De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Het geheim van Hans & Grietje

Het geheim van Hans & Grietje

Het is koud en nat buiten als we over de Groenelaan in de Gorzen lopen. Bij Snackbar Cafetaria Hans & Grietje is het lekker druk en we hebben trek, dus we gaan even naar binnen en bestellen een broodje kip kerrie met een kopje koffie. We raken aan de praat met de eigenaar, die vol trots over zijn producten spreekt. "Hier, proef ook mijn loempia."

Dat laten we ons geen tweede keer zeggen, en we moeten zeggen, die was erg lekker. "Waar koop je die", vragen we enthousiast. Hij schiet in de lach. "Die koop ik nergens, die maken we helemaal zelf." Hij klapt uit de school over de loempia's van Hans en Grietje. Doordeweeks worden dagelijks zo'n 80 loempia's verkocht en in het weekend zelfs nog meer. Aan het begin van de dag worden zo'n 80 tot 100 loempiavellen vers gebakken. Ze liggen op een grote stappels, als ware het pannenkoeken. De vulling wordt eveneens vers gesneden elke dag en in bakken klaargezet. "Meestal zijn we helemaal uitverkocht aan het einde van de dag, maar mochten we wat overhouden, dan gaat dat weg. De volgende dag, weer een- verse - nieuwe dag."

"Pas op het moment dat iemand een loempia bestelt, wordt deze gevuld en gevouwen. Niet iedereen wil er kip en of ham in. Sommige mensen willen er bami in. Dat kan allemaal. Met of zonder omelet, ham, taugé, kip of groentes. Je kunt ook als vulling rijst nemen, dan heet het een kroepia."

Vaak zie je dat loempia's langwerpig zijn, maar kroepia's vierkant. Op de Groenelaan 58 zijn zowel de loempia's als de kroepia's langwerpig en even groot.  

Jan Schrijver
Louise Melchers

 

 

 

2 commentaar(en) op artikel "Het geheim van Hans & Grietje"

ook wij komen er graag

Door: jw.keemink Op:

De loempia's zijn één van de weinige dingen die wij echt missen sinds we uit Schiedam zijn vertrokken! Vooral de loempia speciaal met een gebakken eitje en salade. Verser kan gewoon niet!

Door: Marja Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: