De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nestperikelen in de tuin (5)

Kom maar, vliegen maar, je kunt het!

Kom maar, vliegen maar, je kunt het!

Al enige tijd volg ik de roodborstjes die op mijn tuintafel een nest hebben gebouwd. Vandaag was het grote moment...

door Louise Melchers

En dan is het zover, terwijl ik in de keuken sta, kijken twee koppies me aan (tweede en derde foto onder). Ik heb het nog niet gelijk door, maar geef dan een harde schreeuw… ze zijn er! Waar is mijn camera? Gelukkig ligt hij de laatste tijd vaak in de keuken en ook nu. Ik klik snel een paar keer, maar in de zenuwen heb ik aan de instellingsknop gedraaid en helaas precies de verkeerde kant op. O jee, als die foto’s nu maar gelukt zijn. Ik race naar mijn computer en bekijk ze. Niet fraai, maar de plaatjes spreken wel boekdelen en ik heb wel een paar mooie momenten vastgelegd.

Een van de ouders komt naast een jong op het randje zitten (foto boven). Het is alsof hij zegt: ‘Kom maar, vlieg maar, je kunt het…’ Ik zie een jong wegdwarrelen en ben benieuwd waar het naartoe gaat. De krat met lege flessen is blijkbaar veilig, want één van de jongen verstopt zich daar. Een ander jong verstopt zich in de bloembak (vierde foto onder). Ik wil even bij het nest kijken of ze er echt allemaal uit zijn, maar dan vliegen er dreigend twee vogeltjes boven mijn hoofd. Met rust laten maar en vanuit de keuken bespieden.

De jonge roodborsten hebben nog geen rode borst, maar zijn bruingespikkeld. Dit komt omdat roodborsten erg territoriaal zijn en zo'n rode borst aan kan zetten tot agressie. Zolang ze die dus nog niet hebben, zijn de jongen geen gevaar voor hun ouders of andere roodborsten. En dat is maar goed ook, want ze hebben nog zo'n dag of 13 tot 15 hulp van hun ouders nodig om te overleven.

De ouders blijven intussen af- en aanvliegen met hapjes (vijfde foto onder) en het is nu nog moeilijker voor ze omdat al die jongen op andere plekken zitten. Soms gaat er ééntje even in het lege nest kijken, om vervolgens rond te gaan kijken waar hij dan naar toe moet. Het grootbrengen van de jonkies is een nog moeilijker klus geworden voor dit ouderpaar. Ze hebben nu geen baby’s meer, maar pubers om voor te zorgen.

Ik ben in alle staten, dit is het mooiste wat ik, naast de geboorte van mijn eigen kinders, tot nu toe heb mogen meemaken. Wat een wonder! En wat een onzekerheden weer. Gaan ze het redden? Hoeveel zullen later een eigen nestje kunnen bouwen? Ik zou ze willen beschermen, maar ja, net als bij eigen kinderen, je moet ze op een gegeven moment loslaten.

Lees hier deel 1 van nestperikelen. Lees hier deel 2 van nestperikelen. Lees hier deel 3 van nestperikelen, lees hier deel 4 van nestperikelen.

2 commentaar(en) op artikel "Kom maar, vliegen maar, je kunt het!"

Wat is dit leuk! En wat een prachtige foto!

Door: Martha Op:

Ik bedoel natuurlijk foto's. Ik ga ook maar een kerstboompje op m'n tafel zetten.

Door: Martha Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker