De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Burger telt voor slechts 1/7 maar kan toch doorslag geven

Sportverkiezing, moet beter kunnen

Sportverkiezing, moet beter kunnen

Landelijk staat het sportgala ter discussie. De uitverkiezing van sportman, sportvrouw, sportploeg en coach van het jaar. Maar hoe is het geregeld met de uitverkiezing van de sporter, de sportploeg en het talent van het jaar in onze eigen stad? De jury bepaalt de genomineerden en daarna is het ook aan de zes juryleden om te stemmen. Je kunt als inwoner stemmen, maar hoeveel invloed heeft je stem?

De uitverkiezing van sportman, sportvrouw, sportploeg en coach van het jaar krijgt forse kritiek. Sporten zijn moeilijk te vergelijken. Maar toch, waarom ontbreekt darter Michael van Gerwen? Is dat geen sport dan? Wat moet hij nog meer winnen dan? Waarom is Kiki Bertens, waarmee ons land sinds lange jaren weer eens een Nederlandse speelster in de top 10 heeft, niet genomineerd? En gek genoeg haar coach Raemon Sluiter wél? Niet te bevatten, ook voor Sluiter niet. Bij de dames zijn twee schaatsters genomineerd en twee wielrensters? Dat is niet wat je noemt een brede voordracht. Bij de heren een schaatser, een turner en een motorcrosser op de shortlist, maar geen spoor van Tom Dumoulin die ons twee maanden op het puntje van de stoel liet zitten. Zo kunnen we nog veel langer doorgaan met kritiek die momenteel op organisator NOC NSF neerdaalt. Degenen die de voordracht doen, zullen het moeilijk hebben gehad, want ze doen zo'n voordracht uiteraard met de ogen open voor de totale sport in ons land, en die is breed genoeg.

Voor de jury van de sportprijzen in Schiedam zal het ook allesbehalve gemakkelijk zijn geweest, want ook voor hen geldt dat sporten en prestaties moeilijk te vergelijken zijn. Bijkomend nadeel is dat de vijver met topprestaties voor een stad als Schiedam erg klein is in vergelijking met Nederland als geheel. Daarom kon het voorkomen dat boksster Nouchka Fontijn vele jaren achtereen de sportster van het jaar werd. Zelf heeft zij gezegd, vorig jaar en dit jaar, dat nu de eer maar aan anderen moet toevallen. 

De jury voor de uitverkiezing in Schiedam bestaat uit Karel Leeuwangh (sportambassadeur, foto), Gerard Verver (Nieuwe Stadsblad), Patrick de Boer (Schie TV), Mischa Keemink (Waterwegsport),  Marco de Laat (jongeren/netwerk) en Steven de Grunt (TSF/sport). Deze vakjury beoordeelt alle prestaties en elk van hen doet dan een voordracht voor genomineerden. Daarna komt de vakjury in een vergadering bijeen om de voordrachten te bespreken. Na deze vergadering worden de voordrachten definitief gemaakt en wordt daaruit afgeleid wie de genomineerden zijn. Overigens, op de vergadering voor de sportprijzen 2018 waren afgelopen maand maar drie van de zes juryleden aanwezig. Wellicht is het handiger om zo'n vergadering niet overdag op een werkdag te plannen, want er zijn ook mensen die een baan hebben. Van te voren afstemmen door de gemeente of iedereen aanwezig kan zijn op een bepaald tijdstip kan wellicht ook helpen. 

Na het bekendmaken van de nominaties, kunnen Schiedammers een stem op een genomineerde uitbrengen. Op meerdere genomineerden - uit verschillende categorieën - stemmen kan ook. Vanaf 5 december is de digitale stembus open. Hebben de online-stemmers echt invloed? De juryleden stellen namelijk niet alleen de nominaties vast, maar gaan namelijk zelf ook stemmen. Per categorie brengen de juryleden hun stem uit. Een stem van een jurylid telt voor één. Alle stemmen van de inwoners bijelkaargenomen voor een categorie tellen ook voor één. "Elke stem van elk vakjurylid telt voor één stem (in totaal 6 stemmen dus), de stem van het publiek is ook één stem (= 1 stem). Tezamen zijn dat 7 stemmen, een oneven aantal. Vorig jaar is de stem van de burgers beslissend geweest in de categorie talent van het jaar. Bij de jury was het 3-3. De stem van het publiek telt dus voor 14% mee", aldus een toelichting van de gemeente aan De Schiedammer Online. De gemeente voegt hier nog aan toe: "De keuze om de invloed van het publiek niet te groot te maken is ingegeven door de gedachte dat bij grotere invloed de vereniging/sporter met de grootste achterban altijd wint. Overigens is het zo dat de juryleden elkaars stemmen niet weten. Die geven ze aan ons in een gesloten envelop. Deze enveloppen gaan pas open nadat de stemronde met de Schiedammers is geweest." 

Samengevat, alle burgers samen tellen voor slechts eenzevende mee, maar hun gezamenlijke stem kán de doorslag geven. Daarom heb ik mijn stem (hier kun je stemmen) uitgebracht, maar tegelijkertijd vind ik dat het systeem van deze uitverkiezing - alhoewel ik de argumenten voor de huidige systematek begrijp - op de schop mag. Als ik stem als burger, wil ik het gevoel hebben dat mijn stem 'echt' meeweegt en niet alleen als er op basis van de jurystemmen géén winnaar kan worden aangewezen. 

Jan Schrijver

Hier lees je wie er genomineerd zijn.

Zie onder deze link het interview dat Jan Willem de Boer van JW TV met Karel Leeuwangh (foto boven) over de sportprijzen had en vandaag online heeft gezet. 

 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf jij goed op de hoogte van het sportnieuws uit Schiedam. Alvast dank. ​

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: