De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Gemeente schept duidelijkheid over parkeeronderzoek

Geparkeerde auto's worden gescand

Geparkeerde auto's worden gescand

SCHIEDAM - Er vindt deze weken een grootschalig 'parkeer-onderzoek' plaats in Schiedam. Medewerkers van het onderzoeksbureau Trajan scannen daartoe kentekens van auto's. Het gebeurt zowel overdag als 's nachts. Het kan vragen oproepen bij bewoners als je overdag en vooral ook in de nacht een aantal mensen je geparkeerde auto aandachtig ziet bekijken en fotograferen.

door Jan Schrijver

Vandaag is een onderzoeksdag. Ik was er vanmiddag getuige van dat een inwoner van Nieuwland kwam vragen aan twee veldwerkers van het onderzoeksbureau wat zij aan het doen waren. Het komt vaker voor dat de veldwerkers worden aangesproken. Zij laten dan een brief met uitleg zien van de gemeente. 'Waarom krijg ik zo'n brief niet vooraf?', zo was de inwoner nog niet gerustgesteld. 'Als de gemeente de brief vooraf zou hebben verstuurd, zouden de inwoners mogelijk hun parkeergedrag tijdelijk voor de duur van het onderzoek veranderen en zou dat de uitkomsten van het onderzoek onjuist beïnvloeden", zo lichtten de met rode hesjes getooide veldwerkers toe. 'En hoe zit dat dan met de privacy van de eigenaars van de geparkeerde auto's?', was een vervolgvraag van de inwoner. 'We koppelen de kentekengegevens niet aan de NAW-gegevens. Dat zou het geval zijn als we bekeuringen uitschreven. Dat doen wij niet, dat is voorbehouden aan Toezicht&Handhaving en aan de politie', aldus de veldwerkers van Trajan.

De brief noemt het onderzoek een 'Betalingsgraad- en herkomstonderzoek. "Dit onderzoek heeft als doel het objectief vaststellen van het aantal geparkeerde voertuigen en de herkomst. Voor dit onderzoek is het noodzakelijk kentekens te scannen. Hierdoor kunnen wij vaststellen hoeveel voertuigen een lokale dan wel externe herkomst heeft. Ook wordt er in enkele gebieden gekeken naar betaalwijze. Er worden geen privacygevoelige gegevens opgevraagd en de kentekengegevens worden na afloop van het onderzoek vernietigd.'  Er staan in deze wijk Nieuwland bijvoorbeeld nogal veel auto's met buitenlandse kentekens geparkeerd, voegden de veldwerkers er mondeling aan toe. Vandaag zijn vijftien veldwerkers in verschillende wijken van Schiedam aan de slag voor het parkeeronderzoek. 

De brief bevat overigens een flink aantal taaltechnische onzorgvuldigheden. Niet echt bevorderlijk voor de geloofwaardigheid van de veldwerker die zo'n brief overlegt aan een inwoner die verhaal komt halen. Bovendien vind ik de brief er niet bepaald als een officieel document uitzien, ook al staat het logo van de gemeente Schiedam erop. Aan 'begrijpelijk Nederlands' zou door de opsteller van de brief ook nog iets gedaan kunnen worden. 

Update 
De gemeente heeft om onzekerheid over het onderzoek bij de inwoners te voorkomen, aan het einde van de middag het volgende stuk geplaatst:
"In opdracht van de gemeente Schiedam voert onderzoeksbureau Trajan op dit moment parkeertellingen uit op verschillende momenten van de week en in verschillende wijken. Dat doen ze niet alleen overdag, maar ook 's avonds en 's nachts.

De uitkomsten van de tellingen zijn belangrijk voor het parkeerbeleid, waaraan nu wordt gewerkt.
De tellingen worden uitgevoerd met een scanauto, maar er zijn ook teams met onderzoekers op straat die handmatig de parkeerrechten controleren. Ze controleren op de aanwezigheid van vergunningen, kaartjes, kraskaarten, gehandicaptenkaarten, enzovoorts.

De medewerkers van het onderzoeksbureau doen alleen onderzoek. Ze delen dus geen parkeerboetes uit.
Zie ook: https://www.schiedam.nl/a-tot-z/parkeren-in-de-wijk "

Foto boven: door Jan Schrijver
Foto onder: bron Facebook-pagina gemeente Schiedam


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het verkeersnieuws uit Schiedam. Alvast dank.​

 

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker