De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

"Er is voorhands geen enkele reden om ongerust te zijn"

Morgen gezond weer op. Hamsteren?

Morgen gezond weer op. Hamsteren?

Premier Rutte riep vandaag op om niet te hamsteren. Door te hamsteren grijpen de mensen die de hele dag hard aan het werk zijn aan het eind van de dag als ze eindelijk tijd hebben om boodschappen te gaan doen wellicht mis, zo betoogt hij.

Lege planken of niet, daar slaat Rutte de plank fors mis. Hij spreekt de (blijkbaar ongeruste) mensen die overdag tijd om te 'hamsteren' hebben aan alsof zij parasiteren op de mensen die overdag zo hard aan het werk zijn...Ik vind het nogal een aantijging, want wellicht, beste premier, hebben de mensen die nu overdag tijd hebben om boodschappen te doen, hun hele leven al hard gewerkt. Of wellicht zijn het huisvrouwen of huismannen van wie de partner keihard werkt, of tweeverdieners, die de taken verdelen en die overdag tijd hebben om boodschappen te doen, of mensen die 's nachts keihard werken en overdag tijd hebben om boodschappen te doen. Of misschien hebben ze gewoon een snipperdag. En zo kun je meer mogelijkheden bedenken. Maar het is echt niet zo, beste premier, dat die mensen die overdag boodschappen doen dat doen over de rug van mensen die overdag zo keihard werken. 

Toegegeven, hamsteren kan voor andere klanten het gevolg hebben, dat ze op een lege plek grijpen. Maar, beste premier, angst is een slechte raadgever én angst hebben de mensen inmiddels. Die neem je als premier niet weg, althans jou lukt het niet. Misschien komt het door de halfbakken maatregelen die je neemt. Daarmee ondermijn je zelf het vertrouwen in het beleid van de regering. Nederland blijkt eigenwijs te zijn en de scholen open te houden, met vooral als reden dat de kinderen opgevangen moeten worden. Scholieren zijn jong en behoren niet tot de risicogroep. Maar was dacht je van de leerkrachten (en het andere personeel) van de scholen die tot hun 67-ste moeten doorwerken? Lesgeven in een school doe je in een klaslokaal met zo'n dertig kinderen. En ja, als ze kuchen, hoesten of proesten moeten/mogen ze thuisblijven. Maar er zijn altijd twijfel- en tussengevallen. Het is niet zwart/wit, maar het is een glijdende schaal. Het zijn halfzachte maatregelen premier. We moeten ook zuinig zijn op onze leerkrachten Mark.

Een bijeenkomst van honderd mensen is verboden. Maar als je met 10 of 20 of 50 mensen in een zaaltje zit, nee, dan zou het risico genomen kunnen worden. Hoe dicht zitten we bij elkaar met bijvoorbeeld z'n tienen? Trouwens, in een lift met een medemens, is niet vrij van risico. En ik wil het risico naar nul terugbrengen. Nul zal het nooit zijn, maar ik streef er wel naar. En ik zit niet op risicoberekening van de overheid te wachten. Het is geen statistiek waar we mee bezig moeten zijn, geen kansberekening. Het gaat om mensen die gewoon niet ziek willen worden - dat is ook hun oprechte en terechte eigen belang en daarmee algemeen belang. 

Beste Mark, terug naar het hamsteren. Toegegeven, de schappen waren nogal leeg vanmiddag. Kijk maar, in deze winkel in Schiedam Noord zie je dat het toiletpapier helemaal op is. Van de potjes groenteconserven is tachtig procent weg. De voorraad pasta, rijst en ander voedzame waar die lang houdbaar is, is ook gemillimeterd. Heel vervelend voor de mensen die zo hard gewerkt hebben vandaag, maar daar kun je de mensen die met hun (ooit) zuur verdiende geld (wel pinnen natuurlijk) keurig voor betalen niet op afrekenen. Wellicht dat je de supermarkten erop kunt aanspreken, dat ze zo nodig een systeem van rantsoenering invoeren. Maar de supermarkten adverteren gewoon nog met stapelacties en 'tweede artikel voor de halve prijs' en uitgerekend is het wc-papier met 40% korting in de bonus bij AH. Fokke & Sukke in de cartoon vandaag: 'Als je nou eten gehamsterd had, dan hadden we nog iets te poepen gehad', zegt Sukke tegen Fokke die met een gigavoorraad toiletpapier aankomt.

Je moet met daadkrachtige acties komen Mark, maar niet met het halfzachte appel van vanmiddag.

Neem Albert Heijn dat al jarenlang reclame maakt om toch vooral wél te hamsteren. Wat zegt algemeen directeur van de grootgrutter Marit van Egmond vanavond om een uur of zeven in een nieuwsbrief aan klanten: "We verkopen op dit moment van bepaalde producten meer dan normaal. Zeep, handgels en houdbare producten zoals pasta. Onze distributiecentra liggen vol en we bevoorraden winkels dagelijks meerdere malen. Samen met onze collega’s, leveranciers, en transporteurs werken we hard om de schappen goed gevuld te houden. Op dit moment zetten we meer mensen in, zowel in onze winkels als in de bevoorrading. U kunt ons helpen door boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet." CEO Ahold Delhaize Wouter Kolk herhaalt het om kwart over elf vanavond op televisie bij Eva Jinek: "Er is genoeg voor iedereen." Gaat u dus maar rustig slapen. Er is wel een probleem met het vakkenvullen. Misschien kunnen de 65-plussers  die vroeger bij AH hebben gewerkt bijspringen, is een suggestie van Kolk. Die zitten echter wél in de medische risicogroep, heer Kolk. Je zou beter aan wat extra uurtjes inzetten van die goedkope middelbare scholieren kunnen denken. Er gaat toch niet gehandhaafd worden op uit voorzorg thuisblijvende scholieren. 

"Ik verzoek den luisteraars dan ook om, wanneer zij straks hun legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als zij dat ook andere nachten doen. Er is voorhands geen enkele reden om ongerust te zijn", sprak premier Hendrikus Colijn sussende woorden over de internationale spanningen in zijn radiotoespraak (11 maart 1936) . "En morgen gezond weer op", zo sloot Sonja Barend jarenlang haar talkshow af (van 1981 tot 1996).

Morgen gezond weer op! Hamsteren? 

Mark, ik ga morgen in ieder geval weer twee zakken chips halen, want die heb ik vanavond van de zenuwen en uit kwaadheid naar binnen gewerkt. 

Jan Schrijver

4 commentaar(en) op artikel "Morgen gezond weer op. Hamsteren?"

Lang geleden dat ik zo'n dom stukje tekst gelezen hebt. Ga gelijk even deschiedammeronline blokeren

Door: Eric Zwennis Op:

Bizarre domheid ten top, met aannames en invullingen van meneer zelf die nergens op slaan

Door: Ans van Hutten Op:

Goed gezegd, we worden allemaal voorgelogen, het is erger dan dat we denken, kijk maar naar China, ondanks enorme economische belangen hebben ze een lock down moeten uitvoeren.

Gaat hier ook komen dus neem voorraad uit zelfbescherming!

Door: Adrie Op:

Wat een zever is die schrijver, een totaal verkeerd beeld van de werkelijkheid, Zoek maar alvast een steen om onder te gaan zitten.

Door: Ton Heuchemer Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: