De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Er wordt nog druk gebroed

Nestperikelen in de tuin (2)

Nestperikelen in de tuin (2)

Er zit een nest van meneer en mevrouw Roodborst voor ons keukenraam en we volgen de perikelen rond dit nest nu al ruim een week. Vorige week lagen er vier eieren in het nest. Het wordt steeds spannender. Gaat het ze lukken om de eieren uit te broeden?

door Louise Melchers

Het echtpaar heeft niet echt een rustige plek uitgekozen voor het bouwen van een nest. Zo dicht bij de voordeur gebeurt er altijd wel iets. Van de week stond de glazenwasser rustig met zijn ladder over het nest heen om de ramen te wassen en regelmatig leggen leveranciers en buren spullen die ze bij ons komen afleveren eventjes op de tafel waarop de pot met het nest staat. Telkens houd ik mijn adem in. O jee, het zal toch niet gebeuren dat de vogeltjes het nest nu zullen verlaten?

Elke morgen kijk ik dan ook met spanning vanuit het keukenraam of ik nog een roodborstje zie. Omdat ik al een tijdje geen vogeltjes gezien had, heb ik zelfs even heel voorzichtig in het nest gegluurd en keek toen tot mijn vreugde direct in de kraaloogjes van mevrouw Roodborst. Een foto maken van dit broedende vogeltje ging mij echter te ver. Wel heb ik dagenlang met mijn camera klaargestaan en gewacht op een kans om een van de roodborstjes bij het nest te fotograferen. Telkens was ik net te laat, want ze zijn razendsnel. Tot gisteren.

Sinds gisteren zie ik de roodborstjes wat vaker allebei, zeker als het ochtendzonnetje schijnt en dat het nest blijkbaar warm genoeg houdt. Ik zie het mannetje (tenminste dat denk ik) ook heel vaak aan komen vliegen met lekkere hapjes. Zoals je op de foto boven en de derde foto onder kunt zien, brengt hij vooral insecten en wormpjes of larven mee. Waar hij ze vandaan haalt mag Joost weten, maar ik zie hem regelmatig de bosjes invliegen, dus blijkbaar is daar genoeg voedsel te vinden.

Mevrouw Roodborst (tweede foto onder) bevindt zich dan langere tijd op de rand van de pot waar het nest in zit. Ze kijkt ons voortdurend aan als we in de keuken aan het werk zijn en lijkt geen enkele angst te hebben. Het lijkt wel of ze het interessant vindt om te zien wat we aan het doen zijn en ze blijft rustig zitten als ik mijn fotocamera tevoorschijn haal. Ze blijkt een fantastisch fotomodel te zijn.

Als we de voordeur uitgaan, zien we soms nog net een vogeltje tussen de bloempotten verdwijnen. Daar blijft het dan rustig zitten tot we weer weg zijn. Ook meneer Roodborst is blijkbaar niet bang. Voor de zekerheid heb ik van de week wel een stelletje kauwen van het pad weggejaagd, want tja, als die het nestje ontdekken is dat natuurlijk geen goede zaak.

We wachten weer verder af. Hopelijk komen de jonge roodborstjes snel uit het ei...

Lees hier de vorige column over de nestperikelen.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker