De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Over nieuwkomers en blijvers

Over nieuwkomers en blijvers

SCHIEDAM - We lazen deze week dat er het afgelopen jaar een lichte verbetering is gemeten in  de leegstand in de Schiedamse binnenstad. Als je zo door de Hoogstraat loopt, krijg je ook het idee dat er in heel veel pandjes iets nieuws ontstaat. Het is heel dubbel, want tegelijkertijd bekruipt je het gevoel dat verschillende nieuwkomers even snel weg zijn als ze gekomen zijn. Maar goed, alle nieuwkomers én alle blijvers verdienen onze aandacht en van alle nieuwkomers hopen wij van harte dat zij iets toevoegen aan de winkelstraat waar je dertig jaar geleden nog over de hoofden kon lopen, én dat het dan blijvers zullen zijn.

Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek, Louise en ik waren gisteren op weg naar deze beurs met hedendaagse kunst. Het was fraai weer en we besloten een flinke wandeling te maken van Schiedam West naar Rotterdam West. Van de Koemarkt af liepen we de Hoogstraat op. We maakten een praatje bij Bier&Vinyl, de platenzaak annex bierbar die binnenkort opengaat. We dronken een kop koffie bij Zavor Coffee, waarvan de eigenaar trots meldde een fraaie beoordeling van Booking.com te hebben gekregen. We liepen binnen bij 2 Life, een kringloopzaak die de winkel had omgegooid. We zagen dat er een makelaarsbord 'te koop' op de Monopole prijkt. Een nieuwe kapperswinkel dient zich aan op nummer 79, alweer een kapper, die hadden we nog niet... reageren lezers op onze Facebook-post over de nieuwe kapper. We zien ingrijpende verbouwingen in verschillende winkelpanden. Het blijken toekomstige bewoners te zijn, die de winkelpanden omtoveren tot woningen, soms in combinatie met een (bescheiden) winkelfunctie, soms 100 procent wonen. Er zijn al verschillende voorbeelden in de straat die laten zien dat wonen in een voormalige winkel heel stijlvol kan zijn. We zien echter ook een voorbeeld van een pand waarin links van de deur drie ramen te zien zijn waarvan op klaarlichte dag de rolluiken naar beneden zijn, rechts van de ondoorzichtige deur zien we eveneens drie ramen waarvan de rolluiken de passant alle inkijk onthouden.

We zijn nog steeds op weg naar Art Rotterdam, wandelend over de Hoogstraat, als onze aandacht wordt getrokken door Galerie de Vogel aan de Hoogstraat 133. We zien een etalage met kleurige beeldjes, en aan beide wanden schilderijen van klein formaat. Galerie de Vogel zit nu ongeveer een half jaar in deze winkel. "Hij is de schilder", zo wijst Gerrit de Vogel (58, midden op de foto) op zijn kompaan Louis van Rijswoud (69, links op de foto). "Nou ja, schilder klinkt zo als huisschilder", zegt Louis, die duidelijk maakt dat bedoeld wordt dat hij kunstschilder is.  Aan de linker wand hangen de schilderijen uit de wisselende expositie, aan de rechter wand hangen - voor het grootste deel -  de schilderijen van Louis, zo legt De Vogel uit. Het zijn schilderwerkjes van zo'n dertig, veertig, pak 'm beet honderd euro. Aan de achterwand zijn wat sieraden uitgestald en kleurrijke beeldjes van de Schiedamse kunstenares Mieke te Pas. Terwijl wij met Gerrit en Louis in gesprek zijn, komt er een klant binnen. Hij wijst in de etalage een beeldje van Mieke aan. Het wordt afgerekend en ingepakt en de klant is binnen vijf minuten de gelukkige eigenaar. 'Ik kom nog wel een keer terug voor nog zo'n leuk beeldje', zegt hij, als hij de winkeldeur achter zich dichttrekt. Fijn dat er omzet is, denken wij, maar hoe vaak zou die kassa rinkelen per dag, vragen we ons af,  je hebt toch een regelmatige omzet nodig om de huur en overige kosten te kunnen betalen. Winst maken is geen doel, zeggen Gerrit en Louis, het is de bedoeling dat de winst naar het goede doel zal gaan. We vragen of ze een voorbeeld kunnen geven van een goed doel dat inmiddels ondersteund is? Ja, zo ver is het nog niet, zo lang zijn we nog niet bezig in Schiedam. Gerrit en Louis denken in ieder geval groot. In een ander winkelpand op de Hoogstraat willen ze schilderworkshops gaan geven, maar dat moet nog van de grond komen. Op de Broersvest hebben zij inmiddels ook een winkel en sinds kort wonen zij in Schiedam, boven de winkel aan de Broersvest. We krijgen een hardplastic visitekaartje, dat ons duidelijk maakt dat Galerie de Vogel als ondertitel heeft 'Kunstkring Delfshaven'. Ja we hebben voordat we in Schiedam begonnen in Delfshaven een winkel gehad, daar wilde het niet lukken, de loop kwam er niet in, zeggen Gerrit en Louis.

We gaan verder met onze wandeling over de Hoogstraat. Op 158 stappen we binnen bij Galerie 158 van Margi Geerlinks waar tot 9 maart de tentoonstelling Flora is. 'Welkom vóór of ná je bezoek aan Art Rotterdam', zo schrijft zij deze dagen, inspelend op de beurs in Rotterdam. In de straat worden Open Art Exchange en het Stedelijk Museum Schiedam - we proefden er gisteren heerlijke gerechten naar familierecept, als onderdeel van de tentoonstelling Familie* - genoemd als Schiedamse onderdelen van Art Rotterdam Week.  

In het verlengde van de Hoogstraat vinden we Ruimte in Beweging met de exposite Het Schetsboek van Stichting KunstWerkt, ook genoemd in het programma van Art Rotterdam Week. Op een kruk gezeten duiken we in de schetsboeken van kunstenaars. Elk kunstwerk heeft zijn zo heel eigen ontstaansgeschiedenis, zoveel wordt ons wel duidelijk. En wat ook duidelijk moge zijn, de Schiedamse Hoogstraat biedt ons genoeg om ons in eigen stad te houden, al is er nog heel veel werk aan de winkel om die straat weer zijn alure van weleer te bezorgen.

Vandaag zondag staat het weer op ons programma, Art Rotterdam.

Jan Schrijver
 

 

1 commentaar(en) op artikel "Over nieuwkomers en blijvers"

Dat is het moeilijke van een kunstgalerij .Je kunt niet iedere dag een schilderij of i.d. Kopen.

Toch vind ik het prachtig dat ze het steeds proberen en wens iedereen succes toe.

Door: Franny van leeuwen-Weeda Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: