De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Net 60+ en nog niet achter de geraniums

Net 60+ en nog niet achter de geraniums

Als nieuwbakken 60’er was ik vandaag op een dag voor 60-plussers. Ik was nieuwsgierig  naar wat er nu op zo’n dag verteld zou worden en wie er op zo’n dag af zou komen.

Het aangekondigde programma was tot op het laatste moment vaag, de doelgroep was vaag geformuleerd en de inschrijvingsprocedure was vaag. Waarom moest zo’n dag in het Engels aangekondigd worden (van Blue Monday naar Feel Good Day) en dat juist in Schiedam, waar toch bekend is dat 1 op de 5 inwoners niet goed kan lezen of schrijven. De gemeente hamert erop dat er in begrijpelijk Nederlands moet worden gecommuniceerd. Dan is het niet verstandig om je taalgebruik met Engelse termen te overladen en ook het gebruik van beeldspraak (Blue Monday en Feel Good Day zijn beide beeldspraak) wordt afgeraden. Ten slotte heeft het begrip Blue Monday onvoldoende wetenschappelijk draagvlak. De titel van het programma klinkt leuk, maar dekt de lading niet. Het gaat niet om een dag, maar om een levensfase.

Het verbaasde mij ook dat zo’n dag, die juist bedoeld scheen te zijn voor mensen die net de 60 gepasseerd zijn, op een gewone werkdag gehouden werd. Ik moet in elk geval nog minstens tot 2025 werken en kan niet zo maar een dagje vrij nemen en waarschijnlijk geldt dat ook voor veel leeftijdsgenoten, want ik zag en sprak er vandaag maar weinig. Het merendeel van de bezoekers was 70+.

Het programma bleek te bestaan uit een workshop zinnig leven, een workshop zingen en een workshop schilderen. De eerste workshop leek mij nog wel interessant, want tja, die zou misschien nog wel wat tips kunnen geven over mijn toekomstige leven als pensionada. De andere twee workshops zijn natuurlijk leuk, maar voor mij geldt dat ik de weg naar mogelijke hobby’s wel weet te vinden.

Ik had eigenlijk verwacht ook wat meer ‘harde’ informatie te krijgen over waar je bijvoorbeeld allemaal aan moet denken, bijvoorbeeld financieel en fiscaal, als je met pensioen gaat of aan welke voorwaarden vrijwilligerswerk moet voldoen. Maar niets van dat alles.

Tijdens de dag kreeg ik te horen dat dit evenement - vooral - ook bedoeld was voor mensen die eenzaam zijn of misschien wel dreigen te worden, maar ja, hoeveel bezoekers van vandaag behoren tot die categorie, kun je je afvragen. De meesten zijn al erg actief, kennen elkaar al en gingen gezellig een (gratis) dagje uit. 

Het aantal organisaties dat zich inzette voor deze dag was enorm (de ouderenzorg is voor veel organisaties ook 'business') en misschien was dat ook een van de redenen dat de communicatie over deze dag niet helemaal vlekkeloos verliep. In het programma stond bijvoorbeeld niet wat de inhoud van de workshops was en bij navraag moest ik behoorlijk lang op antwoord wachten. Op Facebook zag ik publicaties voorbij komen met 'Bue' Monday (Blue zonder 'l' dus) en volgens de aankondiging zou Blue Monday ook de kortste dag van het jaar zijn, maar zoals menigeen weet valt die dag natuurlijk rond 21 december (doe je huiswerk goed). Slordigheden die mij in elk geval niet veel vertrouwen gaven in een goede organisatie. 

Zoals in mijn verslag van deze dag te lezen is, was het echt een erg gezellige dag, maar daar bleef het voor mij dan ook wel bij. Mijn advies: ga doelgroepgerichter te werk en verbeter de communicatie en de aanmeldprocedure. 

Louise Melchers

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: