De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Vader achtervolgt Nouchka in Siberië (2)

Ruud Fontijn zit pas 20 uur in de trein

Ruud Fontijn zit pas 20 uur in de trein

SCHIEDAM/SIBERIË - De eenvoudigste manier om achter Nouchka aan te gaan naar Ulan Ude in Siberië (waar zij voor de zesde keer aan het WK boksen deelneemt) zou zijn vanaf Moskou door te vliegen naar Ulan Ude. Omdat zo’n vliegtocht weinig vreugde oplevert en eenvoud niet het doel was, koos ik ervoor om 82 uur in een wereldberoemde trein te gaan zitten.  

De Trans-Siberië-trein is om diverse redenen iets heel groots. De lengte van het traject Moskou-Vladivostok is ruim 9200 km! (Ik ga er daarvan maar 5600 meemaken). De railverbinding heeft het niet eenvoudige leven van miljoenen in het gebied van de trein zeker verbeterd. Over de rails wordt heel erg veel vracht vervoerd, waardoor het afzetgebied voor de producenten sterk wordt vergroot. Daarnaast heeft de treinverbinding het voor de Russische federatie mogelijk gemaakt om haar gebied te kunnen verdedigen c.q. uit te breiden bij strijd met China en Japan. En niet onvermeld moet worden de enorme krachtsinspanningen van tienduizenden arbeiders die met heel matig materiaal de spoorverbinding mogelijk maakten in tientallen jaren vanaf 1891. Dat heel velen nu ook kennis kunnen maken met een gebied dat op zich al bijna een werelddeel is, komt daar dan nog bij.

De trein is zeker luxe te noemen, zonder dat het niveau van een Thalys wordt gehaald. De trein is schoon, rijdt comfortabel, heeft goede zitplaatsen en bedden (hoewel wat smal en kort) en er is een restauratiewagen met aardige menukaart. En de treinrit is nog betaalbaar ook: voor 250 euro word ik 82 uur vervoerd (achter Nouchka aan).

Morgen zal ik verslag doen van wat er te zien valt onderweg en van ontmoetingen met reisgenoten. Ik heb er nu 20 uur opzitten en ben erg blij met mijn keuze voor deze trein.

Ruud Fontijn, vader van

Foto boven: uitzicht uit de trein op het landschap in Siberië, door Woudloper - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1026959
Tweede foto onder: Ruud Fontijn is op verschillende scholen in Schiedam ook bekend als schaakmeester


Hier kun je het gisteren gepubliceerde deel 1 lezen van de reisblog van Ruud Fontijn.

2 commentaar(en) op artikel "Ruud Fontijn zit pas 20 uur in de trein"

Heel benieuwd naar je verhalen Ruud. Deze treinreis staat op mijn verlanglijstje. Veel plezier!

Door: Reinard Maarleveld Op:

Hoorde toevallig over je reis in de auto daarna je blog gelezen.

Prettige reis verder, succes voor je dochter (1 van de 4).

Kijk uit naar het vervolg van je reis. Verwacht in het cricketseizoen meer mooie verhalen te horen.

Groetjes, Hanny

Door: Hanny Kleinjan Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker