De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Zweefvliegen vol mysteries

Stadsreuzen leggen eieren in wespennest

Stadsreuzen leggen eieren in wespennest

SCHIEDAM - In de Schiedamse natuur zijn bijzondere diertjes te vinden. Natuurvorser Ad Bakker besprak op onze website reeds de wespen, de juffers, de libellen, de springspinnen, de giftige pseudoschorpioenen en het nijvere volk van de bijen en de schorpioenvliegen met hun vervaarlijke rode angel. Ditmaal zoomt Ad Bakker in op de zweefvliegen. 

door Ad Bakker

Ze zien er gevaarlijk uit maar het tegendeel is waar. Ze lijken wel op bijen hommels en wespen maar hebben geen angel om je er mee te steken. In Nederland zijn er ruim 380 soorten en ik zal zeker nog een aantal andere zweefvliegen gaan behandelen in de toekomst. Dat het een ongevaarlijke vlieg betreft, is eenvoudig te constateren doordat zweefvliegen korte antennes op hun kop hebben staan. Bij de bijen, hommels en wespen zijn de antennes lang, en iedereen weet dat deze insecten kunnen steken. Deze zweefvliegen zijn net als bijen heel belangrijk voor de bestuiving van de planten. Alle zweefvliegen leven van nectar en stuifmeel. Soms zie je zweefvliegen die helemaal geel zijn van het stuifmeel zoals op foto 2 te zien is.

Sommige zweefvlieglarven zijn best wel mooi om te zien en zitten vaak in het voorjaar onder de op de grond gevallen bladeren, zoals te zien is op foto 3. Ik heb zelfs op de site van Vroege Vogels nog een opmerking gehad van Freek Vonk, de bekende bioloog van de TV, die meldde dat hij de foto heel bijzonder vond en nog nooit gezien had. Dit is overigens nog steeds terug te vinden op de site van Vroege Vogels. 

Maar het kan nog gekker. De hoornaarzweefvlieg (foto1) en de ivoorzweefvlieg (foto 4) zijn de grootste zweefvliegen in Nederland met hun 2,5 cm. Deze leggen hun eieren in wespennesten. Hoe ze dat voor elkaar krijgen, is nog steeds een raadsel. Dit omdat wespen indringers aanvallen en het niet zullen nalaten de indringer te doden, een mysterie dat wetenschappelijk nog onderzocht moet worden. 

Over wetenschappers en zweefvliegen gesproken, er zijn wetenschappers die denken dat de hoornaarzweefvlieg een trekkende zweefvlieg is en zich in het buitenland voortplant. Persoonlijk geloof ik dat niet omdat deze zwever in heel Nederland en België in grote aantallen voorkomt. Maar ik ben uiteraard geen bioloog die dit kan staven. Maar zo zie je maar dat er nog heel wat vraagtekens zijn, en dit gaat alleen nog maar over twee zweefvliegen. Ze hebben de naam zweefvliegen gekregen omdat ze net als een helikopter in de lucht kunnen blijven hangen en zich meestal schoksgewijs verplaatsen. Je hebt het vast wel eens gezien. Je ziet dit vooral bij de een stuk kleinere pyjama zweefvlieg (foto 5) die je werkelijk overal tegen kunt komen.

Dan nog even iets over de hoornaarzweefvlieg (foto 1). Zijn naam zegt het al: hij lijkt op het eerste oog op de hoornaar die je meerdere keren kan steken, en dat kan heel pijnlijk zijn. De hoornaar is dan ook de grootste wesp in Nederland en kan 3,5 cm groot worden. Dus de hoornaarzweefvlieg doet lekker stoer om zijn vijanden te misleiden, maar ze zijn zoals eerder door me opgemerkt totaal ongevaarlijk; ze missen de angel. 

De hoornaarzweefvlieg houdt zich graag op in stedelijk gebied en wordt daarom ook wel 'stadsreus' genoemd. De ivoorzweefvlieg (foto 4) wordt ook wel de witte reus genoemd; je ziet ze vaak bij heggen waar veel bloemetjes bloeien, maar ook langs bosranden en in de tuin. Hij is groot en breed dus hij valt al snel op als hij op een bloem is geland. En de naam van de hommelbijvlieg zegt ook al veel: hij lijkt op de hommel en schrikt daardoor zijn vijanden af.

Prachtige diertjes die zweefvliegen. Volgende keer deel 2, want er is nog veel meer te vertellen over de zweefvliegen die veelal ook nog mooi of bijzonder zijn om te zien. 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Ik behandelde in mijn laatste column de wespen.
In een voorgaande column behandelde ik de juffers, niet te verwarren met de libellen.
Hier lees je mijn column over de schorpioenvlieg. Niet te verwarren met deze giftige beestjes: de pseudo schorpioen.
Waar ik ook blij van word is het nijvere bijenvolk: bij de bijen is het altijd Koninginnedag
Hier lees je een eerdere column: springspinnen in je stad
Groter dieren maar ook wetenswaardig: Nijlganzen broeden op grote hoogte

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker