lees hier deel 2 van nestperikelen en hier lees je deel 3 van nestperikelen.

Foto 4 onder: door Ad Ribbe
Overige foto's: door Louise Melchers

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker