De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

MusicDistillery in Noletloodsen

Het leukste muziek-festival van de regio

Het leukste muziek-festival van de regio

SCHIEDAM - Dit weekeinde - vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober - staat het leukste muziekfestival van de regio op het programma, vind ik. Dan is het aan de Buitenhavenweg in Schiedam MusicDistillery. Ik heb er weer heel erg veel zin in.  

door Jan Schrijver

De eerste jaargang, toen het festival in de St Joris Doele en in de spiegeltent voor de deur hiervan plaatsvond, heette het festival JazzDistillery, maar waren er ook andere soorten muziek te beluisteren. Om daar in de naam van het festival meer recht aan te doen, werd de naam gewijzigd in MusicDistillery en om meer bezoekers te kunnen ontvangen, ging het festival naar een nieuwe locatie: De Nolet Loodsen en de Ketel Kitchen aan de Buitenhavenweg 34. Met de bereidwillige medewerking van de meest succesvolle jeneverdynastie van Schiedam, de familie Nolet, werd hier vorig jaar een sfeervol en prachtig muziekfestival gehouden. Het is alleen al leuk om te zien hoe de voormalige houthandel die hier zat, omgetoverd is in een evenementenlocatie die de sfeer uitademt van industrieel erfgoed. Het weer zat die eerste editie mee, niet te warm, maar wel een lekker herfstzonnetje. Er was zowel muziek op het hoofdpodium, met bekende artiesten als Alain Clarke, Cor Bakker, drumlegende John Engels, topsaxofonist Benjamin Herman (altsaxofoon) en de geboren Schiedammer Jan van Duikeren (trompet). 

Ook waren er artiesten ingevlogen uit het buitenland, zoals Bernard Fowler & Tim Ries, die als begeleidende muzikanten van de Rolling Stones al vele vlieguren hebben gemaakt. Of de Nederlandse bassist Joris Teepe, die sinds 1992 in New York werkt en woont en zijn kwartet meenam naar Schiedam. Behalve het hoofdpodium was er ook het tweede podium in de Ketel Kitchen, waarop kleinere bands en dj’s waren geprogrammeerd. Tussen de foodtrucks op het buitenterrein, met gezellige tafels voor hap en drank, speelden de artiesten door, bijvoorbeeld Let's be Gypsies.

Op een festival als North Sea Jazz heb ik wel eens last van keuzestress. Er is zoveel te zien, maar aan het einde van de avond heb ik het gevoel dat ik veel meer niet heb gezien dan wel. Ik heb me dan door massa’s mensen moet wurmen. Sommige zalen zijn zo vol, dat je er niet meer in mag. Puf. Die gevoelens van teleurstelling kreeg ik bij MusicDistillery 2018 absoluut niet. Je kon overal in, en dichtbij het podium komen, als je dat wilde. Niks drommen mensen, maar gewoon gezellig druk. Verschil met een internationaal publiek trekkend festival als North Sea Jazz, is dat op het festival in Schiedam een flink deel van de bezoekers in Schiedam woont dan wel uit de steden eromheen afkomstig is. Ja, het is wat je noemt ‘onder ons’, dat bevalt mij wel.

Ook bijna alle muzikanten maakten na afloop van hun optredens een praatje met toeschouwers die dat wilden. Zo gezellig wil ik het graag hebben en dan lekker binnen, zodat de regen geen spelbreker kan zijn. Dat was natuurlijk jammer de laatste editie van de Brandersfeesten op de buitenpodia. Gelukkig was er tijdens de Brandersfeesten ook binnen het nodige te beleven, zoals de Summer of Love band op het toneel in het Theater aan de Schie, met Amerikaanse pop-klassiekers uit eind jaren zestig.

Nathalie Lans, programmeur van MusicDistillery, verzekert me, dat de regen absoluut geen spelbreker zal zijn in het driedaagse muziekfestival dit weekeinde. De weerberichten zijn nog wat wisselend, zondag zou de beste dag kunnen worden met temperaturen van rond de twintig graden. Nathalie Lans: “We hebben het zo ingericht, dat we zeer snel kunnen wisselen van een ‘goed weer opstelling’ naar een ‘slecht weer opstelling’. We zijn zogezegd volkomen ‘weather proof’. Het hoofdpodium is sowieso binnen, in een mooie droge hal. Tussen deze grote hal en het buitenterrein, is er een tussenhal, waarin we vorig jaar ook faciliteiten hadden als garderobe en muntenverkoop. Het gezellige terrasmeubilair van het buitenterrein hebben we in een oogwenk verplaatst naar deze tussenhal.” Dit jaar zijn er overigens geen optredens geprogrammeerd in de Ketel Kitchen. “Deze ruimte gebruiken we nu anders. Hoogstraat-winkelier Bier & Vinyl is aanwezig met een selectie uit het assortiment van in zijn winkel geboden vinyl. Ook kunnen artiesten desgewenst hun cd’s, vinyl en andere merchandise aanbieden. Ook is het de plek voor ‘meet and greets’ met de artiesten. En kan iedereen er het hele festival terecht om gewoon een drankje te drinken.” 

Anders dan vorig jaar is dus dat er geen bijprogramma is op het podium van de Ketel Kitchen. Nu is er een voorprogramma dat tussen de etende en borrelende mensen op het buitenterrein of afhankelijk van de weersomstandigheden in de tussenhal binnen plaatsvindt. Zo is vaste waarde Let's be Gypsies er weer bij. Op zaterdag kun je zomaar meemaken dat er een compleet koor van gospelzangers en -zangeressen tussen de mensen door hun swingende talenten toont. Op zondag zien we ‘Schiedams Trots’ in het voorprogramma staan. De bekende Schiedamse drummer Kees van Krugten, de oom van Nathalie Lans en de broer van de medeorganisator van het festival Frans van Krugten, heeft verscheidene van zijn Schiedamse muziekvrienden uitgenodigd om tijdens het festival te komen jammen. Tegenwoordig is Kees vast lid van de bluesband Livin' Blues Xperience, maar we zien hem ook vaak als gastdrummer in andere bands.

Dat belooft wat, zoals het hele festival beloftevol is. Op vrijdag staan o.a. Candy Dulfer met haar vader Hans plus band op het programma. Candy's funk, Hans met zijn hyperbeat jazz, muziek die je kunt omschrijven als 'het is altijd jazz feest'. Op zaterdag staat er o.a. een Afrikaanse jazztrompetist op het podium, Etuk Ubong. Daarna brengt zangeres Carolina Dijkhuizen haar Donna Summer tribute, waarbij ze begeleid wordt door topband Gare du Nord. Op zondag is wegens succes in de eerste editie van het festival geprolongeerd: Ellen te Damme. Daarna echte jazz met Vincent Houdijk & VinnieVibes, met als kers op de taart van het festival het optreden van Massada, de in de jaren zeventig al furore makende band, die je de Nederlands-Molukse variant van Santana kan noemen. Massada had hits als Latin Dance, Sajang é en Vahevala. De band is nog steeds populair. Voor sommigen - voor mij in ieder geval - zal het een stuk jeugdsentiment zijn. Ik vind het heel leuk om de band na jaren terug te zien. Voor jongeren zal het een ontdekking kunnen zijn. "Hè, is dat een Nederlandse band? Ongelooflijk, ze zijn zo goed", zullen ze na afloop denk ik zeggen. Overigens, wil je kinderen meenemen naar het festival, weet dan dat kinderen tot 16 jaar onder begeleiding van een betalende volwassene gratis toegang hebben tot MusicDistillery 2019.

"De kaartverkoop loopt goed", zegt Nathalie Lans, "maar er zijn nu - we schrijven woensdag 9 oktober - nog kaarten over, passe-partouts voor drie dagen (75 euro) of toegangskaarten per dag (30 euro). Vooraf kaarten kopen is verstandig als je zeker wilt zijn van een kaart. Aan de ingang van het festivalterrein kunnen kaarten worden gekocht, zolang voorradig." Het complete programma kun je zien op de website van het festival; via die website kun je eveneens tickets bestellen. Het adres van de website is: https://www.musicdistillery.nl

Hier kun je ons eerdere artikel over het festival lezen: https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/duo-dulfer-opent-musicdistillery
Onder deze links kun je enkele verslagen lezen van het festival in 2018:
https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/bernard-fowler-van-stones-meer

https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/jan-van-duikeren-top-trompettist

https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/frans-van-krugten-eert-john-engels

Eerste foto onder: Nathalie Lans is programmeur van het festival: "We zijn zogezegd volkomen ‘weather proof’"
Tweede foto onder: DJ Cross
Derde foto onder: Massada (fotograaf Peter Veerman)
Vierde foto onder, tevens foto boven: Etuk Ubong

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker