De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Op weg naar huis of werk. Oost verbindt.

Op weg naar huis of werk. Oost verbindt.

Het NS-station Schiedam, in Schiedam Oost. Duizenden passanten op één dag, individuen met de blik op oneindig. Ieder, stuk voor stuk, op weg naar het werk, of op weg naar huis. Oost Verbindt. 

Er viel gisteren heel wat feestelijks te beleven op het Stationsplein en in de hal van het station. Een nieuwe winkel - backWERK - naast de hoofdingang van het station ging open. Alleen al door het licht dat zo'n winkel uitstraalt, kan ik blijer worden. In de hal zijn de zuilen versierd met kunstwerken van de CoBrA-kunstenaar Corneille. Reclame van het Stedelijk Museum Schiedam voor de lopende tentoonstelling, reclame met vrolijke kleuren. Gewoon laten hangen als de tentoonstelling voorbij is, wat mij betreft. Of iets anders van CoBrA op de muren en om de pilaren van het station, want het museum heeft immers een belangrijke CoBrA-collectie. Wat er na de feestdagen in ieder geval blijft hangen - buiten op het Stationsplein - zijn de sfeerlichtjes in de bomen, waarvoor de bewoners van Oost zich hard hebben gemaakt.

De bewoners van Oost waren gisternamiddag nadrukkelijk aanwezig op het plein en in de hal om de wijk positief op de kaart te zetten. 'Oost Verbindt' zo heette het. Het Duo Tijdloos zong  - ondanks de gierende wind - meezingers in kerstsfeer. Er was warme chocolademelk in de gemeentelijke TukTuk. Bewoners van Schiedam Oost deelden vijfhonderd oliebollen uit aan passanten. Die kwamen warm uit de olie van de oud-Hollandse gebakskraam op het plein. Ook feestelijk ingepakte kerstkransjes waren er voor de passanten. Niet alle reizigers waren er overigens van gediend, gehaast als zij waren met de kerststress al in hun hoofd. Of wantrouwig als zij zijn, met opmerkingen als 'nee, ik word geen donateur' en 'nee, ik koop niks'.

Sander Groen had een gedicht geschreven voor de bewoners en passanten van Schiedam Oost. Hij droeg voor, versterkt met microfoon op het winderige Stationsplein. En hij droeg voor in de stationshal, één op één. Hij ervoer dat het nog moeilijker is om een passant aan te bieden om een gedicht aan hem of haar voor te lezen, dan een oliebol aan te bieden. Daarop was geanticipeerd door organisator Oost Pact Door. Het gedicht was op de achterzijde van een feestelijke ansichtkaart geprint. Met op de voorzijde gedrukt waarom het in een samenleving vooral gaat: 'Elk moment, elke dag, elk jaar. Alleen samen maak je elkaar'. 

Verbinden kost tijd en vraagt vertrouwen. Dat heeft lang niet iedereen, zo bleek gisteren maar weer eens. Maar het is noodzakelijk om toch die stappen te blijven zetten om tot verbinding te komen. Want een samenleving zonder verbinding is gedoemd uit elkaar te vallen. Het zit alleen al in het woord.  

Jan Schrijver

1 commentaar(en) op artikel "Op weg naar huis of werk. Oost verbindt."

Wat een kanjes toch zo veel werk gaat er inzitten om het te regelen en niks is vanzelfsprekend vaak ook tegen gewerk maar ze staan er toch maar harstikke leuk proficiat aad en Silvia

Door: Petra Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker