De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedams arboretum in Frankrijk

Schiedams arboretum in Frankrijk

SCHIEDAM/AYEN - Wij maakten een wandeling in een bijzonder park in Frankrijk, arboretum La Tuillière. We komen veel bomen tegen die door Schiedammers zijn geplant ter nagedachtenis aan een dierbare, ter viering van een geboorte of wat voor herinnering ook. Hoe komt dit arboretum op ruim 900 kilometer van onze stad aan zijn Schiedamse karakter?

door Louise Melchers & Jan Schrijver

In 1990 kocht een in Schiedam wonend paar, Koos en de in Vlaardingen geboren Ineke, in Zuidwest-Frankrijk (Corrèze, Limousin) in de gemeente Ayen een agrarische woning met land eromheen, La Tuillière. Erop stond een boerenhuisje van vóór 1830 en een grote stenen schuur uit 1861. Het boerenhuisje werd verbouwd tot gastenverblijf en de schuur werd verbouwd tot woning van het Schiedamse stel. Er werd nog een uit drie verdiepingen bestaande toren bijgebouwd. Bijzonder is dat dit een zeventiende-eeuwse toren van een kasteeltje in Objat (7 km van Ayen) in opdracht van de Schiedammers werd afgebroken en steen voor steen op hun terrein weer werd opgebouwd. Er werd in de loop der jaren nog wat omliggende grond bijgekocht en met hulp van vrijwilligers werd de weilandgrond omgetoverd tot een bebost landgoed van in totaal negen hectare. Op het landgoed vind je het arboretum, een park met een bijzondere verzameling van meer dan 1500 verschillende soorten bomen en struiken.

Het arboretum is voor iedereen gratis toegankelijk. Daar wordt door de plaatselijke bevolking enthousiast gebruik van gemaakt. Het is bijvoorbeeld een gewilde bestemming voor schoolreisjes. Spelenderwijs leren de kinderen wandelend tussen bomen, moestuin en loslopende kippen, ganzen, eenden en één kalkoen over de natuur. Om de bezoekers goed op te kunnen vangen, kwam er op het landgoed een aparte ontvangstruimte, het Paviljoen (Pavillon d’Accueil). Die ruimte wordt inmiddels door vrienden uit de regio op meerdere manieren gebruikt. Zo repeteert het pop-koor uit Ayen er wekelijks. Soms wordt het gebruikt voor een kinderverjaardagsfeestje, of wordt het gebruikt om met elkaar jam te maken van vruchten uit de gemeenschappelijke boomgaard in het dorp, of wordt het als vergaderruimte gebruikt.

Mocht je tijdens een vakantie in de buurt zijn, is het maken van een wandeling in arboretum La Tuillière een ommetje meer dan waard. Dan raak je, zoals het motto van het arboretum luidt “in de ban van bomen”. Meer informatie lees je op http://www.tuilliere.nl/

Foto boven: het object ‘Toontje Hoger’ vervaardigd door Schiedammers Mart Elderkamp en Ine Elderkamp-Balvers gemaakt van op het terrein gevonden metalen restanten

Foto’s onder: diverse foto’s van La Tuillière, door Ine Elderkamp-Balvers, Louise Melchers en Jan Schrijver

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker