De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Roofdieren in de buurt

Roofdieren in de buurt

Ik zit op het werk als ik ineens een appje binnenkrijg van mijn man. Hij stuurt me een foto van een allerliefst diertje dat op het terras zit. “Kijk toch eens,” appt hij, “wat ik nu toch zie. Het lijkt wel een fretje en dit is een jonkie. Er zijn er een stuk of vier aan het spelen op de deurmat.”

door Louise Melchers (foto's en filmpje door Suzanne Ribbe)

Ik app de buurvrouw, want kat Nora is niet zo groot en wel echt een roofdier. Ze is bijna net zo groot als dit diertje op het terras, dus misschien loopt ze gevaar. Gelukkig zag de buurman zelf al dat ze oog in oog stond met zo’n dier en rende naar buiten om haar weg te plukken. Noor heeft voorlopig huisarrest.

Even later komt er een filmpje voorbij waarop Fret aan komt sleuren met een joekel van een duif in haar bek. Ongelofelijk hoe sterk ze moet zijn om met dit gevaarte door de tuin te kunnen rennen. De buren verderop die een konijn hebben, worden ook maar even gewaarschuwd.

Als ik thuiskom, is er niets meer te zien. Ik doe de tuindeur open en er komt me een geur tegemoet die me gelijk doet denken aan het tijgerverblijf in Blijdorp. Er is duidelijk geplast op de deurmat. “Het lijkt wel een bunzing, zoals hij stinkt,” laat ik mijn man weten. Maar hij wil zekerheid en probeert contact te leggen met de stadsecoloog. Als dat niet lukt belt hij Irado om te achterhalen wat voor dieren het zijn. Hij stuurt Irado de foto’s en het filmpje. 

Voorzichtig loop ik de tuin in. Ik ben toch minder een held dan ik altijd dacht en hoop eigenlijk niet dat er straks zo’n beest in mijn benen hangt. Het grasveld achter onze huizen ligt bezaaid met duivenveren, maar verder is er niets ongewoons te zien.

We denken inmiddels te weten waar ze wonen, namelijk onder het huis bij een van de buren. Daar dartelen ze later op de dag vrolijk over het grasveld. Het is schattig om te zien, zie ik alweer in een filmpje, want ik heb ze nog steeds niet in levenden lijve mogen aanschouwen.

In de schemering zit ik klaar met mijn camera, maar er verschijnt geen wild dier. In de vroege ochtend zit ik alweer klaar met mijn camera en alweer geen dier te zien. De vogels in de tuin kwetteren vrolijk alsof er niets aan de hand is. Waarschijnlijk is de familie weer verder getrokken.

Via facebook zie ik toevallig diezelfde ochtend een post van iemand die boommarters laat zien. Daar lijkt dit beestje toch ook echt op. Het zou ook nog een steenmarter kunnen zijn, lees ik. De verschijning van de beestjes houdt de hele buurt bezig. Toch benieuwd wat voor beestjes het uiteindelijk zijn. Ongelofelijk wat je in een gewone stadstuin toch allemaal tegen kunt komen.

(Let op: het filmpje hieronder kan als schokkend ervaren worden)

Hier kun je een eerdere column lezen van Louise Melchers: Nestperikelen in de tuin

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker