De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Gemeente meldt:

Leegstand binnenstad loopt terug

Leegstand binnenstad loopt terug

SCHIEDAM - Volgens de gemeente loopt de leegstand van panden in de binnenstad terug. LOS had het college van B&W vragen gesteld over de leegstand in de binnenstad. Sinds ongeveer twee jaar voert de gemeente speciaal beleid op een specifiek gebied in de binnenstad. Worden er resultaten geboekt?, was een van de vragen van de LOS-raadsfractie.

Het speciale gebied wordt het verordeningsgebied genoemd. Dit bestaat uit de straten Broersveld, Broersvest, Dam, Gerrit Verboonstraat, Grote Markt, Hoogstraat, Koemarkt, Korte Dam, Land van Belofte, Lange Kerkstraat, Passage en Nieuwe Passage, Oranjestraat, Spinhuispad, Stadserf, Vijgensteeg als ook specifieke nummers aan Buitenhavenweg en Rotterdamsedijk.

De leegstandsverordening ging op 1 mei 2017 in. Het college antwoordt: "Inmiddels is de leegstand in het verordeningsgebied teruggelopen, van 26% op 1 mei 2017 naar 18% op 1 februari 2019 (% in aantal panden). Voor de gehele binnenstad is de leegstand teruggelopen van 24% op 1 mei 2017 naar 20,1% op 1 februari 2019."

LOS vroeg ook naar de kosten van het uitvoeren van de leegstandsverordening. Het antwoord van B&W luidt: "​Totaal zijn de gemaakte kosten voor de invoering en uitvoering van de leegstandsverordening tot 1 maart 2019: € 113.000 waarvan € 58.000 aan uitgekeerde subsidies voor de regeling revitalisering. In de reserve binnenstad is nog € 582.000 gereserveerd voor de leegstandsverordening en de genoemde regelingen. De vaste kosten voor de leegstandsverordening bedragen, naast de ambtelijke beleidsinzet, voor de controles door BOA’s, communicatie en de applicatie voor leegstandsbeheer circa € 15.000 per jaar. Al het overige budget is beschikbaar voor subsidies voor genoemde regelingen."

Opmerking redactie:
Als we de Hoogstraat als meest in het oog springende leegstandsgebied noemen, kan gezegd worden dat verschillende eigenaren hard aan het werk zijn hun vastgoed te verbeteren. Ook zien wij steeds weer nieuwe ondernemers die het durven aan de Hoogstraat te gaan ondernemen. Tegelijkertijd zien we ook dat sommige van hen (helaas) weer snel verdwijnen. Ook zien we dat het soort winkels verandert. Een galerie aan de Hoogstraat is wat anders dan een 'gewone winkel'. Echte galeries passen uiteraard goed in de Hoogstraat als 'museumkwartier'. We horen echter ook geluiden dat bepaalde panden als woning gebruikt mogen gaan worden op voorwaarde dat een bepaald klein percentage van het oppervlakte als winkel wordt gebruikt. Als je dan voor de vorm een winkel, bijvoorbeeld een galerie, begint, maar daar niet echt serieus mee omgaat doet dat afbreuk aan de echte galeriehouders en doet het afbreuk aan het karakter van winkelstraat. Zo zijn  er ook panden die bewoond schijnen te zijn, maar waar de rolluiken zeven dagen per week naar beneden zijn, zo verzuchten echte winkeliers op de Hoogstraat. Ook dat is fnuikend voor het beeld van een winkelstraat. Kan het ooit nog een echte winkelstraat worden? Winkelketens vallen om, zoals laatstelijk Intertoys (vestiging in winkelcentrum Passage) en de Op=Op Voordeelshop met een vestiging aan de Hoogstraat. Bovendien zal het online kopen alleen nog maar toenemen in plaats van afnemen en de 'zuigingskracht' van centra als Rotterdam en Den Haag blijft groot. Als er inderdaad te veel vierkante meter winkeloppervlakte in onze binnenstad is ten opzichte van het aantal inwoners, zou je ervoor kunnen kiezen een knip aan te brengen in de Hoogstraat, een deel waar wonen onder bepaalde voorwaarden is toegestaan en een ander deel strikt met een winkelfunctie. 

Wat wij veelal van bezoekers van buitenaf aan de stad Schiedam vernemen, is dat zij schrikken van een wandeling over de Hoogstraat. Het kan dan volgens metingen door de gemeente beter gaan met de leegstand (opgemerkt zij dat het gemonitorde vastgoed meer omvat dan alleen winkelpanden), het beeld dat bij genoemde bezoekers maar ook bij de inwoners van de stad zelf wordt gevormd, is dat er zacht gezegd nog heel wat werk aan de winkel is. De bezoekers van buitenaf vertrekken weer en houden wellicht aan hun bezoek een verdeeld beeld van onze mooie stad over. De Schiedammers zelf worden er veelal moedeloos van. Geven de bovengemelde cijfers van de gemeente de burger weer moed? We hopen het en al helemaal dat de verbetering van de leegstandscijfers zich zal doorzetten. Binnenkort is er in het Stedelijk Museum Schiedam de expositie 'In de Hoogstraat', over de straat waar je ooit over de hoofden kon lopen. 

Foto: deze panden aan de Hoogstraat werden gekraakt en moesten in januari 2019 door politie en Team Toezicht & Handhaving ontruimd worden

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker