De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Het geel-zwarte gevaar komt eraan

Het geel-zwarte gevaar komt eraan

Foto: de gewone wesp met prooi

SCHIEDAM - In de Schiedamse natuur zijn bijzondere diertjes te vinden. Natuurvorser Ad Bakker besprak op onze website reeds de juffers, de libellen, de springspinnen, de giftige pseudoschorpioenen en het nijvere volk van de bijen en de schorpioenvliegen met hun vervaarlijke rode angel. Binnenkort komen de wespen er weer aan op zoek naar zoetigheid. Ad Bakker fotografeerde wespen in de Schiedamse natuur en vertelt iets over deze in de stadskleuren van Schiedam gehulde beestjes. Het geel/zwarte gevaar, al valt dat gevaar soms mee. Er zijn namelijk verschillende soorten wespen. 

door Ad Bakker

Over een paar maanden is het weer zover. Dan komen deze geel/zwarte insecten ons het leven weer zuur maken omdat ze dan suiker voor hun motortje nodig hebben. In het nest, dat op een bal van papier lijkt, zitten 5000 tot 7000 wespen die de larven proteïnen voeren of met andere woorden vlees. Dit kunnen per week meer dan 100.000 muggen en 500.000 vliegen zijn die binnengebracht worden. Dus wespen zijn wel goede insectenverdelgers die we - ondanks de overlast die we aan het eind van de zomer van wespen kunnen hebben - niet zouden willen missen.

De wespen voeren ook stukjes vlees van dode dieren aan hun larven. Het zijn kortom perfecte opruimers in de natuur. De larven scheiden een zoetstof af aan de wespen die hen voeren, zeg maar een dextrotablet om hun motortjes te laten draaien. Het vergelijkbare gebeurt overigens ook bij mieren: door over luizen te lopen scheiden die een zoetstof af, eigenlijk een afweerstof. De mieren vinden die stof heel erg lekker; ze drinken het zelf maar voeren het ook aan hun larven. De mieren vinden het zo lekker dat ze de luizen ook beschermen en bijvoorbeeld lieveheersbeestjes aanvallen als die luizen wil gaan eten.

Terug naar de wespen. De koningin legt haar eieren rond de maand juli/augustus in het nest die de nieuwe generatie koninginnen en mannetjes vormen voor het volgende jaar. Daardoor is er geen zoetstof meer te krijgen in het nest en gaan de wespen buiten het nest op zoek naar zoetigheid. Dat kunnen ze dan bijvoorbeeld vinden op ons balkon of in onze tuin. Ze willen graag wat meedrinken van onze zoete drankjes of meegenieten van onze ijsje. In die tijd zijn ze erg agressief. Ga daarom niet als een wilde om je heen slaan want dat maakt dat ze nog agressiever worden. Ook niet wegrennen want dat heeft hetzelfde effect. Ga zeker niet gillen want ze vliegen zo je mond in en dat is echt heel gevaarlijk. 

Gebruik ook geen sterke parfum en draag geen kleding met felle kleuren. Zeker in de jaren dat je overlast hebt van wespen door een droog en warm voorjaar zoals dit jaar, kan het een ware explosie van wespen gaan geven. Hardlopen met van die mooie bijna lichtgevende pakjes is dan ook niet aan te raden. Zeker niet als er hoornaars of paardenwespen die 3,5 cm groot worden in de buurt zijn, want die kunnen je in groepen aanvallen. Bij elke steek, overigens ook van de gewone wespen, komt er een feromoon vrij die de andere wespen ook tot een aanval uitnodigt.

Kijk uit bij het doodtrappen van een wesp want dat kan een aanval teweeg brengen van andere wespen in de buurt. Overigens, een bij en een hommel mag je niet doodtrappen omdat deze beschermd zijn in Nederland. En voor ik het vergeet, in tegenstelling tot een bij kan een wesp meerdere keren steken. Een bij kan dat maar één keer en gaat daarna dood. Een hommel kan overigens ook meerdere keren steken.

Als de vorst zijn intrede doet dan overwintert alleen de koningin. De werksters en darren (mannetjes) gaan normaal gesproken allemaal dood. Omdat het hier in Nederland bijna niet meer vriest, overleven er daar toch een flink aantal van tegenwoordig. De mannetjes bewaken het nest en de werksters zorgen voor het voedsel voor de larven. Aan het eind van de zomer telt een kolonie heel veel darren en werksters en meerdere koninginnen die de daaropvolgende jaren een eigen kolonie starten.

De nesten kunnen in muizenholletjes in de grond gemaakt worden maar ook onder dakpannen, in spouwmuren, in schuren en zelfs onder een dubbel plafond. Geloof me, binnen in huis wil je zo'n nest echt niet hebben en heb je professionele hulp nodig om een wespennest te verdelgen (lees hier ons eerdere artikel over het verwijderen van een wespennest). Ik heb het als kleine jongen meegemaakt en moest vluchten toen ze probeerden mij te grazen te nemen. Kan je niet op tijd wegkomen dan overleef je zo’n aanval mogelijk niet. Wel interessant om te weten is dat het gif waar ze ons mee injecteren hetzelfde is als slangengif, maar de hoeveelheid is uiteraard maar minimaal vergeleken bij wat een slang injecteert.

Tot zover hadden we het over de in ons land veel voorkomende 'gewone wesp' en de 'Duitse wesp' die samen de zogenoemde groep van limonadewespen vormen. Er zijn echter nog vele andere soorten wespen die je tegen kunt komen, zoals de sluipwespen, bladwespen, galwespen, etc. Het vrouwtje van de sluipwesp heeft een legboor. Die is soms langer dan haar lichaam. Daarmee legt ze haar eitjes in bijvoorbeeld rupsen of andere insecten die dan op een gruwelijke manier van binnenuit worden opgegeten. In de kassen worden ze ook gebruikt om de schadelijke insecten uit te schakelen. Als het vrouwtje de eitjes in het slachtoffer legt dan injecteert ze gelijk een verdovend of een dodelijk gif erbij. Wij hoeven niet bang te zijn want ze steken ons niet ook al zien ze er gevaarlijk uit.

Dan hebben we nog de honderden soorten bladwespen; de eieren worden door het vrouwtje in planten gelegd. De larven zijn allemaal fytofaag. Dat betekent in gewoon Nederlands planteneter, ofwel het zijn vegetariërs. Ook heb je bijvoorbeeld de galwesp die de eitjes in een blad prikt waardoor de bekende (rode) galletjes op de bladeren ontstaan. Ook bladwespen zijn  niet gevaarlijk voor de mens, want ze vallen ons niet aan. 

Hieronder zie je in deze volgorde: Foto 1: Duitse wesp. Foto 2 (is tevens foto boven): gewone wesp met prooi. Foto 3: wespenlarve. Foto 4 en 5: sluipwesp. Foto 6 en 7: bladwesp

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Ik behandelde in mijn laatste column de juffers, niet te verwarren met de libellen.
Hier lees je mijn column over de schorpioenvlieg. Niet te verwarren met deze giftige beestjes: de pseudo schorpioen.
Waar ik ook blij van word is het nijvere bijenvolk: bij de bijen is het altijd Koninginnedag
Hier lees je een eerdere column: springspinnen in je stad
Groter dieren maar ook wetenswaardig: Nijlganzen broeden op grote hoogte

 


 
               

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker