De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nijlganzen broeden op grote hoogte

Nijlganzen broeden op grote hoogte

SCHIEDAM - Vanochtend hoor ik een vreemd soort gekwaak. Dat is opmerkelijk omdat ik in Groenoord op de zesde verdieping woon. Vanaf mijn achterbalkon dient zich de verklaring aan. Ik zie ik een nijlgans hevig gakkend en kijkend naar een boom. In die boom zit mevrouw nijlgans te broeden in waarschijnlijk een oud nest van een reiger. Het kan ook andersom zijn, want het vrouwtje en mannetje broeden om de beurt op de eieren.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Ik woon hier op twee keer struikelen vanaf de Poldervaart en het Prinses Beatrixpark. Waarom ze tussen de flats in de Willem Andriessenlaan (zijkant Groenzicht) broeden, is me dan ook een raadsel. Hoe dan ook is het wél leuk om het broeden de komende dertig dagen vanaf het balkon te kunnen volgen. De nijlgans kan per jaar twee broedsels leggen van maximaal tien eieren die na ongeveer dertig dagen uitkomen.

De nijlgans is ondanks de naam een eendachtige. Nijlganzen eten gras en waterplanten of resten van de oogst op het land en daarom zie je ze vaak op weilanden tussen de koeien hun buikje vullen. Tegenwoordig trekken de meesten niet meer naar Afrika om te overwinteren maar blijven doorgaans gewoon in Nederland en worden nu dan ook standvogels genoemd in plaats van trekvogels. Kenmerkend voor de nijlgans is dat deze nogal agressief is ten opzichte van andere vogels.

Uiteraard blijf ik dit koppel nijlganzen vanaf mijn balkon met grote belangstelling volgen.

Hier lees je de vorige column: Bij de bijen is het altijd Koninginnedag

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker